- Det er ingenting å gjøre

I går fikk Knut Moland snakke med sønnen Tjostolv (28) som sitter fengslet i Kongo.

VILLE MUNTRE OPP SØNNEN: Knut Moland mener han klarte å muntre opp sønnen under den tre minutter lange telefonsamtalen. Foto: Torbjørn Berg/DAGBLADET
VILLE MUNTRE OPP SØNNEN: Knut Moland mener han klarte å muntre opp sønnen under den tre minutter lange telefonsamtalen. Foto: Torbjørn Berg/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I går fikk familien til Tjostolv Moland den første telefonen fra ham siden han ble fengslet i Kongo.
28-åringen sitter fengslet i Kisangani sammen med en annen nordmann, siktet for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo nordøst i landet. Begge to nekter for å ha noe med drapet å gjøre, og mener at sjåføren ble drept av lokale opprørere.

Muntret opp sønnen
Faren Knut Moland forteller at han fikk snakke med sønnen i tre minutter.
- Jeg prøvde å muntre ham opp og jeg tror jeg klarte det. De har det vanvittig vanskelig, sier han til Dagbladet.

Ifølge Moland er de to nordmennene redde for dødsstraff dersom de blir kjent skyldige.
- De får mye trusler i fengselet, forteller faren.

Moland sier at de to får hjelp av UD og den norske ambassaden i Kongo.
- De gjør så godt de kan. Jeg tror de får den hjelpen de har behov for. Det blir spennende å se hvordan det går i rettssaken.

- Det er ingenting å gjøre
I løpet av de få minuttene Tjostolv Moland var på telefonen, rakk han også så snakke med søsteren sin. Familien hadde fått beskjed om når 28-åringen kom til å ringe hjem. Faren ser mørkt på situasjonen sønnen befinnner seg i.
- Det er ingenting å gjøre. Dette er en situasjon ingen nordmenn har vært ute for siden krigen, mener han.

Tjostolv Moland kan fortelle om daglige drapstrusler.
- Vi får daglige drapstrusler fra vaktene, sier han til Dagbladet.
Han sier også at de to blir utsatt for psykisk tortur i fengselet.

Moland mener også at norske medier skaper problemer for de to.
- Det som skrives på norske blogger og på nettet blir presentert som bevis og brukt mot oss.

Fengslet i uker
De to har sittet fengslet i snart tre uker. Norske diplomatene jobber på spreng for å flytte saken til en sivil domstol i hovedstaden Kinshasa.

Misjonær Jon Anders Bregård har ansvaret for å komme med mat og vann til de to nordmennene. Han sa til Dagbladet på torsdag at han føler seg presset av myndighetene.

- Saksbehandlerne klager på nordmennene, og er utålmodige. De mener at de ikke forteller sannheten, og prøver å få oss til å overtale dem til å tilstå, sier Bregård til Dagbladet fra Kisangani.

Bregård, som er bosatt i Kisangani sammen med sin kone og fire barn, har fått signaler om at han befinner seg i en slags gisselsituasjon:

- Jeg satt sammen med enken og hennes advokat, som gjorde det klart at hvis nordmennene ble overført til Kinshasa, ville de ta meg istedet, sier Bregård.

Jean-Claude Esouka Alfani, en talsmann for myndighetene i Orientale-provinsen, har tidligere til Dagbladet at det var flere vitner til at den 30 år gamle sjåføren og seksbarnsfaren Abedi Kasongo ble drept øst i Kongo.