Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er ingenting som gir mening og har verdi på samme måte lenger

Moren til Utøya-drepte Håvard Vederhus (21) minnet retten på de etterlattes sorg.

PÅ UTØYA: Håvard Vederhus (t.h.) sammen med Thorvald Stoltenberg og Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam på Utøya en drøy måned før terrorhandlingene 22. juli i fjor. Både Kamzy og Håvard vedehrus var på Utøya 22. juli. Kamzy overlevde. Håvard Vederhus ble drept.
Fotograf: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PÅ UTØYA: Håvard Vederhus (t.h.) sammen med Thorvald Stoltenberg og Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam på Utøya en drøy måned før terrorhandlingene 22. juli i fjor. Både Kamzy og Håvard vedehrus var på Utøya 22. juli. Kamzy overlevde. Håvard Vederhus ble drept. Fotograf: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er det bistandsadvokatene som fører vitner i Oslo tingrett. Dermed er fokuset igjen på ofrene, de skadde og de pårørende som fikk sine liv ødelagt sommerdagen for snart et år siden. Dagen begynte med to pårørende som har mistet sine kjære 22. juli.

Håvard Vederhus (21) ble drept på Utøya. Han er beskrevet som et spesielt politisk talent, og en god og støttende venn for mange AUFere. For familien var han sønn, storebror, og lillebror.

I dag vitnet moren hans, Kirsten Vesterhus i Oslo tingrett.

- Det er som at vi går i stykker litt alle sammen, hver og en av oss går litt i stykker, sa moren gråtkvalt.

- Samtidig blir det som at vi sprenges i stykker som familie og. For det blir vanskelig å leve sammen med alle de problemer hver og en har. Det blir vanskelig å kommunisere. Vi kommer rett og slett til kort. Jeg synes det er smertefult med søsknene til Håvard som sliter med å komme seg videre i sine liv. Det er tungt å svare på spørmål om livet kommer til å bli bra igjen. Det er ingenting som gir mening og har verdi på samme måte lenger. Men vi må holde fast på at det går an å komme seg igjennom dette her, sa Vesterhus i retten.

- I kampmodus 22. juli var både hun og mannen på jobb i Regjeringskvartalet. Klokken 15 var de på vei hjem til familiens hjem på Kjelsås. De fikk vite om at en bombe hadde gått av ved arbeidsplassen de nettopp hadde forlatt, da de stoppet på Tåsen for å handle blomster.

- Vi får hare at det har gått av en bombe. Når vi kommer i bilen igjen ser jeg at Håvard har ringt mannen min, forteller Vesterhus.

- Han var lettet over at vi var i sikkerhet.

Som de fleste andre den dagen reiser de hjem, ser på TV og leser nettaviser for å orientere seg om hva som har skjedd.  

- Så ringer Håvard ganske kort tid etter at skytinga på Utøya har startet. Han sier at det er skyting der men at han ikke vet hva som skjer. Han gråter, og er i oppløsning, forteller moren.

Hun forteller at familien kommer i en slags kampmodus.

- Vi prøver å skaffe all den hjelp vi kan. Vi ringer 112 flere ganger, men føler ikke at vi får dem til å forstå alvoret.

De har kontakt med Håvard på SMS.

- Han formidler oss at forsvaret må settes inn, at de trenger helikopter. Så formidler han at politiet er på vei i lufta og i vannet.

«De skyter nå» I den siste meldingen hun får svar på, spør hun «om det var rolig nå».

- Han svarte «de skyter nå».

Det siste livstegnet Håvard Vederhus formidler til omverdenen er en oppdatering på Facebook klokken 18.06, der han skriver. «Vi gjemmer oss og lever».

Familien reiser som så mange andre av de sammede familiene,  til Sundvollen.

De får tidlig en følelse av at det verste kan ha rammet sønnen.

- Min følelse var at Håvard ville klart å nå oss om han var i live. Da vi ikke hørte noe fra ham, var vårt håp at han var blant de skadde. Så vi dro til Ullevål.

- Da han ikke var der eller på noen av de andre sykehusene, var det veldig lite håp.

Vederhus var blant de siste av de drepte som ble identifisert. Familien får den endelige beskjeden fredagen en uke etter 22. juli.

- Det tok seks dager før han ble bekreftet omkommet. Jeg skjønner ikke hvordan vi klarte å komme oss igjennom de første dagene. Ingen av oss forstår hvordan vi klarte det. Noen håpet på et mirakel. På ett eller annet underlig. Jeg var ikke der. Jeg følte ikke at jeg hadde noe håp.

- En sjelden kraft - Håvard var en veldig empatisk og varm person. En veldig god gutt. Han var en helt sjelden kraft. Et godt hode, et godt intellekt, veldig stor arbeidsglede sammen med en voldsom empati og varme. Det er et enormt savn. Det er en sorg over alt som ikke blir, alt det vi ikke får oppleve.

- Det er mange fysiske utslag av sorgen, søvnløshet, kvalme. At du er trøtt og utslitt. At det er tungt å konsentrere seg, at du blir glemsom.

Hun tror det blir tungt for familien framover også.

- Jeg tror ikke det blir så lett. Det har gått en stund, men jeg kan ikke si at ting har blitt så mye enklere. Vi våkner hver dag til at Håvard ble borte. At han ble skutt.

Hun tror rettssaken bidrar till å holde alt høyt i bevisstheten.

- Det vil kanskje lette det at rettssaken blir ferdig, sier hun.

Komplisert sorg Vesterhus kommenterte også det enorme fokuset som har vært på striden mellom de rettspsykiatriske sakkyndige og deres konklusjoner.

- Det er litt beklemmende at så mye har handlet om det. Dette er jo veldig mange ødelagte liv. Det viktigste er at han blir buret inn og aldri kommer ut igjen.

- Det framstår for oss som har vært veldig klar over hva han har gjort. Jeg tror ikke jeg ville blitt bekymret for rettsstaten om dette hadde vært gjort unna litt raskere, for å si det sånn.

I tida etter har hun tenkt på hva hun skulle sagt til sønnen på Utøya.

- Jeg har tenkt mye på det. At vi skulle sagt at han skulle svømme. Håvard var en god svømmer. Eller at jeg skulle sagt at de ikke skulle gjemme seg i flokk. Men folk var jo skadd. Vi kunne ikke be ham om å bare stikke av heller.

Følelsen av at ungdommene på Utøya burde fått hjelp tidligere, har gjort sorgen ekstra tung.

- Vi mener at de ungdommene ikke fikk den hjelpa de skulle ha fått. Det har absolutt lagt stein til byrden. Jeg tror det kan bidra til en mer komplisert sorg, sier Vesterhus

POLITISK TALENT: Håvard Vederhus ble beskrevet so et helt spesielt politisk talent. Her sammen med Helga Hjetland i Utdanningsforbundet fra tiden da han var leder i Elevorganisasjonen.  Foto: Thomas Rasmus Skau / Dagbladet
POLITISK TALENT: Håvard Vederhus ble beskrevet so et helt spesielt politisk talent. Her sammen med Helga Hjetland i Utdanningsforbundet fra tiden da han var leder i Elevorganisasjonen. Foto: Thomas Rasmus Skau / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media