Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er kaldt, men hyggelig

Aung San Suu Kyi på plass i Norge.

ANKOM NORGE: Her blir Aung San Suu Kyi tatt imot av Thorbjørn Jagland (t.h), leder for Nobelkomiteen, kommunal og regionalminister Liv Signe Navarsete og Geir Lundestad (t.v) på Oslo lufthavn Gardermoen fredag ettermiddag. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
ANKOM NORGE: Her blir Aung San Suu Kyi tatt imot av Thorbjørn Jagland (t.h), leder for Nobelkomiteen, kommunal og regionalminister Liv Signe Navarsete og Geir Lundestad (t.v) på Oslo lufthavn Gardermoen fredag ettermiddag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En drøy halvtime forsinket innledet den myanmarske demokratiforkjemperen sitt tre dager lange besøk i Norge, 21 år etter at hun ble tildelt Nobels fredspris. Nå har hun kommet for personlig å takke for prisen og holde sitt lenge utsatte nobelforedrag.

Reisen er den første Europa-turen hennes siden hun før første gang ble satt i husarrest av militærjuntaen i 1989.

At hun endelig våger seg ut av Myanmar uten frykt for ikke å få lov å vende tilbake, er et klart tegn på at hun føler seg sikker på at reformprosessen går videre.

Illebefinnende Første stopp på turen var Sveits der hun talte på en konferanse i FNs arbeidsorganisasjon ILO og mottok stående ovasjon i nasjonalforsamlingen.

Hun fikk et illebefinnende på pressekonferansen i går kveld, men etter en god natts søvn på hotellet følte hun seg bedre og fortsatte reisen til Oslo.

På Gardermoen ble den myanmarske fredsprisvinneren tatt imot av Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland, direktør Geir Lundestad ved Nobelinstituttet og kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp).

Deretter reiste hun videre til Oslo der hun skulle treffe statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i Statens representasjonsbolig i Parkveien. Om kvelden blir det middag på Akershus slott.

Nobelforedrag Nobelforedraget holder hun lørdag i Rådhuset. Seremonien blir akkurat som den ekte seremonien hun gikk glipp av i 1991 da hun satt i husarrest i Yangon, bortsett fra at selve prisen og diplomet ble gitt til hennes mann og sønner i 1991.

Suu Kyi tar imot folkets hyllest i et folkemøte på Rådhusplassen klokka 16.

Tidligere på lørdagen skal hun besøke Oslosenteret for fred og menneskerettigheter og leder Kjell Magne Bondevik.

Søndag reiser hun til Bergen der hun skal takke for Raftoprisen som hun satte minst like stor pris på som nobelprisen, siden det var den som for alvor gjorde henne og hennes kamp mot militærstyret kjent i verden.

Mandag skal hun delta i paneldebatt på Losby Gods på Romerike med blant andre U2-stjernen Bono.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media