- Det er jo så ulogisk. Hvorfor skyte sjåføren og tolken sin?

- Alt de hadde var to ubrukelige motorsykler, påpeker faren.

ULOGISK:  Pappa Knut Moland jr. viser fram bildet av sønnen Tjostov Moland i gardeuniform.  Sønnen er nå arrestert for drap i Kongo, men faren mener hendelsesforløpet virker lite sannsynlig. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET
ULOGISK: Pappa Knut Moland jr. viser fram bildet av sønnen Tjostov Moland i gardeuniform. Sønnen er nå arrestert for drap i Kongo, men faren mener hendelsesforløpet virker lite sannsynlig. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Det er lite i det varme vårværet over farens hus på Vegårshei, som røper sønnens alvorlige situasjon tusenvis av kilometer unna i Kongo.

Men i går morges ringte 28-åringen Tjostolv Moland og fortalte at han var på flukt. Sjåføren var drept. Og kameraten (27) var fengslet og sammen sønnen mistenkt for drapet.

- Han ringte meg for å få råd om hva han burde gjøre, etter flere dager på flukt fra politiet. Jeg kontaktet en australsk bekjent i Kampala. Han sa rett ut at sønnen min ikke ville klare seg på egen hånd, og at det ville være bedre for ham å overgi seg til politiet ved å gå inn på en liten politistasjon og si hvem han er, forteller pappa Knut Moland Jr.

På bordet står bildet som viser Tjostolv som stram soldat i garden.

- På overlevelseskurs
28-åringen fulgte rådet, og meldte seg i går til politiet. De sendte han videre til byen Kisangani, der hans ett år yngre kamerat allerede satt i fengsel. Senere har ferden for begge gått til hovedstaden Kinsasha.

- Han ville aldri ha klart å ta seg til Uganda på egen hånd. Distansen er enorm, og området har flere forskjellige geriljagrupper som sloss seg imellom. De skjøt etter sønnen min flere ganger. Ryggsekken hans ble truffet. Jeg tror han er trygger i politiets varetekt, forteller faren, og viser til de dramatiske døgnene sønnen fortalte om.

Faren bekrefter overfor Dagbladet at sønnen og kameraten nylig startet sitt eget sikkerhetsbyrå i Uganda, og at de hevder å ha drevet med sikkerhetstjeneste om bord i skip i Adenbukta de siste tre måneden. Faren til Tjostolv kjenner ikke navnet på selskapet.

- Har du noen idé om hva sønnen din og kameraten skulle gjøre i Kongo?

- Ikke annet enn at de skulle «go green», eller gjennomføre et overlevelseskurs i villmarka, som de kaller det. Innreisen foregikk på helt ordinær måte med registrering, forsikrer Knut Moland Jr.

Ankom på motorsykler
Han forteller de to kameratene ankom Kongo for en god uke siden på motorsykler. Da disse gikk i stykker, leide de bil med sjåfør, som også var tolk siden det snakkes fransk i Kongo.

Sønnen hevder at de ble overfalt. Nordmennene klarte å stikke av ved å splitte lag. Da de kom tilbake til bilen fant de sjåføren drept. De planla å ta seg til Uganda, men kameraten ble imidlertid raskt tatt til fange. Etter det faren kjenner til hadde ikke de to med seg våpen.

- Det ville vært vanskelig all den tid de kjørte motorsykler og krysset over grenser og skrev seg inn på ordinær måte. Det er jo så ulogisk. Hvorfor gå hen å skyte sjåføren og tolken sin? Alt de hadde var to ubrukelige motorsykler. Hvor skulle de dra hen?, spør han.

Nå håper han norske myndigheter kan bistå slik at sønnen og hans kamerat renvaskes for anklagene i det urolige landet.

- Kommer du til å reise ned dit nå?

- Nei, det er ikke noe jeg kan gjøre. Trolig vil ha få den beste hjelpen via norske myndigheter. Men trekker det ut, må vi nok foreta oss noe, sier Knut Moland Jr.