Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det er kjedelig å se maling tørke, men i Bamble er det kjedeligere enn noe annet sted

Få huseiere har ventet lenger på at malingen tørker enn Torstein Nylund fra Bamble. Fremdeles finner han flekker med fersk hvit maling etter oppussingen i fjor.

MALINGTØRKE: Billakkerer Torstein Nylund opplever at malingen han påførte huset i fjor ikke er helt tørr enkelte steder. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
MALINGTØRKE: Billakkerer Torstein Nylund opplever at malingen han påførte huset i fjor ikke er helt tørr enkelte steder. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAMBLE (Dagbladet): I fjor sommer skulle det gamle våningshuset, et steinkast unna E18, få ny hvit maling. Han kjøpte inn miljømaling fra Bergen Malingfabrikk på Felleskjøpets lager i Skien.

- Vi malte slik vi skal. Men etter 28 timer opplevde vi at malingen ikke hadde tørket, slik det står på boksene, forteller Torstein Nylund.

Han er billakkerer av yrke, og har erfaring med å se maling og lakk tørke. Men sjelden har han opplevd tregere tørketakt enn denne.

- Jeg kontaktet Bergen Malingfabrikk for å høre hva som hadde skjedd. Jeg fikk ikke noe tilbud om ny maling, sier han.

Malingtørke Sommeren i fjor var som skapt for malingtørke. Likevel fant han områder på veggene, hvor et lett sveip med fingrene sørget for at malingen festet seg til huden.

De store flatene tørket omsider.

Men da han skulle begynne med videre oppussing i år, ble han møtt med fersk hvit maling på alle steder der vinduer kunne åpnes og hasper løsnet. Også der hvor det var dråpedannelser på veggene.

ETTER 28  TIMER: Selv etter 28 timer i godt, varmt og tørt sommervær i 2013 fikk Nylund hvitt på fingrene. Foto: Torstein Nylund
ETTER 28 TIMER: Selv etter 28 timer i godt, varmt og tørt sommervær i 2013 fikk Nylund hvitt på fingrene. Foto: Torstein Nylund Vis mer

- Det skal ikke være slik. I verste fall skal malinga være så tørr og fast at treverket nesten følger med, sier Nylund.

Fikk et tilbud Han postet bilder av problemet på Facebook-sidene til Bergen Malingfabrikk.

- Først på mandag kom det et tilbud om ny maling, forteller Torstein Nylund.

Han håper andre huseiere sjekker grundig om de har benyttet seg av maling fra samme serie.

For Nylund betyr dette at han må skrape alle kanter og steder der malingen fremdeles ikke har herdet seg tørr, og male på nytt.

- Det er slik at hvis du maler med ny maling over gammel, og disse ikke er helt like, kan det forekomme at malingen koker. Derfor er jeg litt usikker, forklarer Torstein Nylund.

Produksjonsfeil Konsulent Jon Andreas vaksdal ved Bergen Malingfabrikk forteller til Dagbladet at det var produksjonsfeil ved en produksjonsserie i fjor. Hvorfor kan han ikke forklare, og viser til at det hører inn under laboratoriedelen. Men etter klager fra flere andre kunder foreslo fabrikken en løsning.

- Vi gjorde en test. Ved å male over et tynt strøk med ny maling fra en annen serie, ble all maling gjennomherdet. Det ble derfor gitt tilbud om ny maling til de som klaget, sier han.

Beklager Vaksdal er ikke kjent med om Nylund fikk dette tilbudet. Han er imidlertid klar over at det var kontakt mellom partene den 19. juli i fjor. Ifølge Vaksdal skulle Nylund også teste ut rød maling, og komme tilbake med melding om den også tørket like seint.

ETTER 10 MÅNEDER: Også etter 10 måneder får Nylund hvitt på fingrene. Foto: Torstein Nylund
ETTER 10 MÅNEDER: Også etter 10 måneder får Nylund hvitt på fingrene. Foto: Torstein Nylund Vis mer

- Vi har ikke hørt noe om dette fra ham. Kun om den hvite malingen. Men dersom han ikke har fått tilbudet vi har gitt de andre, da beklager jeg dette virkelig. Forklaringen kan være at han meldte inn, så tidlig at vi ikke var klar over at det gjaldt flere, sier han.

Når det gjelder tørketider for maling understreker Vaksdal at det kan skje ting i de kjemiske prosessene som medfører endringer i tørketider. Han presiserer at dette likevel ikke skal skje.

BENYTTET MALING: Det gamle huset til Torstein Nylund sugde til seg hvitmaling. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
BENYTTET MALING: Det gamle huset til Torstein Nylund sugde til seg hvitmaling. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!