DESPERAT SITUASJON: Lys til minne om Daphne Caruana Galizia også i Brussel i Belgia. På stedet har noen lagt ned en lapp med journalistens siste skrevne ord på bloggen hennes: «Situasjonen er desperat». Foto: REUTERS/Yves Herman
DESPERAT SITUASJON: Lys til minne om Daphne Caruana Galizia også i Brussel i Belgia. På stedet har noen lagt ned en lapp med journalistens siste skrevne ord på bloggen hennes: «Situasjonen er desperat». Foto: REUTERS/Yves HermanVis mer

Journalist drept på Malta

«Det er kjeltringer overalt nå. Situasjonen er desperat» ble den drepte journalistens siste ord

Gravejournalisten publiserte et blogginnlegg like før hun ble drept av en bilbombe mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gravejournalist Daphne Caruana Galizia (53) ble drept mandag da noen hadde plassert en bombe under bilen hun kjørte. Bilbomba gikk av like nedenfor huset hennes.

Galizia var kjent som en fryktløs journalist, som ikke var redd for å stå på sitt og avsløre kritikkverdige forhold blant politikere og myndigheter.

I tillegg til å være journalist, var hun også en aktiv blogger. Den siste tida hadde hun publisert en rekke detaljerte anklager om korrupsjon i statsminister Joseph Muscats indre krets. Noen av anklagene var knyttet til Panama Papers.

I hennes siste blogginnlegg, publisert samme dag som bilbomba tok livet hennes, skrev den drepte gravejournalisten: «Det er kjeltringer overalt nå. Situasjonen er desperat».

- Hevder han ikke er korrupt

Det skrev hun i et innlegg hvor hun omtaler en pågående rettssak. Statsminister Mucats stabssjef, Keith Schembri, har anklaget opposisjonsleder Simon Busuttil for å ha ærekrenket ham i en tale under en anti-korrupsjonsprotest i mars 2016.

«Schembri hevder han ikke er korrupt, til tross for at han satte opp et hemmelig selskap i Panama, sammen med favorittminister Konrad Mizzi og Egrant, bare dager etter at Labor (arbeiderpartiet på Mlta) vant valget i 2013. For så å gjemme det i et topp hemmelig fond i New Zealand, for videre å jakte rundt i verden etter en tvilsom bank som kunne ta dem inn som kunder», skriver Galizia i blogginnlegget.

«(De løste problemet med å starte en hemmelig tvilsom bank i Malta)», legger hun til i parentes.

- Ikke drept for å spre falske nyheter

BBC har snakket med en advokat og familievenn av den avdøde journalisten. I videoen sitter han og ser utover området hvor Galizia ble drept av bilbomba.

- Dette ser ut som en scene tatt ut av en film. Men det er det ikke. Vennen min har blitt drept der, sier Andrew Borg Cardona til kanalen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DREPT: Blogger og journalist Daphne Caruana Galizia hadde mange fiender etter en rekke større journalistiske avsløringer. Mandag ble hun drept i en bilbombe. AFP PHOTO / Matthew Mirabelli
DREPT: Blogger og journalist Daphne Caruana Galizia hadde mange fiender etter en rekke større journalistiske avsløringer. Mandag ble hun drept i en bilbombe. AFP PHOTO / Matthew Mirabelli Vis mer

- Folk blir ikke drept for å spre falske nyheter. Folk blir drept om de blir farlige for folkene de angriper, sier han videre.

Han mener det er regjeringen som har skapt et miljø hvor slike hendelser kan skje.

- Det er et lite land. Nesten alle kjenner hverandre. Om noe skulle skje med noen, at de blir etterforsket for svindel eller korrupsjon, er det mulig å snakke med sekretæren til en minister, som igjen kanskje sier det til ministerens personlige assistent, som igjen hvisker det i øret til ministeren - og etterforskningen vil forsvinne, sier familievennen.

Les også: – På mange måter ber politikere om angrep på journalister

Må etterforske arbeidet hennes

Fredag ble det kjent at Galizia skal ha blitt drept av en bombe som var plassert under bilen hennes, og at den trolig ble utløst tråløst.

Opplysningene er bygget på funn i politiets etterforskning, skriver blant annet Independent.

Galizia står bak flere store avsløringer på Malta, og flere har trolig fryktet hva hennes neste avsløring skulle være.

Det ser ut til at noen var så bekymret at de ønsket at hun ble stille, skriver The Guardian.

DØD: Gravejournalisten ble drept etter en rekke avsløringer. Foto: NTB Scanpix
DØD: Gravejournalisten ble drept etter en rekke avsløringer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det skal ha vært en rekke bilbomber på Malta de siste årene.

Mange er skeptiske til om politiet kan etterforske dødsfallet skikkelig, inkludert sønnen til avdøde. I går ble det kjent at etterforskere fra FBI, samt politi fra Nederland og England bistår politiet i Malta i drapsetterforskingen.

Som en del av etterforskningen må de se på hva Galizia har jobbet med den siste tida.

- Det er ingen andre grunner til å plassere en bombe under en bil. Det er tydelig at noen har overvåket henne og planlagt dette. Dette er ikke en tilfeldighet. Hun hadde tydelig mange fiender. Fra folk som saksøkte henne til politimenn som etter hun døde sa at «endelig fikk hun som fortjent», sa den internasjonale gravejournalisten Miranda Patrucic til Dagbladet i går.

Hun har selv mottatt dødstrusler og opplevd frykt i arbeidet som gravejournalist. Videre sa hun det er nok av folk med motiv om å drepe journalister som kommer med avsløringer.

- Min største fiende

Statsminister Muscat uttalte seg om hendelsen denne uka. Han beskrev journalist Galizia som sin største motstander.

- Hun var trolig min største fiende. Hun angrep meg helt fra da jeg var opposisjonsleder. Men det var jobben hennes, sa Muscat i et intervju med den italienske avisa La Repubblica, skriver NTB.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DEMONSTRASJON: Journalister demonstrerer etter drapet på gravejournalist Daphne Caruana Galizia. Foto: REUTERS/Darrin Zammit Lupi
DEMONSTRASJON: Journalister demonstrerer etter drapet på gravejournalist Daphne Caruana Galizia. Foto: REUTERS/Darrin Zammit Lupi Vis mer

Matthew, sønnen til avdøde, som selv er journalist, var tidlig ute med et innlegg på Facebook, hvor han anklaget Malta for å være korrupt. Han beskyldte statsministeren for å ha vært delaktig i drapet.

Bilbombe-drapet på gravejournalisten har skapt stort engasjement på Malta de siste dagene. Bilder viser en rekke journalister som holder opp plakater med tekstene «ytringsfrihet» og «ikke redde» i en demonstrasjon utenfor parlamentet på Malta.