VITNET MOT TIDLIGERE KOLLEGER: Mangeårig ansatt i SOS Rasisme Bård Eskild Franzen var i dag i vitneboksen i Haugesund tingrett. Foto: Jacques Hvistendahl
VITNET MOT TIDLIGERE KOLLEGER: Mangeårig ansatt i SOS Rasisme Bård Eskild Franzen var i dag i vitneboksen i Haugesund tingrett. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Det er juks. Det er juks. Og det er juks

Aktoratet og tidligere ansatt i SOS Rasisme gikk gjennom studiestøtte til organisasjonen over flere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): Tidligere ansatt i SOS Rasisme Bård Eskild Frantzen (37) fortsatte i dag vitnemålet sitt i Haugland tingrett. Aktoratet la fram flere titalls dokumenter fra Kunnskapsdepartementets fagetat VOX, som viste arrangementer SOS Rasisme meldte inn for å få studiestøtte i til den økonomiske hardt rammede organisasjonen.

I løpet av få år tjente SOS Rasisme 1,8 millioner kroner på å søke om slik støtte, til angivelige gjennomførte studier av temaer som europeisk flyktningepolitikk, antirasisme og arbeid mot nazisme blant medlemmene sine.

- Vi har brukt folk som var i en sårbar situasjon, sa Frantzen om de mange medlemmene som hadde signert på kurspapirer over flere år.

70 navn I åpen rett leste aktor opp 70 navn på aktivister som Frantzen i avhørt har sagt var inneforstått med eller delaktige i jukset med studiestøtte. Åtte tidligere ansatte og ledere i SOS Rasisme står tiltalt for bedragerier.

- De har vært en del av den indre kjernen i SOS Rasisme og Tjen Folket. Alle disse navnene tilhører folk som var til å stole på, sier Frantzen.

Blant dem var navnene på de andre sju tiltalte og de to yngre aktivistene som i januar ble idømt store bøter for å delta i juks med studiestøtte.

- Hvordan skilte man mellom de som var til å stole på og ikke? spurte aktor.

- Gjennom praksis og å bli kjent med dem, svarte Frantzen.

Aktoratet la fram en lang rekke studierapporter som SOS Rasisme sendte staten i 2009, 2010 og 2011 og fikk mange tusen kroner i støtte for. Flesteparten av rapportene hadde Frantzens signatur som enten arrangør eller lærer for gruppen av medlemmer som også hadde ført opp navnet sitt på arkene.

Av de 70 navnene, som Frantzen ga politiet allerede i 2012, dukket flere opp gjentatte ganger i studielistene aktoratet la fram i retten.

STRIDENS KJERNE: SOS Rasisme har levert inn flere tusen av disse skjemaene med navn og alder på personer som skal ha vært på kurs og studier hos dem. Foto: Eiliv Frich Flydal
STRIDENS KJERNE: SOS Rasisme har levert inn flere tusen av disse skjemaene med navn og alder på personer som skal ha vært på kurs og studier hos dem. Foto: Eiliv Frich Flydal Vis mer

- Dette er folk som var lojale mot Tjen Folket og SOS Rasisme og lot seg overtale til å skrive opp navnet sitt.

De andre tiltalte i saken avviser at det har skjedd juks med studiestøtte. Til tross for at avslørende chattelogger viser at aktivister i organisasjonen var godt kjent med at driften var i strid med regelverket.

- Juks
- Det er juks, gjentok Frantzen en rekke ganger, da retten ble forelagt navnelister og dokumenter som viste at SOS Rasisme hadde søkt om og mottatt studiestøtte.

På flere av dokumentene som ble lagt fram i retten, var kursstedet oppgitt til å være en adresse tilhørende et større borettslag på Tøyen i Oslo. Denne adressen ble ført opp på studier som ikke ble avholdt i virkeligheten, men søkt penger for, opplyste Frantzen i retten.

- Jeg bodde i et stort borettslag der med et lokale man kunne leie i midten av bakgården. Det ble det aldri avholdt noen kurs i regi av SOS Rasisme eller Tjen Folket der, men det var et hendig sted å bruke for å melde inn kurs, sa Frantzen i retten.

Dokumentasjonen som ble lagt fram i retten viste at SOS Rasisme fikk utbetalt mange tusen kroner for slike kurs, som aldri skal ha blitt avholdt.

Samtidig gikk Frantzen god for flere av dokumentene som lagt fram.

- Jeg har sagt jeg skal forklare meg sannferdig og si hva som er ekte og hva som er juks. Det er slik jeg kommer videre, understreket han.

- REDD NOEN SKAL GRAVE I DETTE: Beslaglagte datafiler fra tidligere daglig leder Kjell Gunnar Larsens pc inneholdt lange diskusjoner om juks og kreative løsninger med studielister som de tidligere SOS Rasisme-lederne og -ansatte nå er tiltalt for. Pengene på bildet er fra beslaget hos Larsen, der politiet fant over 60 000 kroner i kontanter og talte dem opp på stuebordet.
- REDD NOEN SKAL GRAVE I DETTE: Beslaglagte datafiler fra tidligere daglig leder Kjell Gunnar Larsens pc inneholdt lange diskusjoner om juks og kreative løsninger med studielister som de tidligere SOS Rasisme-lederne og -ansatte nå er tiltalt for. Pengene på bildet er fra beslaget hos Larsen, der politiet fant over 60 000 kroner i kontanter og talte dem opp på stuebordet. Vis mer

- Dette ble avholdt, gjentok Frantzen om flere kursdokumenter forelagt retten, i anledning lokallagskonferanser og andre aktiviteter.

- Vi hadde fremdeles mange aktivister som deltok på aktiviteter, sa Frantzen om årene 2009 og 2010.

Falske studier En hytte Frantzen kjente til i tettstedet Rødtangen på Hurum-landet sør for Oslo, var oppført som kurssted for flere studier SOS Rasisme fikk utbetalt penger for.

- Jeg foreslo at vi meldte inn arrangementet på Rødtangen. Men det har aldri vært noe arrangement på den hytta. Jeg tviler på at noen her kan beskrive hvordan den hytta ser ut, sa Frantzen.

Ingen av de andre tiltalte meldte seg i retten for å beskrive hytta.

Aktoratet la fram dokumenter som viste at flere sentrale personer i SOS Rasismes hadde skrevet seg på dokumenter om studier på Rødtangen på Hurum-landet. Frantzen fortalte videre at flere av Rødtangen-kursene egentlig var studiegrupper i kommunistpartiet Tjen Folket. Der handlet studiene om helt andre ting enn det SOS Rasisme mottok penger for.

- Det ble ikke meldt inn studier (fra SOS Rasisme, red. anm.) kalt «Mao om motsigelsen», sa Frantzen i går.

Aktoratet la fram et kurs med flere deltakere som gikk over 32 timer og fire dager. Ifølge papirene var det arrangert hjemme hos Frantzen.

- Og det er juks. Det ble aldri avholdt noe kurs hjemme hos meg på denne tida, sier Frantzen.

Trakk inn ansatte Den tidligere ansatte og tillitsvalgte sier jukset med studiestøtte kom som en reaksjon på at andre støttemidler falt bort fra staten, på grunn av mistanker om medlemsjuks og avsløringer i media.

- Jeg har observert Larsen skrive opp navn på folk som ikke eksisterer i en annen virkelighet enn han ønsket å konstruere, sa Frantzen om den mangeårige daglig lederen i SOS Rasisme.

PEKT UT: Tidligere ansatte Jan Erik Skretteberg og Kjell Gunnar Larsen er blant de tiltalte i saken og blir pekt ut som delaktige i jukset av studiestøtteordninger. Begge nekter for å ha gjort noe feil. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PEKT UT: Tidligere ansatte Jan Erik Skretteberg og Kjell Gunnar Larsen er blant de tiltalte i saken og blir pekt ut som delaktige i jukset av studiestøtteordninger. Begge nekter for å ha gjort noe feil. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Larsen har selv avvist støttejuks flere ganger.

Også tidligere ansatte Jan Erik Skretteberg (35) ble trukket inn i Frantzens forklaring flere ganger, når aktoratet spurte ham om kurslister SOS Rasisme hadde tjent tusenvis av kroner på å levere inn til myndighetene.

- Det er juks, det opplegget som Skretteberg og jeg lagde, gjentok han flere ganger og henviste til et system beskrevet i gårsdagens vitnemål.

Skretteberg tok ordet i retten etter Frantzen og avviste alle anklager om slikt. Han vedkjente seg sin underskrift på flere av listene, men sa de var i orden.

- Jeg har aldri deltatt i noe organisert juks, sa Skretteberg.

I går forklarte Frantzen i detaljer om hvordan de skal ha produsert og tjent penger på falske studielister.

Instruks - Jeg og Skretteberg fikk beskjed om å mobilisere ca 70 folk til å skrive under på at de deltok på kurs som aldri ble avhold, sier Frantzen og beskriver et avansert system i Excel for å holde orden på de falske kursene.

- Vi fikk dem til å skrive seg inn som deltakere.

- Larsen forklarte meg at denne praksisen ble gjennomført i Haugesund og i Trondheim.

- Vi fikk også en instruks om hva vi skulle si til dem vi innkalte på kontoret. Det var viktig at det bare var en av oss og en av dem. Vi skulle si at «SOS Rasisme var under forfølgelse fra staten» og at vi trenge «din hjelp» og at «du stiller opp» for SOS Rasisme, «nå som organisasjonen trenger det som mest», sa Frantzen, med trykk på de delene Dagbladet har uthevet.

De involverte, omtalt av Frantzen som «de lojale», skulle være innforstått med hva de var med på.

- Vi skulle også si at vi ville melde dem inn som deltakere på kurs som aldri ville bli avholdt, men de ville få et kursbevis som bekreftet at de hadde deltatt på. Vi fikk dem til å skrive under på rundt 20 kurs om gangen, arrangert av lokallag som kunne ha gjennomført kursene. Men vi passet på at ingen skrev seg opp på alle kursene lokallaget deres arrangerte. Det skulle ikke skulle se ut som de var på kurs hele tida.

- Skretteberg og jeg tok ca halvparten hver, Skretteberg skulle overtale 35 personer og jeg 35. Vi fordelte dem etter hvem vi kjente best. Jeg husker bare to som nektet å være med, sier Frantzen og henviser til to kjente SOS Rasisme-aktivister som forlot organisasjonen før den gikk konkurs. 

- Etter at listene var fylt ut, ga jeg dem videre til Skretteberg, som skulle sende dem videre til Ormåsen og Populus, sa Frantzen i retten i går.