Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er ingenting i disse tallene som burde hindre et nytt rentekutt

Norske konsumpriser overrasket litt på oppsiden. Dette mener økonomene.

 Tror på nytt rentekutt:  Makroøkonom Marius Gonsholt Hov mener det fortsatt går mot nytt rentekutt i mars etter dagens KPI-tall. Foto: Are Haram/FA
Tror på nytt rentekutt: Makroøkonom Marius Gonsholt Hov mener det fortsatt går mot nytt rentekutt i mars etter dagens KPI-tall. Foto: Are Haram/FA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Kjerneinflasjonen (KPI-JAE), konsumprisindeksen korrigert for avgiftsendringer og energivarer, steg 3,1 prosent på årsbasis i september, viser tall fra SSB fredag.

Fra august til september steg kjerneinflasjonen 0,5 prosent.

Konsensus lå ifølge DNB Markets på 3,0 og 0,7 prosent på hhv. års- og månedsbasis.

KPI steg 0,6 prosent på månedsbasis, mens oppgangen var 2,6 prosent på årsbasis.Forventningene lå her på 2,2 prosent på årsbasis.

Den harmoniserte konsumprisindeksen (HKPI), som er bedre egnet for internasjonale sammenligninger, steg 0,8 prosent fra august til september, og var opp 1,9 prosent på årsbasis.

På månedsbasis løftes KPI av en oppgang i klesprisene på 5,8 prosent. Oppgangen i klesprisene kan ifølge SSB ses i sammenheng med avslutning av sommersalget, samt inntoget av høst- og vintervarer.

På årsbasis var matvarer og alkoholfrie drikkevarer den viktigste bidragsyteren med 4,2 prosent oppgang. Matvareprisene alene steg 4,1 prosent, som er den nest høyeste 12-månedersendringen på over seks år.

- KPI-JAE har steget i tråd med Norges Banks forventninger. Det er ingenting i disse tallene som burde hindre sentralbanken fra å kutte styringsrenten ytterligere - som vi venter - i mars 2016, skriver makroøkonom Marius Gonsholt Hov i en fersk analyse fra Handelsbanken Capital Markets.

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets er ikke fullt så sikker på rentekutt, endrer ikke sitt syn på sannsynligheten.

- I sum tror vi ikke dette endrer Norges Banks syn på rentebanen. Det er i våre øyne fortsatt ca. 50 % sannsynlig med enda et rentekutt i mars 2016, skriver Syed i sin analyse av dagens KPI-tall.

Norske kroner har styrket seg marginalt mot euro etter tallene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!