- Det er Ivanka vi bør være obs på

Selv om det er svigersønnen som har fått jobb i Det hvite hus, er det datteren Ivanka Trump vi bør følge med argusøyne, mener ekspertene.

<strong>PRESIDENTENS ØYENSTEN OG DEN EGENTLIGE FØRSTEDAMEN:</strong> Donald Trumps eldste datter, Ivanka (35), går for å være den han lytter mest til i familien. Ekspertene tror det er en grunn til at Ivanka har sagt fra seg verv og flytter til Washington. Foto: EPA/JUSTIN LANE
PRESIDENTENS ØYENSTEN OG DEN EGENTLIGE FØRSTEDAMEN: Donald Trumps eldste datter, Ivanka (35), går for å være den han lytter mest til i familien. Ekspertene tror det er en grunn til at Ivanka har sagt fra seg verv og flytter til Washington. Foto: EPA/JUSTIN LANE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På overflaten er 35 år gamle Ivanka Trump alt det faren ikke er. Hun er slående vakker, og når hun snakker offentlig virker det veloverveid og fornuftig, ikke støtende og usammenhengende.

Likevel kan Ivanka være eplet som falt nærmest stammen på Donald Trumps slektstre på i alt fem barn. Akkurat som faren har Ivanka vært suksessrik i næringslivet, og er tilsynelatende utstyrt med samme patologiske sans for å skape merkevare av eget navn. Noen vil sikkert mene at det neppe kan kvalifisere som et mesterstykke, all den tid sølvskjeen hun er født med i munnen er gravert inn med et verdensberømt etternavn.

Biografi som 27-åring

Ivanka hadde hatt en oppvekst preget av rikdom og barnepiker, da hun som niåring opplevde at ekteskapet mellom faren og hennes tsjekkiskfødte mor, Ivana, raknet. Om hun leste tabloidavisene kunne hun lære at hennes fremtidige stemor, som hun ennå ikke hadde møtt, skrøt av sexen hun hadde hatt med eiendomsmilliardæren.

Siden skulle Ivanka skrive i biografien hun ga ut som 27-åring at hun er glad hun ikke ble som andre overklassebarn, og at hun blant annet hadde tatt undergrunnen til Brooklyn, skriver reporteren fra Huffington Post, som har lest boka.

I dag er Ivankas CV imponerende fyldig. Modell og utdannet ved det prestisjetunge Georgetown-universitetet og handelshøyskolen Wharton Business School, riktig nok med litt dårlige karakterer enn det hun selv hevdet på sine hjemmesider. Virkelig kjendis ble hun da hun deltok i farens realitykonsept «The Apprentice» og oppfølgeren «Celebrity Apprentice» på midten av 2000-tallet, et program som da hadde 11 millioner seere på det meste.

Fortsatt selges pregløse klær og eksklusive smykker som bærer hennes navn, og inntil nylig fungerte hun som visepresident i Trump Organization. Nå har hun trukket seg fra vervene for å flytte til Washington, der ektemannen Jared Kushner har fått jobb som rådgiver og fredsmegler for Midtøsten i Trumps administrasjon.

Flytter til DC

I Washington DCs fasjonable Kalorama-distrikt venter et husly på 640 kvadratmeter til Ivanka, Jared og deres tre små barn.

- Hvis noen tror at Ivanka skal til Washington for å passe barn, tror jeg de tar grundig feil, sier Anders Romarheim, forsker ved Institutt for Forsvarsstudier.

Med sitt fagfelt innenfor amerikansk politikk, og med det han har sett av Trump-familien, både under valgkampen såvel som på reality-TV, mener han å se hva som er i emning.

- Vi kommer til å se mer av Trump-familien, og vi kommer til å se mer av Ivanka. Hun kommer til å være de facto førstedame, sier Romarheim.

Trumps tredje og nåværende kone, Melania, har signalisert at hun blir boende i det 58 etasjer høye Trump Tower på Manhattan i New York, for at deres ti år gamle sønn, Barron, skal fullføre skoleåret.

Selv om Melania etter hvert skulle komme ut av Trump Tower, er det få som tror hun vil ta skrittet ut og være i det konstante rampelyset som følger med en førstedame-rolle.

Bør være obs

- Siden Melania ikke er så offentlig, er det datteren som fronter Trumps mykere side, sier forsker Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.

- Hun har vært en arkitekt bak Trumps barne- og familiepolitikk, sier Mjelde.

Så nøyaktig hva skal Ivanka gjøre i Washington?

Rollen hennes har ikke fått en stillingsbetegnelse, men pappa har hyret den meritterte Dina Powell til å jobbe med henne. Powell kommer fra en toppstilling i investeringsbanken Goldman Sachs, og har før det 15 års erfaring fra politisk arbeid på Capitol Hill, blant annet under George W. Bush.

Ifølge pressemeldingen fra Trumps overgangsteam skal Dina Powell jobbe sammen med Ivanka for å «fremme gründervirksomhet, økonomisk vekst og kvinners posisjon».

Førsteamanuensis Hilde Restad ser klare betenkeligheter ved at Ivankas rolle er så vag og ikke lar seg trykke på et visittkort.

- Er det hun som er førstedamen eller er det Melania? Hun har ingen formell rolle, og er derfor ikke underlagt noen form for kontroll eller oppsyn. Det er en av de viktigste grunnene til at vi bør være obs på henne, sier Restad.

FÅR IKKE STYRE BUSINESSEN: Ivanka Trump har vært en del av selskapet i flere år, og Trump ville egentlig la Ivanka og hans sønn styre selskapet mens han var president. Dette blir det nå ikke noe av, forteller Trumps rådgiver Sheri Dillon under pressekonferansen onsdag. Video: Reuters Vis mer

En politisk karriere

Romarheim mener Ivankas neste fase i livet bare er i støpeskjeen.

- Hun har gjort det en politiker skal gjøre, nemlig trekke seg fra mange verv i egen og familiens bedrift, men hun er ikke politiker. Hun er også det eneste av Trump-barna som flytter til Washington, sier han, før han er fremme ved konklusjonen:

- Jeg tror hun kommer til å få en politisk karriere på sikt, spår Romarheim.

Om det ikke var mulig å spå den gang, så var det mulig å se tendensen allerede da kjendisversjonen av The Apprentice gikk på fjernsyn for ti år siden. Der satt en ung Ivanka ved sin fars side når det skulle felles en dom over deltakerne.

- Det var tydelig at han lytter til alle barna sine. Men det skinner gjennom at det er Ivankas mening han setter høyest.

Også da hele familien, med unntak av yngstemann, ga et utfyllende «60 Minutes»-intervju etter valgseieren, skilte Ivanka seg ut. Ja, hvis vi ser bort fra blemmen - eller den tilsiktede markedsføringen - av det kostbare armbåndet fra egen kolleksjon som Ivanka bar til «nakenkjolen», som antrekket hennes ble stemplet som.

- Du kan se i klippene der hun snakker om politikk at hun har peiling. Hun er den mest moderate i familien. Hun er ikke så emosjonell, men hun kan slå tilbake, sier Romarheim.

Makt, makt, makt

Gift med ektemannen Jared Kushner på åttende året, virker det som om de to - begge barn av eiendomsmilliardærer - er som skapt for hverandre, og at de er enige om hva som er familieprosjektet videre.

- Makt, makt, makt, makt, sier folk som kjenner dem begge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer