SVEISES IGJEN: Store politistyrker jobber på spreng i Malmø etter en rekke drap og spregning av en politistasjon. Natt til i går rev en bombe et hull i veggen på politistasjonen i Fosie. En stålplate sveises over hullet. Foto: Jacques Hvistendahl
SVEISES IGJEN: Store politistyrker jobber på spreng i Malmø etter en rekke drap og spregning av en politistasjon. Natt til i går rev en bombe et hull i veggen på politistasjonen i Fosie. En stålplate sveises over hullet. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Det er jo nesten krig

Etter seks drap på to måneder, ble Malmö-politiet selv ofre for voldsbølgen da en bombe gikk av på en politistasjon. Nå får Malmö-politiet ubegrensede ressurser for å stanse de blodige oppgjørene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MALMÖ (Dagbladet): Drapet på en 48 år gammel firebarnsfar tirsdag kveld var det sjette drapet i Malmö på to måneder. 48-åringen satt i bilen sin da drapsmannen gikk opp til bilen, rettet pistolen mot førersiden, og henrettet ham med fem-seks skudd.

Tre menn er nå pågrepet, mistenkt for drapet.

Bare timer etter gikk en bombe av utenfor politistasjonen på Fosie like ved.

- Jeg kjenner avmakt når dette bare fortsetter. Må har vi den mest massive tenkbare politiinnsatsen i Malmö. Vi setter inn maksimale ressurser for å skape et trygt samfunn. Samtidig blir noen henrettet i byen. De kriminelle organisasjonene demonstrerer at de lever sitt liv på utsiden av samfunnet. De henretter dem de vil henrette. Er de misfornøyde med politiets inngripen, markerer de det ved å sprenge en politistasjon. Det er jo nesten krig mellom organisasjonene, sier den sosialdemokratiske ordføreren i Malmö, Ilmar Reepalu til Sydsvenskan.

- Hevn Politiledelsen i Malmö gikk i går langt i å antyde at bomben var et svar fra byens kriminelle underverden etter at politiet har økt sine innsatser for å komme den dødelige gjengkrigen til livs.

- Vi rokker ved maktbalansen i deres verden, og at de gjør noe som dette overrasker oss ikke. Det har skjedd mot ulike samfunnsinstitusjoner tidligere. Men vi kommer ikke til å gi oss, sier Ulf Sempert ved Malmöpolitiet.

Ubegrensede ressurser Det brutale drapet og bombeangrepet kommer til på tross av en allerede betydelig forsterket politiinnsats i byen. Malmöpolitiet har får disponere rundt 60 ekstra politifolk fra hele landet for å stanse de blodige oppgjørene i byens gater.

Nå får Malmöpolitiet blankofullmakt til å bruke alle mulige ressurser.

- Vi har tydeliggjort at det finnes ingen økonomiske begrensninger. Dette er et nasjonalt anliggende. Vi skal forsterke Skåne med det de behøver, sier rikspolitisjef Bengt Svensson til TT.

Paralellsamfunn Formann i kommunestyret i Malmö, Ilmar Reepalu (Sosialdemkratene), har jobbet tett på byens problemer i 17 år:

- Det er en rekke regelrette henrettelser. Det har utviklet seg et paralellsamfunn med egne lover og egne dommer, og der dommene fullbyrdes, sier Reepalu, til Sveriges Radio.

Dagbladet var i går på åstedet der den 48 år gamle firebarnsfaren ble skutt.

- Jeg passerte åstedet bare noen minutter før det smalt, sier Mihai Suvaiala, som bor i samme gate, til Dagbladet.

IKKE REDD: Mihai Suvaiala bor rett over gaten for der den drepte  firebarnsfaren ble funnet i en bil, og passerte åstedet like før det smalt. - Det bor bare innvandrere her, og mange fra krigsherjede land. Men hvis man passer sine egne saker er det ikke farlig, sier han.  Foto: Jacques Hvistendahl
IKKE REDD: Mihai Suvaiala bor rett over gaten for der den drepte firebarnsfaren ble funnet i en bil, og passerte åstedet like før det smalt. - Det bor bare innvandrere her, og mange fra krigsherjede land. Men hvis man passer sine egne saker er det ikke farlig, sier han. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Det er helt sykt. Jeg kommer fra Bucuresti, der opplever man ikke slikt, sier han.

- Er du redd?

- Jeg er aldri redd. Så lenge du ikke blander deg opp i det som skjer, er man trygg, sier han.

Flere angrep Angrepet mot politistasjonen i Fosie er fjerde gangen Malmöpolitiet blir utsatt for alvorlige angrep i løpet av de siste to årene.

• 14. mars 2010 ble to skudd avfyrt mot politihuset på Davidshall, ett går igjennom en rute, en annen stanser i veggen. I september 2011 blir serieskytteren Peter Mangs siktet for å ha avfyrt skuddene.

• 9. januar 2011 detonerer en del av en hjemmelaget bombe på politihuset i Rosengård. To politibiler blir skadet.

• 18. juni 2011, om morgenen, blir det skutt fire skudd mot politihuset i Rosengård. Saken etterforskes som drapsforsøk.

ØKT POLITIINNSATS: Disse to politikvinnene er blant ekstramannskapene som er kalt inn til Malmö. De to kvinnene ber om å få slippe å få ansiktet på bildet etter tidligere ubehagelige hendelser. Foto: Jacques Hvistendahl
ØKT POLITIINNSATS: Disse to politikvinnene er blant ekstramannskapene som er kalt inn til Malmö. De to kvinnene ber om å få slippe å få ansiktet på bildet etter tidligere ubehagelige hendelser. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer