Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er Kadhafi som er den virkelige rotta

Tusenvis av libyere valfarter nå de underjordiske fengslene og tunnelene til den forhatte lederen Muammar Kadhafi i Benghazi.

VALFARTER GROTTENE: Hver eneste dag kommer tusenvis av libyere, gammel og ung, til Kadhafis underjordiske fengsler. Her skjeller de obersten ut etter noter og sier de håper på et nytt liv i fred og frihet. Foto: Tomm W. Christiansen
VALFARTER GROTTENE: Hver eneste dag kommer tusenvis av libyere, gammel og ung, til Kadhafis underjordiske fengsler. Her skjeller de obersten ut etter noter og sier de håper på et nytt liv i fred og frihet. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BENGHAZI (Dagbladet): I et boligområde i opprørshovedstaden Benghazi dukker det plutselig opp høye murer og enorme, grønne jernporter. Her pleide oberst Muammar Kadhafi å være når han besøkte Benghazi, byen han aldri har vært noe særlig glad i.
 
Benghazi er kjent for å være byen der motstanden mot Kadhafi har vært størst gjennom historien, og er av den grunn også langt mindre utbygd når det gjelder infrastruktur, industri og helsetjenester enn lenger vest i Libya.
 
- Ta bilde av meg, ta bilde av meg. Se, jeg er i Kadhafis hus, roper en liten gutt.
 
Søsteren hans lurer i bakgrunnen. Smiler og ler sjenert. Kadhafis inngjærede område i Benghazi rommer mange kilometer med bygninger, parkområder, underjordiske fengsler, bensinstasjon og parkeringsplasser.
 
Liv under jorda Under bygningene er det også en rekke underjordiske ganger, der Kadhafi og hans folk kunne bevege seg fra en ende av området til den andre, og kjøre ut av området et helt annet sted enn de kom inn fra. I tillegg er det to store stadioner, der han pleide å tale fra da han var i Benghazi. Alt er nå ødelagt av libyerne i Benghazi.
 
- Kadhafi sa at det er vi som er rotter og kakerlakker, som lever under jorda, og som er dopet. Men se her, det er han som har laget livet sitt under jorda. Det går ganger overalt, og han snakker ut i fra seg sjøl, sier en gammel mann som besøker området for første gang.
 
Libyerne som er på Kadhafis nå utbrente område tar bilder av seg sjøl og bygningene. De rister på hodet og snakker seg imellom om det de mener er djevelen i Libya.
 
Bodde som Saddam Kadhafis enorme bolig- og militærkompleks minner sterkt om hvordan Iraks avdøde diktator Saddam Hussein også levde: Arkitekturen er den samme, så også de mange skjulestedene, fengslene og jordhullene.
 
Vi går ned gjennom en enorm jerndør og ned i mørket. Vi holder på å snuble, for det er plutselig en høy kant, og så går det raskt nedover og nedover. Skuelystne libyere har med seg lommelykter og viser vei.
 
Vel nede i grotten, ser vi ganger og store rom til begge sider. Rommene går et titalls meter innover, og en enorm jerndør kan skille gangen vi står i og rommene. Det er ikke et eneste vindu. Bare mørke.
 
- Kadhafi hadde mange slike små rom og grotter under jorda. Overalt her i Benghazi. Han ville ikke at mange fanger skulle være på et sted sånn at de kunne snakke sammen. Derfor ble folk plassert overalt, forteller en mann som kaller seg Hassan.

Som overalt i Benghazi, kommer folk nyskjerrige til Dagbladets utsendte. Alle vil snakke og fortelle om det de kaller helvetet under Kadhafi.
 
- Her nede ble folk torturert og drept. Ser du de koffertene? Det er kofferter som var fulle av ammunisjon. Her ble folk drept, en etter en, fortsetter Hassan.
 
- Kidnapper barn Overalt i Libya går nå historiene om hvordan Kadhafi oppførte seg mot befolkningen. Tortur og fengsling var noe alle familier opplevde.
 
- I Tripoli har han 200 slike områder som vi er og besøker nå. Alt for å beskytte seg mot oss. Han vet vi hater ham, sier en mann.
 
Libyere flest lurer nå på hvor oberst Muammar Kadhafi, eller Gaddafi som de uttaler navnet hans her, nå befinner seg.

De aller fleste Dagbladet har snakket med, sier at han sitter inne sammen med sine aller nærmeste. For at ikke de skal stikke sin vei, har han hentet inn barna deres sånn at de ikke tør forlate ham.
 
- Han kidnapper barna til alle sine nærmeste. Men vi gir oss ikke. Vi tar rotta til slutt, sier Muhammad.

UNDERJORDISKE FENGSLER: Tusenvis av forglemmegei-blomster og hestehov vokser intetanende opp over de mange jordgrottene og hulene som Kadhafi har bygget i sitt enorme kompleks i Benghazi. Under her ble libyere fengslet, torturert og drept, ifølge innbyggerne. Foto: Tomm W. Christiansen
UNDERJORDISKE FENGSLER: Tusenvis av forglemmegei-blomster og hestehov vokser intetanende opp over de mange jordgrottene og hulene som Kadhafi har bygget i sitt enorme kompleks i Benghazi. Under her ble libyere fengslet, torturert og drept, ifølge innbyggerne. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
TAGGET OG ØDELAGT: Det mange kilometer store Kadhafi-komplekset i kystbyen Benghazi er sprayet full av grafitti som sier død over diktatoren, frihet og demokrati. Da Kadhafi var i Benghazi bodde han bak disse murene, sammen med etterretning og militære. Nå er alt ødelagt av Benghazi-befolkningen.
TAGGET OG ØDELAGT: Det mange kilometer store Kadhafi-komplekset i kystbyen Benghazi er sprayet full av grafitti som sier død over diktatoren, frihet og demokrati. Da Kadhafi var i Benghazi bodde han bak disse murene, sammen med etterretning og militære. Nå er alt ødelagt av Benghazi-befolkningen. Vis mer
I LIBYA: Fotograf Tomm W. Christiansen og journalist Line Fransson.
I LIBYA: Fotograf Tomm W. Christiansen og journalist Line Fransson. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!