LITEN; MEN VIKTIG: Den romerske mynten fra 300-tallet, som ble funnet av Tore Vines fra Utne, er ikke stor. Knapt to centimeter. Men den er viktig. Foto: Tore Vines
LITEN; MEN VIKTIG: Den romerske mynten fra 300-tallet, som ble funnet av Tore Vines fra Utne, er ikke stor. Knapt to centimeter. Men den er viktig. Foto: Tore VinesVis mer

- Det er jo et område der de i gamle dager brente hekser og halshugde folk

Tore (24) fant mynt fra 300-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Myntinteresserte Tore Vines (25) fra Utne har fått blod på tann etter at han i november i fjor fant en romersk sølvmynt fra 300-tallet etter en liten tur ute med metallsøkeren sin.

25-åringen vandret i fjor ned en vei til området Ytrehagen i Utne i Ullensvang herad, for å prøve lykken med metalldetektoren. Det ble en minneverdig tur.

- Ja, dette er en vei ned mot et sted der de i gamle dager brente hekser og halshugde folk, så det området har vært godt brukt i hundrevis av år, forteller Tore Vines.

I FINGRENE:  Her holder Tore Vines funnet, en romersk mynt fra 300-tallet, i fingrene. Foto: Tore Vines
I FINGRENE: Her holder Tore Vines funnet, en romersk mynt fra 300-tallet, i fingrene. Foto: Tore Vines Vis mer

Normalt er det mye rusk og rask å finne når en sveiper over marka med metalldetektoren. Gamle femører og bruskorker. Men denne dagen stod lykken ham bi.

- Finner jo mye søppel. Men desto artigere er det når en finner noe som er av verdi, sier Tore.

Sølete mynt Siden han har litt erfaring med mynter tok det ikke lang tid før han forstod at den sølete mynten kunne være historisk verdifull.

- Først trodde jeg det var en mynt fra vikingetiden, for jeg så det var avbildet en båt. Men etter å ha sett nøye på den, sjekket med en kamerat som har samme interesse, og surfet på nettet, forstod jeg at dette var en viktig mynt, forklarer Tore.

FINNEREN: Tore Vines fant romersk mynt fra 300-tallet da han var ute og søkte med metalldetektoren sin. Foto: Privat
FINNEREN: Tore Vines fant romersk mynt fra 300-tallet da han var ute og søkte med metalldetektoren sin. Foto: Privat Vis mer

Han tok klokelig kontakt med fylkeskonservatoren i Hordaland, som etter hvert skal undersøke mynten grundig.

Ifølge Tore dreier det seg om en mynt som trolig ble preget, mens den romerske keiseren Konstantin regjerte (307 til 337 e. Kr.). Han legger ikke skjul på at det var fristende å beholde den gamle mynten, men ser heller for seg å gå ut og finne flere.

Blod på tann - Jeg har fått blod på tann. Den metallsøkeren jeg brukte er kun en billig sak. Derfor har jeg gått på nettet for å se hva som kan være der. Jeg har sett på typer som koster 20 000 kroner, forteller Tore.

- Er Utne et spennende område hvor skatter kan ligge begravet?

- Det vet jeg ikke. Men det har jo bodd folk her svært lenge. I tillegg har vi områder som er fredet. Når det gjelder denne mynten, så var det vel en viking som hadde den med seg, tror jeg, sier Tore.

Han legger til at denne saken ikke bare har kvesset hans interesse for å lete etter skatter. Også historiekunnskapene er oppgradert. For å vite mer om funnet, leste han seg opp på keiser Konstantin.

- Så nå kan litt om ham også, forteller Tore Vines.

LITEN; MEN VIKTIG: Knapt to centimeter, er den romerske mynten Tore (24) fant. Foto: Tore Vines
LITEN; MEN VIKTIG: Knapt to centimeter, er den romerske mynten Tore (24) fant. Foto: Tore Vines Vis mer