<strong>UTFORDRES:</strong> - Arbeidsgiverne blir stadig vekk utfordret på å gjøre mer, men vi er nødt til å understreke hvem de først og fremst har ansvaret for, og det er de som allerede er ansatt, sier Inger Lise Blyverket i hovedorganisasjonen Virke. Foto: Virke.no
UTFORDRES: - Arbeidsgiverne blir stadig vekk utfordret på å gjøre mer, men vi er nødt til å understreke hvem de først og fremst har ansvaret for, og det er de som allerede er ansatt, sier Inger Lise Blyverket i hovedorganisasjonen Virke. Foto: Virke.no Vis mer

- Det er ingen tvil om at Sandra Borch har litt rett i det hun sier

Men arbeidsgiverorganisasjonen Virke vil ikke stemple en hel ungdomsgenerasjon som lat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I Dagbladet i dag rykket leder av Senterungdommen, Sandra Borch, ut mot det hun mener er dårlige holdninger til arbeid hos unge nordmenn i dag.

I et samfunn som syr puter under armene på ungdom som villig lener seg tilbake, er det nødvendig å rope et varsku, mener hun.

Borch er bekymret over det økte antallet unge som blir uføretrygdet. I aldergruppen 18-19 år er dette antallet steget fra 589 i 2004 til 1022 i 2013. Hun mener at alle som vil ha en jobb, kan får det dersom de virkelig vil.

- Må rydde i debatten - Jeg tror de fleste kan bidra med noe, enten det er i mindre prosentstillinger eller tilrettelagte oppgaver. Her har også arbeidsgiverne et ansvar, sier SpU-lederen.

I tillegg til fokus på fullføring av skolegang og bedre oppfølging av de som sliter, peker også Nav peker på arbeidsgiverne:

- Nåløyet for å få varig uførepensjon har nok aldri vært trangere enn nå. Samtidig er det unge som blir uføre, som et resultat av så store helsemessige utfordringer at det er ekstremt krevende å få dem ut i jobb. Samtidig skal alt prøves før varig pensjon innvilges, og da er vi avhengig av arbeidsgivere som spiller på lag med oss, sier tjenestedirektør i Nav, Bjørn Gudbjørgsrud.

Leder for arbeidsliv i arbeidsgiverorganisasjonen Virke, Inger Lise Blyverket, mener det er behov for å rydde i debatten:

- Arbeidsgiverne blir utfordret på å gjøre mer for dem som står utenfor arbeidslivet, men arbeidsgiverne har først og fremst ansvaret for  de som allerede er ansatt. Arbeidsgivers tilretteleggings- og oppfølgingsplikt er omfattende, og de har et stort ansvar for å unngå at arbeidstakere faller ut av arbeidslivet. Likevel er mange arbeidsgivere villige til å ta sin del av det større samfunnsansvaret for å inkludere flere i arbeidslivet.

- Risikoen må reduseres Virke organsierer private bedrifter innenfor blant annet handel, service og reiseliv - typiske yrker der unge søker seg jobb. Til sammen utgjør medlemsbedriftene til Virke over 220 000 arbeidsplasser.

- Virke representerer det private næringslivet, og omtrent 80 prosent av norske bedrifter har ti ansatte eller færre. Enhver nyansettelse er derfor risikabel, sett fra arbeidsgivers synspunkt. I tillegg er det høye krav til kvalifikasjoner og arbeidskraften er relativt sett dyr i Norge dyr. Skal vi inkludere flere med lavere arbeidsevne, må arbeidsgivernes opplevelse av risiko reduseres. Det er vi helt enige med Nav i, sier hun.

Blyverket mener dette best gjøres ved hjelp av enkel og ubyråkratisk tilgang på lønnstilskudd, forutsigbar bistand fra NAV og ved å lempe på kravet når det gjelder midlertidige ansettelser. Andelen personer med lettere psykiske lidelser øker, og for dem kan arbeid være den beste medisin.

Men arbeidsgivere kan ikke løse utfordringen alene, både veiledning fra NAV og endring i legers sykmeldingspraksis er avgjørende, mener Virke-lederen.

Vil ikke stemple Den 25 år gamle SpU-lederen kritiserer også sin egen generasjon i skarpe ordelag.

- Norges velferd gjør oss late, og den unge generasjonen som nå vokser opp er født inn i et enormt velstående land som gir utfordringer. Forventingene om at "systemet" fikser opp for oss er dessverre en holdning vi ser hos mange unge i dag, sier Borch.

Blyverket sier Virke ikke vil være med på å stemple en hel generasjon som «late og bortskjemte».

Men hun gir likevel Borch litt rett.

- Det er ingen tvil om at hun kan ha noe rett i det hun sier. Vi trenger alle den gode balansen mellom å bli stilt krav til og få oppgaver vi mestrer. Storsamfunnets holdninger til både arbeid og sykdom påvirker også enkeltpersoner. Det er ikke så rart at unge mennesker som er født og oppvokst i en rik velferdsstats kan utvikle holdninger om at det meste ordner seg og er gratis.

- Å stemple ungdommer som lat har ikke noe for seg, og mange arbeidsgivere har helt andre erfaringer. Mer bruk av arbeidslivet som læringsarena underveis i skoletida vil skape gode og sunne holdninger til arbeidsgivers forventninger og hvilken verdi det ligger i å ha et arbeid å gå til, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer