- Det er ingen tvil om at KrF ofrer asylbarna for regjeringen

KrF støtter ikke mistillitsforslaget mot justisministeren.

VIL IKKE HA MISTILLIT:  Knut Arild Hariede og KrF vil ikke fremme et mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen og regjeringa. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VIL IKKE HA MISTILLIT: Knut Arild Hariede og KrF vil ikke fremme et mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen og regjeringa. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): KrF vil ikke støtte et mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen, et forslag som ikke bare kunne ha veltet justisministeren - men også hele regjeringa.

- Vi vil fremme et forslag som sier at justisministerens oppførsel i saken om de lengeværende asylbarna, er sterkt kritikkverdig, sier KrF-leder Knut Arild Hareide under KrFs landsstyre i dag.

- Ofrer asylbarna Hareide forventer nå at regjeringen vurderer sakene til de utsendte asylbarna på nytt. I fjor ble asylbarn sendt ut fra Norge i ekspressfart, tross den nye samarbeidsavtalen med Venstre og KrF.

- Det er ingen tvil om at de ofrer asylbarna for regjeringen. Jo, flere asylsaker endres, men neppe alle, sier professor Trond Nordby ved Institutt for Statsvitenskap ved Universitetet i Oslo til Dagbladet

Han tror KrF har stått overfor et helt avgjørende valg med dilemmaet om å støtte Anundsen eller ikke. For hvis Anundsen må gå, så ryker også regjeringen. Og da også KrFs innflytelse.  

- Det er god tradisjon i KrF for å være på borgerlig side, og det er viktig for dem å holde fast på regjeringen, sier Nordby til Dagbladet.

Asylbarna eller Anundsen I forrige uke fremmet Bård Vegar Solhjell (SV) et mistillitsforslag mot justisministeren, fordi han mener Anundsen ikke har overholdt opplysningsplikten overfor Stortinget og ikke lenger har Stortingets tillit.

Han fikk støtte fra Sp og Ap, og dermed har justisministerens skjebne ligget i Venstre og KrFs hender. Og spørsmålet har vært om de ville ofre sin prestisjesak med asylbarna for Anundsen.

- Jeg skulle ønske at Venstre og KrF kunne bruke makta si til å si at dette finner vi oss ikke i, på vegne av sine velgere, skriver Dagbladets kommentator Marie Simonsen.

Nå sier KrF som ventet: Vi går ikke for mistillitsforslag.

-Vi har et meget tydelig budskap til Anders Anundsen, som har beklaget og sagt at det er rom for forbedring og læring. Skal Anders Anundsen fortsatt ha vår tillit, må han starte den opprydningsjobben vi mener er nødvendig, sier Hareide fra landsstyret.

Les om ett av de lengeværende asylbarna som i fjor ble sendt ut.

Daddel-votum De vil heller ha et såkalt «daddel-votum», som er den sterkeste formen for kritikk de kan komme med uten å fremme et mistillitsforslag.

-Statsråden har opptrådt sterkt kritikkverdig. Derfor går vi til det sterkeste virkemiddelet for kritikk vi har i Stortinget, bortsett fra mistillit, sier Kjell Ingolf Ropstad, KrFs representant i Justiskomiteen, til Dagbladet.

Spørsmålet er nå om KrF vil få oppslutning for daddel-votumet og hvor kritisk det vil være til Anundsen. Nordby forklarte onsdag at votumet må inneholde ganske skrap kritikk for at Sp, Ap og SV går med på det, men at KrF og Venstre ikke kan risikere å være for krass.

- Hvor mye kritikk fra KrF og Venstre tåler du før du må vurdere din posisjon? spurte Dagbladet Anundsen på onsdag.

- Alle og enhver står fritt til å kritisere alle, sa Anundsen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer