VIL STOPPE RADIKALISERING: - Skolen, barnevernet, kommunale fritidsklubber, familie, naboer og venner må engasjeres slik at vi kan få stoppet radikaliseringen. Vi må bry oss om hverandre, mener justisminister Anders Anundsen (Fr). Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VIL STOPPE RADIKALISERING: - Skolen, barnevernet, kommunale fritidsklubber, familie, naboer og venner må engasjeres slik at vi kan få stoppet radikaliseringen. Vi må bry oss om hverandre, mener justisminister Anders Anundsen (Fr). Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Det er ingen tvil om at vi som samfunn har grunn til å la oss skremme

Justisministeren vil stramme inn loven for å stoppe Syria-farerne, kommer med egen tiltakspakke mot radikalisering i juni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er skremt av at unge norske menn og kvinner vil delta i terrorisme og krigshandlinger i noe som karakteriseres som en slags hellig krig. Det er i seg selv veldig alvorlig, og det er ingen tvil om at vi som samfunn har grunn til å la oss skremme av det. 

Det sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til Dagbladet.

- Har pågrepet norske fremmedkrigere I dag ble for første gang tre norske statsborgere, to av dem brødre, pågrepet av Poltiets sikkerhetstjeneste (PST) i en bredt anlagt aksjon, siktet for å delta i eller støtte en terrororganisasjon i Syria.

Les også: Derfor kjemper nordmenn for Syrias farligste islamistgrupper

Justisministeren kan ikke kommentere den enkelte saken, men uttaler seg på generelt grunnlag:

- Pågripelser understreker både det vi har advart mot og det PST har sagt i sine trusselvurderinger: Dette krever samfunnsoppmerksomhet på alle plan, sier Anundsen.

- Dagbladets reportasjer de siste dagene har jo også vist hva slags virksomhet og grupper en del Syria-farere kommer borti. Det er selvfølgelig veldig alvorlig, fordi det utgjør en potensiell trussel for norske interesser. Det er noe vi tar på det aller, aller høyeste alvor, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisdepartementet vurderer flere konkrete lovendringer rettet mot Syria-farerne. Anundsen vil ikke si så mye om disse foreløpig, men sier at man blant annet ser på hvordan en kan kriminalisere det å delta i krigshandlinger i utlandet.

I en stortingsdebatt i april svarte Anundsen slik på spørsmål fra Høyres Michael Tetzschner om justisministeren vil overveie en oppdatert lovgivning som kan forebygge krigsturisme:  

«(...) det dreier seg om tiltak for å hindre at personer i Norge i det hele tatt får anledning til å reise inn i konfliktområder dersom motivet er deltakelse i krigslignende handlinger eller terror. Også her vil en uansett stå overfor et meget komplisert bevisbilde, men vi vurderer nå bl.a. å fremme forslag om bestemmelser som gjør det straffbart i det hele tatt å delta i væpnet konflikt.»

Regjeringen vurder nå både å gjøre det ulovlig å reise, samt de rettslige konsekvensene for dem som reiser, røper Anundsen.

- Vi må vurdere slike tiltak fortløpende, for dette er ikke noe du har løst en gang for alle, sier han.

Kommer med tiltakspakke Anundsen viser dessuten til at regjeringen nå arbeider med en egen tiltakspakke mot radikalisering, som han lanserte i Dagbladet i november.

- Ekstrem islamisme og radikalisering er absolutt viktig å prioritere. Men det er ikke nok med PST. Derfor har jeg tatt initiativ til en tverrfaglig handlingsplan. Skolen, barnevernet, kommunale fritidsklubber, familie, naboer og venner må engasjeres slik at vi kan få stoppet radikaliseringen. Vi må bry oss om hverandre, sa han til Dagbladet da.

Etter det Dagbladet for opplyst, vil regjeringens tiltakspakke bli presentert i juni.  

Les også: Hadia Tajik (Ap): - Terrorpågripelser sender et kraftig signal