ØKT SALG:  Salget av redningsvester har gjort et kraftig oppsving de siste dagene. De frivillige i Norges Røde Kors ser også tegn til økt bruk. Dette bildet er fra deres kampanje denne uka. 

Foto: Per Flåthe/Dagbladet
ØKT SALG: Salget av redningsvester har gjort et kraftig oppsving de siste dagene. De frivillige i Norges Røde Kors ser også tegn til økt bruk. Dette bildet er fra deres kampanje denne uka. Foto: Per Flåthe/DagbladetVis mer

- Det er jo tragisk at det skal ulykker til for at folk skal bruke vest

Redningsorganisasjonene jubler over økt salg av redningsvester og håper nå at folk også vil bruke dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Når disse tragiske ulykkene først har skjedd, er det veldig bra og gledelig at folk kjøper flere redningsvester og blir bevisst på at de må vise aktsomhet, sier Åslaug Haga, generalsekretær i Norsk Luftambulanse, til Dagbladet.

- Så må vi håpe at det at folk kjøper redningsvester også innebærer at de vil bruke dem.

Kraftig økning Som Dagbladet skrev tidligere i dag, har salget av redningsvester fått et kraftig oppsving de siste dagene. Sportskjeden XXL har opplevd en økning av salget på rundt 50 prosent på landsbasis, mens også Gresvig AS melder om økt salg.

Det lokale utsalgsstedet Wærners Båtbu i Sandefjord har på sin side firedoblet salget de siste dagene.

- Vi er også opptatt av at folk skal vise aktsomhet og gjøre det de kan for å unngå ulykker. I tillegg er vi opptatt av at folk vet hva de kan gjøre hvis ulykken først skjer, sier Haga.

Positiv tendens Sjøfartsdirektoratet har igangsatt en kampanje med fokus på nettopp bruk av redningsvest. Fungerende sjøfartsdirektør John Malvin Økland synes også det er gledelig med det økte salget av redningsvester.

- Men det er jo tragisk at det skal ulykker til for at folk skal bruke vest, sier han.

FIREDOBLET SALGET: Butikksjef Lars Birger Vik Hansen ved Wærners Båtbu i Sandefjord. Foto: Privat
FIREDOBLET SALGET: Butikksjef Lars Birger Vik Hansen ved Wærners Båtbu i Sandefjord. Foto: Privat Vis mer

Røde Kors er også i gang med en kampanje langs kysten for å få folk til å bruke redningsvest.

- Vi ser en positiv tendens til økt bruk av redningsvest, og vi ser også at folk setter pris på å bli minnet om sjøvett av våre frivillige som reiser rundt. Så får vi håpe at folk ikke glemmer fort, men forstår at det er en langsiktig fornuftig investering å bruke vest, sier Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors.

- Oppmerksomhet viktig - Det er selvfølgelig trist at det må fortvilte ulykker til for å øke folks bevissthet, men i fortvilelelsen er det i hvert fall et håp om at folk kan bli mer bevisste i forhold til bruken av vest. Hvis det er slik at debatten de siste dagene bidrar til å forebygge flere ulykker, er det selvfølgelig positivt, sier Mollekleiv.

Åslaug Haga tror den også økte oppmerksomheten rundt sikkerhet til sjøs har bidratt til å øke folks bevissthet.

- Jeg håper og tror det. Det er jo dessverre sånn at det ofte må ulykker til for at vi skal bli minnet om hvor viktig dette er. Igjen, når disse tragiske ulykkene har skjedd, er det bra at ulykkene får så mye oppmerksomhet, nettopp fordi det kan bidra til den bevisstgjøringen vi trenger, sier hun.

- Det er faktisk sånn at det du tror ikke kan skje, noen ganger kan skje. Da må en ta forholdsregler og ha kunnskap så man kan bidra hvis noen blir utsatt for en ulykke.

POSITIVT:
Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors, sier det nå er viktig at folk også bruker vestene, ikke bare kjøper dem.
Foto: Berit Roald / Scanpix
POSITIVT: Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors, sier det nå er viktig at folk også bruker vestene, ikke bare kjøper dem. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

P.S.: Tidligere i dag ble fire personer reddet etter båtvelt på Drammensfjorden.

- Vi har fått melding nå ved 15-tiden om at alle fire har kommet velberget i land. Og merk følgende: Alle fire hadde på seg redningsvester, sier vakthavende redningsleder Nils Ole Sunde ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge til Dagbladet.

POSITIVT 2: Åslaug Haga, generalsekretær i Norsk Luftambulanse, er glad for det økte fokuset på sikkerhet til sjøs. Foto: Lars-Erik Vollebæk / Norsk Luftambulanse
POSITIVT 2: Åslaug Haga, generalsekretær i Norsk Luftambulanse, er glad for det økte fokuset på sikkerhet til sjøs. Foto: Lars-Erik Vollebæk / Norsk Luftambulanse Vis mer