- Det er klart det er prestisje å være med på en Nordstrand-buss

Oslo-russen hylles som rockestjerner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EKEBERG (Dagbladet): I kveld var det Nordstrand-russen sin tur til å vise fram sine russebusser - slik Bærum-russen aldri fikk gjort i går etter å ha blitt bortvist på grunn av for mange oppmøtte.

Og når Oslo-russen skal vise seg fram, spares det ikke på kruttet:

Nordstrand-bussen «Historisk 2014» har ifølge flere av de Dagbladet snakker med kostet nærmere tre milioner kroner.  

- Vi har jobbet på bussen siden slutten av niende-klasse. Vi begynte med å finne gutta som skulle være med på bussen, og for to år siden huka vi tak i bussjåføren - som er Norges uoffisielt beste bussjåfør, sier bussjef Espen Haugsbø (19) til Dagbladet.

- Jobbet siden niende-klasse Først to timer etter at de første bussene begynte å rulle inn på parkeringsplassen på Ekeberg, dukket russebussen alle hadde ventet på opp.

VÅT AFFÆRE: Selv i en millionbuss er det lov til å feste ordentlig. Her går det vilt for seg inne på «Historisk 2014». FOTO:Thomas Rasmus Skaug
VÅT AFFÆRE: Selv i en millionbuss er det lov til å feste ordentlig. Her går det vilt for seg inne på «Historisk 2014». FOTO:Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Det er nok helt klart den bussen folk kommer til å snakke om, sier redaktøren i Russens Hovedstyre, Martin Jutkvam, som selv er med på «Almighty 2014», til Dagbladet.

Jentene hyler og skriker, og de 30 Norstrand-gutta ble hyllet nærmest som rockestjerner.

- Bussen er helt syk, roper folk.

Og bussen er helt klart forseggjort. Alt det gamle er revet ut, og hvite, luksuriøse, midtstilte skinnsofaer er satt inn. I taket kan man følge en rød tråd av historiske russeelementer - som en russelue fra 1948 som de har kjøpt på nett.

- Blir lagt merke til På veggen henger en innrammet champagne-flaske, og gamle dokumenter og magasiner er rammet inn.

FULL RULLE: Det ble tomt i de andre bussene da Nordstrand-bussen «Historisk» dukket opp på treffet, to timer etter alle andre, i kveld. De 30 gutta på bussen blir nærmest hyllet som rockestjerner. FOTO:Thomas Rasmus Skaug
FULL RULLE: Det ble tomt i de andre bussene da Nordstrand-bussen «Historisk» dukket opp på treffet, to timer etter alle andre, i kveld. De 30 gutta på bussen blir nærmest hyllet som rockestjerner. FOTO:Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Bussjefen vil ikke bekrefte beløpet, men forteller at det uansett har vært verdt pengene.

- Hvis du er på en satsebuss handler det ikke bare om russetida, da starter det allerede i november når vi slipper dekknavnet. Da blir man lagt merke til, folk vet om deg - i forhold til om du bare hadde vært på en normal rullebuss, sier Haugsbø.

Nordstrand-russens ti oppmøtte busser holdt ingen kåring slik det etter planen skulle vært på Fornebu - hos Bærum-russen - i går, men onsdagskvelden ble brukt til å vise fram bussene til foreldre, medruss og venner.

- Er det verdt å bruke så mye penger på en buss?

- PRESS: Jentene på «Stinn Brakke 2014» har brukt 20 000 hver på bussen. Det er mye penger, men mange bruker langt mer. - Det er mye press når man er fra Nordstrand, mener Frida Kristiansen (18), Marte Buø (19) og Linda Rollefsen (18). Foto: Thomas Rasmus Skaug
- PRESS: Jentene på «Stinn Brakke 2014» har brukt 20 000 hver på bussen. Det er mye penger, men mange bruker langt mer. - Det er mye press når man er fra Nordstrand, mener Frida Kristiansen (18), Marte Buø (19) og Linda Rollefsen (18). Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Ja, det synes vi. På selve bussen har vi brukt minimalt i fohold til hva vi bruker penger på andre streder. På Tryvann bruker vi over en million, sier sjefen.

- Noe mer fornuftig Pappaen til en av gutta på bussen, Christian Raak, synes det er snakk om svimlende mye penger, men mener det samtidig kommer mye godt ut av busstida.

- Det er mye snakk om russen som bruker millionervis av kroner på bussene sine, men jeg vet godt at disse gutta har jobbet hardt for dette. Man kan jo selvfølgelig si at det er riv ruskende galt å bruke alle pengene på en buss, men de har jobbet hardt for det, sier han.

- Spørsmålet er jo bare om ikke det hadde vært noe mer fornuftig å bruke pengene på, sier han.

For ikke alle synes det har vært like viktig å spytte inn millioner på bussen sin.

- Vi er ikke en Nordstrand-buss, så det er ikke så mye press på oss, sier Frida Kristiansen (18) til Dagbladet.

Dagbladet møter 18-åringen sammen med venninnene på bussen «Stinn Brakke» fra Lambertseter videregående, Marte Buø (19) og Linda Rollefsen (18).

- Vi har jobbet på bussen nesten hver eneste helg siden november, og har brukt 20 000 kroner hver på bussen, sier de og forteller at de har fått mye hjelp av andre.

Press på «satsebuss» - Presset på å ha dyr «satsebuss» er mye større på Nordstrand - der skryter de ordentlig av å være derfra. Det begynner nok å komme til Lambertseter også, sier Kristiansen.

Det gikk betraktelig roligere for seg under treffet på Ekeberg i dag, enn på Fornebu i går. Der havnet russen og deres foreldre i klammeri med arrangørene på Cliffhanger Studios på Fornebu.

Etter å ha brukt opp mot tre år av sine liv på å få i stand bussene sine, ble kåringen av beste russebuss på Eikeli og Stabekk videregående avlyst fordi for mange møtte opp.

- Dette er helt skandaløst. Russen er helt fra seg nå, de har forsaket alt for denne kvelden, sa russemamma Janne Østereng til Dagbladet.