- Det er klart dette kan brukes til sabotasje: Kystvakta og kjøpesenteret ligger rett ved

Orfører Grethe Ellingsen varsler oppvask etter fiskebolle-avsløringer.

IKKE BLITT VARSLET: Ordføreren på Sortland i Nordland, Grethe Ellingsen, var da Dagbladet snakket med henne ikke varslet om at sensitiv informasjon fra fiskebollefabrikken i kommunen lå ute på nett. - Dette er skummelt, sier hun. Foto: Øisten Monsen / Dagbladet / Sortland Kommune
IKKE BLITT VARSLET: Ordføreren på Sortland i Nordland, Grethe Ellingsen, var da Dagbladet snakket med henne ikke varslet om at sensitiv informasjon fra fiskebollefabrikken i kommunen lå ute på nett. - Dette er skummelt, sier hun. Foto: Øisten Monsen / Dagbladet / Sortland KommuneVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å ha blitt vist sin egen innsatsplan av Dagbladet, som lå åpen og tilgjengelig på nett, frykter landets største fiskebollefabrikk, Vesteraalens på Sortland i Nordland, terror og sabotasje.

- Her står jo alt. Og det ligger åpent på nettet..for Gud og hvermann? Det er jo skremmende. Da er vi i så fall et enkelt terrormål, sa produksjonssjef Viktor Johnsen.

Se møtet med fiskebollefabrikken i videoen i denne saken.

Ordføreren i den lille kommunen i Vesterålen, Grethe Ellingsen (H), sier til Dagbladet at hun er skremt av informasjonen.

- Dette er skremmende. Jeg forventer at det vil komme informasjon nå om hva slags tiltak som settes i gang, sier hun.

- Ikke blitt rapportert Det var i lys av at Dagbladet fant ut at 110-sentralen i Midtre Hålogaland i lang tid kan ha ligget åpent på nett uten noen form for passordbeskyttelse, at det kom fram at deler av informasjonen som lå tilgjengelig omfattet fiskebollefabrikken.

Når Dagbladet ringer onsdag morgen er det ingen som har fortalt henne om lekkasjen. Hun mener informasjonen, som omfattet all informasjon om adkomst, nøkler, dører og farlige stoffer ved fabrikken, enkelt kunne blitt misbrukt.

- Det er klart at dette kan brukes til sabotasje. Fiskebollefabrikken ligger strategisk utsatt til - nesten midt i bysentrum. Kystvakten ligger rett i nærheten, og det er også et kjøpesenter i nærheten. Det gjør det ikke mindre alvorlig, sier ordføreren.

Hun vil sørge for at de kommer til bunns i saken.

- Det har ikke kommet noen rapport til meg, men vi skal ha formannskapsmøte i morgen hvor jeg nå skal sørge for å få satt temaet på dagsorden slik at vi alle blir orientert.

- Vanskelig å holde oversikt - Dette avdekker et stort og generelt problem. Ting er blitt så avanserte og det blir vanskeligere og vanskeligere å holde oversikt. Det er bra det blir satt fokus på, det berører jo oss alle rent beredskapsmessig. I våre beredskapsplaner framover må vi ta høyde for slike muligheter, sier hun.

Også Aps justispolitiske talsmann, Jan Bøhler, mener det er viktig å forberede seg på det usannsynlige.

- Hele poenget med beredskap er at man skal sikre seg mot det utenkelige. Det handler om å sikre beredskapen i samfunnet, både stort og smått. Dette må tas på alvor, og må ses på som en alvorlig advarsel, sa han da Dagbladet snakket med ham i går.

- Kan gjøre stor skade I samtale med ledelsen på fiskebollefabrikken, produksjonssjef Viktor Johansen, kom det fram at også den store mengden farlige stoffer på fabrikkområde ble et moment for bekymring.

- Jeg tror ikke det er noen fare for menigmann, men om denne informasjonen kommer i hendene på noen som ønsker det skal skje noe, så er jo vi et mål som kan gjøre stor skade for nærområdet.

Deriblant en stor potensiell miljøtrussel:

- Om 10 000 liter med maursyre skulle havne i vannet, vil det bli ballade i havna. Vi har diesel og gasser, så det er jo ei utfordring at det ligger åpent. En skummel sak, sier teknisk sjef Bjørn Alnes.

Dagbladet har foreløpig ikke lyktes i å komme i kontakt med fiskebollefabrikkens nærmeste «naboer» - kjøpesenteret Skibsgården og Kystvakten.

TIPS OSS: På nullctrl@dagbladet.no
TIPS OSS: På nullctrl@dagbladet.no Vis mer