Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er juks og guttestreker

Har bevis på at den mystiske pakken ikke er 100 år gammel.

1912: Står det skrevet på pakken. Innholdet sier derimot at pakken må ha vært åpnet i seinere enn det. Foto: Ketil Sandviken / gd.no
1912: Står det skrevet på pakken. Innholdet sier derimot at pakken må ha vært åpnet i seinere enn det. Foto: Ketil Sandviken / gd.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært knyttet stor spenning til innholdet i den mystiske, angivelig 100 år gamle, pakken, som i dag ble åpnet under en høytidelig seremoni på Otta.

«Pakken kan aabnes i 2012», står det skrevet på papiret på gjenstanden, som ble overrakt av Johan Nygaard til kommuneadministrasjonen i Sel kommune i 1912. Pakken er datert 26. august 1912.

Avis fra 1919 Innholdet har fram til nå vært en godt bevart hemmelighet.

Da pakken i kveld ble åpnet viste det seg at det 3 kilo tunge innholdet i stor grad besto av ulike dokumenter.

Det ble raskt tydelig at noe skurrer med 100-åringen.

Pakken som angivelig er fra 1912 inneholdt både avisa Gudbrandsdølen fra 1914 og Lillehammer Tilskuer fra 1919.

- Guttestreker Dermed kan det ikke stemme at pakken har ligget urørt i 100 år.

- Jeg vil tippe at dette er noen guttestreker, men for all del; guttestreker kan være morsomme, sier historiker og forfatter Knut Are Tvedt til Dagbladet.

Historikeren innrømmer at spenningen rundt «den mystiske pakken» blir brutt ned av at det blant annet er et tidsskrift fra 1914 å finne i «det hundre år gamle brevet».

- Fiksjonen blir litt ødelagt og man blir litt brutt ned av det. Det er jo guttestreker og litt juks. Men det kan være mye glede av å jukse litt, men det er nok ingen knoll og tott som sitter der og ler, siden det tok så lang tid før det ble oppdaget, sier Tvedt.

- Ingen som sa 100 Torveig Dahl fra Gudbrandsdalmuseet mener at de aldri har gitt utrykk for at pakken er 100 år gammel, selv om det utenpå gråpapiret er datert 1912. Uansett mener hun at interessen er gledelig, der blant annet VGTV og TV 2 sendte åpningen direkte.

- Det er veldig gledelig at en pakke med gråpapir skaper så mye interesse, sier hun.

Hun forteller at det nyeste dokumentet var fra 1919 og det eldste fra 1909.

- Det var det jeg hadde regnet med; minner fra 1912. Det var lokalpolitisk veldig spennende og artig. Jeg hadde ikke regnet med at det skulle være gull og grønne skoger, sier hun til Dagbladet.

- Er dere sikre på at dette ikke var guttestreker?

- Det var ingen som sa at det skulle være hundre år gammelt. Dette er seriøst og absolutt ikke noen guttestreker, sier hun.   Tidsreise? På mikrobloggnettstedet Twitter stiller mange spørsmål ved den logiske bristen.

Flere foreslår en tidsreise som mulig forklaring på hvordan de «moderne» avisene havnet i en pakke som skal ha vært forseglet siden 1912.

I tilegg til avisene fant man et brev postet i Amerika, regnskap og kvitteringer. Det dukket også opp tekstiler og bannere, ifølge gd.no.

Pakken inneholdt videre ymse protokoller og fortegnelser over utvandrete døler og flere tekstiler og bannere. Et av dem hadde påskriften «Fra Kongen».

Innholdet skal nå granskes videre.

SANNHETENS TIME: Torveig Dahl og Kjell Voldheim fra Gudbransdalsmusea åpner den mystiske pakken. Foto: Helene Hovden / NTB Scanpix
SANNHETENS TIME: Torveig Dahl og Kjell Voldheim fra Gudbransdalsmusea åpner den mystiske pakken. Foto: Helene Hovden / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media