«Det er jo bare terroristene som har ansvaret»

Slik svarer Helge Lund på om han har beklaget overfor de etterlatte.

ALVORLIG SVIKT: Rapporten som Torgeir Hagen (i midten) la fram i dag konkluderer med alvorlig svikt i forståelsen for sikkerhetsarbeidet i Statoils ledelse. Til venstre konsernsjef i Statoil Helge Lund, og til høyre styreleder Svein Rennemo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ALVORLIG SVIKT: Rapporten som Torgeir Hagen (i midten) la fram i dag konkluderer med alvorlig svikt i forståelsen for sikkerhetsarbeidet i Statoils ledelse. Til venstre konsernsjef i Statoil Helge Lund, og til høyre styreleder Svein Rennemo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Helge Lund og Statoil-ledelsen måtte i dag ta imot knusende kritikk for sitt manglende sikkerhetsarbeid i forkant av In Amenas-terroraksjonen i en fersk granskningsrapport.

- Statoil må skape en kultur rundt sikkerheten på sine anlegg i utlandet, men også i Norge, sier sjefsgransker Torgeir Hagen.

- Hvor sviktet det mest?

- Vi har sett på Statoil i 6,5 måneder, og vil si at sikkerhet, i betydningen security, har ikke hatt prioritet. På safety, (defineres som sikkerhet mot utblåsninger, uhell og ikke-villede handlinger, red.anm) er Statoil veldig gode, men når det gjelder sikkerhet (defineres som tiltak for å unngå aksjoner, terrorisme mm), så mangler ambisjonen klar ledelse, tilstrekkelige ressurser og evner til å gjennomføre, sier Hagen.

- Skulle vært bedre Statoil-ledelsen og styret har nå gått gjennom granskningsrapporten, og tatt opp funnene med de pårørende og ansatte. Fem norske Statoil-ansatte var blant de 39 gislene som ble drept da terrorister angrep gassanlegget In Amenas 16. januar.

- Har dere beklaget på Statoils vegne overfor de ansatte?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer