UTE: - Det kan hende at jeg får litt bedre tid i skjulet i høst enn om jeg hadde kommet inn på Stortinget, sånn er livet, sa MDGs nasjonale talsperson, Rasmus Hansson, da han møtte pressen på MDGs valgvake. Foto: Berit Roald /NTB / Scanpix
UTE: - Det kan hende at jeg får litt bedre tid i skjulet i høst enn om jeg hadde kommet inn på Stortinget, sånn er livet, sa MDGs nasjonale talsperson, Rasmus Hansson, da han møtte pressen på MDGs valgvake. Foto: Berit Roald /NTB / ScanpixVis mer

Valgresultatet MDG

- Det er kanskje stang ut, men det er i hvert fall en god stang

MDG fikk ikke brakvalget de håpet på. Nå kan talsperson og MDG-profil Rasmus Hansson miste jobben på Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: MDG får kun en representant på Stortinget de neste fire årene. Dermed er Rasmus Hansson ute.

(Dagbladet): Etter flere runder med allsangen «Ta vare på framtida» på MDGs valgvake i Oslo, var stemningen høy like før de første valgdags-prognosene kom klokka 21.00 i går.

Og om valget ikke var spennende nok fra før, ble det om mulig enda mer dramatisk like før de første prognosene skulle presenteres: En fullspekket MDG-sal ble vitne til at NRKs valgsending ble brutt på grunn av en teknisk feil like rundt klokka 21.00.

Feilen ble heldigvis løst kort tid etter, men da stilnet også jubelen i salen.

De første prognosene viste at MDG ikke var så tett på å nå sperregrensa som tidligere antatt, med en oppslutning på 3,3 prosent.

Ett mandat

Tallet holdt seg også stabilt utover kvelden - ved 23-tida i går lå MDG fremdeles solid under den magiske grensa. Da viste prognosene en oppslutning på 3,2 prosent, nok til ett mandat på Stortinget.

- Jeg er veldig glad for at vi har drevet med intern forventningsforberedelse i forkant av valget, sier Per Espen Stoknes, 2. kandidat for MDG i Oslo til Dagbladet etter at de første tallene ble klare.

- Disse resultatene er innenfor feilmarginen, så vi har vært forberedt på dette kunne skje. Men selvfølgelig er vi litt skuffa, legger han til.

Først klokka 23.10 kom de to talspersonene for MDG, Rasmus Hansson og Une Aina Bastholm, inn på scenen.

- Vi har gjort det beste stortingsvalget noensinne, og vi har gjort den beste valgkampen noensinne. Det betyr at vi har etablert oss som et parti som har kommet for å bli, sa Bastholm fra scenen.

Målingene som forelå i går kveld, tyder på at hun blir innvalgt som eneste representant fra MDG på Stortinget i neste periode.

- Vi er fortsatt på Stortinget, og vi har et ørlite håp om at vi er to som kommer til å gjøre jobben sammen, sa Bastholm fra scenen etter at hun takket Rasmus Hansson for de siste fire årenes innsats.

- Sjansen er nok større for at Une og jeg må bytte kontor. Da flytter jeg ned på partikontoret igjen, svarte Hansson og fulgte opp:

Mister jobben

- Det kan hende at jeg får litt bedre tid i skjulet ute i høst enn om jeg hadde kommet inn på Stortinget. Sånn er livet, vi tok en sjanse. Når et parti vil endre norsk politikk og flytte et land inn i en ny historisk æra, må vi ta noen sjanser. Det er kanskje stang ut, men det er i hvert fall en god stang.

- Vi tåler å bytte ut stortingsrepresentanter uten at det bremser fremgangen vår, fortsatte han, førhan understreket at partiet har oljeøkonomene og -analytikerne på sin side.

- Vi har flyttet oss inn i sentrum for den politiske debatten. Der blir vi, og der skal vi jobbe.

Per Espen Stoknes, som tar over for Bastholm når hun skal ut i mammapermisjon senere i høst, forteller til Dagbladet at han skal gjøre alt i sin makt for å dreie politikerne mot et grønnere skifte.

Russisk rulett

Samtidig understreker han at Norge spiller «russisk rulett» med klimaet, spesielt dersom valget skulle ende med blåblå regjering.

- Men det er uansett ingen tvil om at Miljøpartiet De Grønne kommer til å bli svært toneangivende i norsk politikk de neste ti åra, det har denne valgkampen vist, sier Stoknes før han kommer med følgende beskjed til kommende regjering:

- Det er vi som kan velge om overgangen fra oljen skal være gradvis eller brutal.