- Det er Kadhafi som er den virkelige rotta

Tusenvis av libyere valfarter nå de underjordiske fengslene og tunnelene til den forhatte lederen Muammar Kadhafi i Benghazi.

VALFARTER GROTTENE: Hver eneste dag kommer tusenvis av libyere, gammel og ung, til Kadhafis underjordiske fengsler. Her skjeller de obersten ut etter noter og sier de håper på et nytt liv i fred og frihet. Foto: Tomm W. Christiansen
VALFARTER GROTTENE: Hver eneste dag kommer tusenvis av libyere, gammel og ung, til Kadhafis underjordiske fengsler. Her skjeller de obersten ut etter noter og sier de håper på et nytt liv i fred og frihet. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BENGHAZI (Dagbladet): I et boligområde i opprørshovedstaden Benghazi dukker det plutselig opp høye murer og enorme, grønne jernporter. Her pleide oberst Muammar Kadhafi å være når han besøkte Benghazi, byen han aldri har vært noe særlig glad i. Benghazi er kjent for å være byen der motstanden mot Kadhafi har vært størst gjennom historien, og er av den grunn også langt mindre utbygd når det gjelder infrastruktur, industri og helsetjenester enn lenger vest i Libya.  - Ta bilde av meg, ta bilde av meg. Se, jeg er i Kadhafis hus, roper en liten gutt.  Søsteren hans lurer i bakgrunnen. Smiler og ler sjenert. Kadhafis inngjærede område i Benghazi rommer mange kilometer med bygninger, parkområder, underjordiske fengsler, bensinstasjon og parkeringsplasser.   Liv under jorda Under bygningene er det også en rekke underjordiske ganger, der Kadhafi og hans folk kunne bevege seg fra en ende av området til den andre, og kjøre ut av området et helt annet sted enn de kom inn fra. I tillegg er det to store stadioner, der han pleide å tale fra da han var i Benghazi. Alt er nå ødelagt av libyerne i Benghazi.  - Kadhafi sa at det er vi som er rotter og kakerlakker, som lever under jorda, og som er dopet. Men se her, det er han som har laget livet sitt under jorda. Det går ganger overalt, og han snakker ut i fra seg sjøl, sier en gammel mann som besøker området for første gang. Libyerne som er på Kadhafis nå utbrente område tar bilder av seg sjøl og bygningene. De rister på hodet og snakker seg imellom om det de mener er djevelen i Libya.   Bodde som Saddam Kadhafis enorme bolig- og militærkompleks minner sterkt om hvordan Iraks avdøde diktator Saddam Hussein også levde: Arkitekturen er den samme, så også de mange skjulestedene, fengslene og jordhullene. Vi går ned gjennom en enorm jerndør og ned i mørket. Vi holder på å snuble, for det er plutselig en høy kant, og så går det raskt nedover og nedover. Skuelystne libyere har med seg lommelykter og viser vei. Vel nede i grotten, ser vi ganger og store rom til begge sider. Rommene går et titalls meter innover, og en enorm jerndør kan skille gangen vi står i og rommene. Det er ikke et eneste vindu. Bare mørke.  - Kadhafi hadde mange slike små rom og grotter under jorda. Overalt her i Benghazi. Han ville ikke at mange fanger skulle være på et sted sånn at de kunne snakke sammen. Derfor ble folk plassert overalt, forteller en mann som kaller seg Hassan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer