FÅR SNART SØNNEN HJEM:  Den israelske soldaten Gilad Shalits foreldre, Noam (t.h) og Aviva (t.v), kom i går kveld hjem til boligen sin i Mitzpe Hila i det nordlige Israel. I over ett år har foreldrene og deres støttespillere vært utenfor boligen til statsminister Benjamin Netanyahu for å presse ham til å få i stand en fangeutvekslingsavtale med Hamas. Nå tyder alt på at paret får hjem gutten sin i starten av neste uke, etter at sønnen har vært over fem år i fangenskap på ukjent sted. Foto: Jack Guez/Afp/Scanpix
FÅR SNART SØNNEN HJEM: Den israelske soldaten Gilad Shalits foreldre, Noam (t.h) og Aviva (t.v), kom i går kveld hjem til boligen sin i Mitzpe Hila i det nordlige Israel. I over ett år har foreldrene og deres støttespillere vært utenfor boligen til statsminister Benjamin Netanyahu for å presse ham til å få i stand en fangeutvekslingsavtale med Hamas. Nå tyder alt på at paret får hjem gutten sin i starten av neste uke, etter at sønnen har vært over fem år i fangenskap på ukjent sted. Foto: Jack Guez/Afp/ScanpixVis mer

«Det er klart at han aldri vil være den samme gutten vi sendte ut»

Moren til den kidnappede soldaten Gilad Shalit grugleder seg til å få sønnen hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I slutten av juni 2006 ble den 19-årige israelske soldatene tatt til fange da væpnede palestinere fra Gazastripen angrep en israelsk militærstilling på den israelsk siden av grensa. Nå blir han den første israelske soldaten som kommer tilbake til hjemlandet i live i en fangeutveksling.

Når slike fangeutsendinger har funnet sted de siste 26 årene i Israels historie, har fangene kommet døde hjem, som de to israelske soldatene Ehud Goldwasser og Eldad Regev. De to ble tatt til fange av Hizbollah i juli 2006, og kom hjem i kister i en fangeutvekslingsavtale med Israel i 2008.

Blandede følelser Siden Gilad Shalit ble kidnappet i 2006, har guttens familie og støttespillere jobbet iherdig for å i stand en utvekslingsavtale. I i over ett år har foreldrene og mange andre israelske hjelpere demonstrert utenfor statsminister Benjamin Netanyahus bolig i Jerusalem med krav om at myndighetene gjør mer for å få satt soldaten fri.

I går fortalte Shalits mor Aviva til journalister at hennes «glede er blandet med en stor andel frykt. Det er klart at han (Gilad Shalit) ikke vil være den samme gutten vi sendte avgårde».

- Vi vil hjelpe ham på alle de måtene vi kan. Det viktigste er at Gilad kommer tilbake, fortsetter Aviva, ifølge thestar.com.

Fem års hemmelige samtaler I Israel ser befolkningen flest på den palestinske gruppen Hamas, som kontrollerer Gazastripen, som en terroristgruppe som ønsker å fjerne Israel fra kartet. Men etter hvert som detaljene om den nært forestående fangeutvekslingen blir mer og mer klare, viser det seg nå at hemmelige samtaler har funnet sted i fem år mellom representanter for Hamas og for Israel, skriver thestar.com og en rekke andre medier.

Den israelske akademikeren og fredsaktivisten Gershon Baskin i Israel Palestine Center for Research and Information har hatt nær kontakt med Hamas sin viseutenriksminister Ghazi Hamad de siste årene.

- Han er en person jeg stoler på og som stoler på meg, og han er et nytt fjes på et Hamas som ønsker og arbeider for fred med israelerne, sier Baskin.

Baskin og Hamad har lagt grunnlaget for den nært forestående fangeutvekslingen, som går ut på at Israel får tilbake Gilad Shalit mot at palestinerne får over 1000 fanger ut av israelske fengsel.

Endrer politisk landskap Avtalen mellom Israel og Hamas kan være med å endre politikken i Midtøsten, mener både norske og utenlandske forskere. Det er spesielt Egypt, Hamas og den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu som kan komme styrket ut - til fordel for palestinernes president på Vestbredden, Mahmoud Abbas, skriver The New York Times i dag.

- Hamas har vært i skyggen, men gjør seg nå svært aktuell blant palestinerne, sier Zakaria al-Qaq, forsker på Al Quds-universitetet i Jerusalem.

SNART FRI MANN:  For over fem år siden ble Gilad Shalit (25) kidnappet like utenfor Gazastripen. Siden den gang har ingen visst hvor han var, og ingen har fått lov til å besøke ham. Nå håper hans foreldre at de har sønnen hjemme tidlig i neste uke. Foto: Privat/Scanpix
SNART FRI MANN: For over fem år siden ble Gilad Shalit (25) kidnappet like utenfor Gazastripen. Siden den gang har ingen visst hvor han var, og ingen har fått lov til å besøke ham. Nå håper hans foreldre at de har sønnen hjemme tidlig i neste uke. Foto: Privat/Scanpix Vis mer