«Det er jo bare terroristene som har ansvaret»

Slik svarer Helge Lund på om han har beklaget overfor de etterlatte.

ALVORLIG SVIKT: Rapporten som Torgeir Hagen (i midten) la fram i dag konkluderer med alvorlig svikt i forståelsen for sikkerhetsarbeidet i Statoils ledelse. Til venstre konsernsjef i Statoil Helge Lund, og til høyre styreleder Svein Rennemo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ALVORLIG SVIKT: Rapporten som Torgeir Hagen (i midten) la fram i dag konkluderer med alvorlig svikt i forståelsen for sikkerhetsarbeidet i Statoils ledelse. Til venstre konsernsjef i Statoil Helge Lund, og til høyre styreleder Svein Rennemo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helge Lund og Statoil-ledelsen måtte i dag ta imot knusende kritikk for sitt manglende sikkerhetsarbeid i forkant av In Amenas-terroraksjonen i en fersk granskningsrapport.

- Statoil må skape en kultur rundt sikkerheten på sine anlegg i utlandet, men også i Norge, sier sjefsgransker Torgeir Hagen.

- Hvor sviktet det mest?

- Vi har sett på Statoil i 6,5 måneder, og vil si at sikkerhet, i betydningen security, har ikke hatt prioritet. På safety, (defineres som sikkerhet mot utblåsninger, uhell og ikke-villede handlinger, red.anm) er Statoil veldig gode, men når det gjelder sikkerhet (defineres som tiltak for å unngå aksjoner, terrorisme mm), så mangler ambisjonen klar ledelse, tilstrekkelige ressurser og evner til å gjennomføre, sier Hagen.

- Skulle vært bedre Statoil-ledelsen og styret har nå gått gjennom granskningsrapporten, og tatt opp funnene med de pårørende og ansatte. Fem norske Statoil-ansatte var blant de 39 gislene som ble drept da terrorister angrep gassanlegget In Amenas 16. januar.

- Har dere beklaget på Statoils vegne overfor de ansatte?

- Nå er det jo bare terroristene som har ansvaret for handlingen, men vi tar til etterretning, og tar innover oss at vi skulle fulgt opp joint venturet (partnerskapet, red. anm.) bedre. Og vi skulle verifisert grundigere at de militære hadde den kapasiteten som vi la til grunn, sier Helge Lund.

- Men har dere beklaget?

- Jeg beklager jo utfallet til deg, men det er terroristene som har ansvaret for dette, men vi erkjenner at vi skulle vært bedre på å følge opp, sier Lund.

- Sviktet du og Statoil på sikkerheten?

- Jeg er øverste sikkerhetsansvarlig for Statoil og denne rapporten konkluderer at mange områder har ikke vi vært gode nok, og det gjelder selvfølgelig først og fremst meg som er leder  for hele selskapet.

- Er du lei deg? Beklager du?

- Nå er det ikke sånn at ikke jobbet med sikkerhet. Vi har jo bygget et system, vi har bygget prosesser, vi har rekruttert folk, men vi har ikke gjort det godt nok og fort nok. Det må vi gjøre nå, sier Helge Lund.

Ut av Libya og Egypt Statoil har en rekke operasjoner i utlandet i svært risikofylte områder, som i Nigeria og Angola.

- Vi har kommet mye lenger i operasjonell sikkerhet, vi har kompetanse, men granskningsgruppen er tydelige på at alle elementene må styrkes, og det er den jobben vi gjør nå. Og siden In Amenas har vi gjort grundige sikkerhetsvurderinger og risikovurdering på alle anlegg, og vi har tatt tiltak og mener det er forsvarlig å ha våre medarbeidere der, sier Helge Lund.

- Du er komfortabel med sikkerhet nå?

- Nå må vi ha løpende vurderinger av dette, og det gjør vi. Hvis ikke vi er komfortable, må vi trekke folk hjem og avvikle vår virksomhet der, sier Helge Lund og fortsetter:

- Vi har for eksempel ikke arbeidere nå, permanent, inne i Libya, vi er ikke lenger i Egypt, så det tas jo slike beslutninger, sier Helge Lund og viser til at Statoil nå har etablert en egen sikkerhetsvurdering fra 1. juli i år.

Heretter blir det en egen konsernenhet i Statoil som er ansvarlig for sikkerhet og beredskap. I alle forretningsenhetene i Statoil vil det også være egne sikkerhetsenheter som skal gi råd til ledelsen. I tillegg kommer sikkerhetspersonell lokalt.