>INGEN USIKKERHET: Høyre-leder Erna Solberg avviser at det er usikkerhet om borgerlig pengebruk. Det er regjeringen som avviker fra handlingsregelen, sier Solberg.Foto: Nina Hansen / Dagbladet
>INGEN USIKKERHET: Høyre-leder Erna Solberg avviser at det er usikkerhet om borgerlig pengebruk. Det er regjeringen som avviker fra handlingsregelen, sier Solberg.Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Det er Jens som bryter handlingsregelen

Erna garanterer ansvarlig pengebruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et intervju med Dagbladet i dag sier Frp-leder Siv Jensen at det ikke er handlingsregelen som avgjør ansvarlig økonomisk politikk, og at det er nødvendig å skille mellom drift og investering, og mellom forbruk og investering. I talen til landsmøtet i Norsk Nærings- og Nytelesmiddelarbeiderforbund i går utfrordret statsminister Jens Stoltenberg Høyre og Frp til å avklare sin pengebruk. Ifølge Stoltenberg er uklarheten farlig for norske bedrifter og arbeidsplasser.

Jens som bryter Høyre-leder Erna Solberg avviser at det er noen usikkerhet. Hun hevder at det er Jens Stoltenberg som ikke følger handlingsregelen slik den var tenkt da den ble vedtatt i 2001.
- Høyre er ryggraden i ansvarlig pengebruk. Vi holder på handlingsregelen om å bruke rundt fire prosent av avkastningen av oljefondetstøtter handlingsregelen. Men det var også en annen del av handlingsregelen da den ble vedtatt, som Stoltenberg har sett bort fra. Den sier at pengene skulle brukes til investering i utdanning, forskning og veiprosjekter og til vekstfremmende skattelettelser. Mye av det Frp ønsker, vil kunne løses ved at vi bruker også denne delen av handlingsregelen. Det er fullt mulig å bruke mer av de pengene vi tar ut av oljefondet til å investere i framtida.

Lavere kostnadsnivå Hovedutfordringen er at regjeringen har gjort handlingsregelen til en statisk regel. Jens har bare fulgt en liten del av handslingsregelen. Det var ikke en regel for å begrense pengebruken, men for å øke den. Men bruken av oljepengene må være slik at det fører til lavere kosnadsnivå for næringslivet. Vi må komme tilbake til det som var prinsippet for handlingsregelen, sier Solberg.
Høyre-lederen understreker likevel at hun ikke vil bruke mer oljepenger enn Ap, men at mer enn pengene må brukes til investeringer.

Samsnakket - Betyr det at du og Siv er enige om hvordan handslingsregelen for pengebruk skal forstås?
- Vi er nok uenige om pengebruken totalt sett. Det viktigste er at det er rom for å prioritere investeringer.
- Men vil ikke investeringer, for eksempel i samferdselsprosjekter, også være kostnadsdrivende og virke inn på økonomien?
- Jo. Veiprosjekter vil kreve mer arbeidskraft. Noe kan løses ved arbeidsinnvandring og ved å inkludere flere i arbeidslivet. Men skattelettelser vil ikke kreve mer arbeidskraft, sier Solberg.

Jens må svare - Stoltenberg mener du vrir deg unna den vanskelige debatten om handlingsregelen?
- Han får svar hver dag. Men Jens burde etterhvert svare på hvorfor han mener noe helt annet nå enn i 2001 om vekst og investering, sier Solberg.