- Det er klart jeg er redd for å miste den i gulvet

Her er Grunnloven - originalen - på tur for første gang siden krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EIDSVOLL (Dagbladet): Selv til stortingspresident å være, var det stort sikkerhetsoppbud rundt Olemic Thommessens kjøretur fra Oslo til Eidsvoll i dag. Både foran og bak kortesjen av identiske, svarte toppmodell-Audier lå det politimotorsykler på hjul.

Så hadde da også den ene bilen en helt spesiell last i bagasjerommet:

Grunnloven av 1814 - originaleksemplaret.

48 sider flekkete, håndlaget klutepapir med paragrafer sirlig nedtegnet med jerngallusblekk samt signaturer og lakksegl fra 112 edsvorne menn. Verdens nest eldste, fortsatt gjeldende konstitusjon. Så og si alltid nedlåst og vel forvart i kontrollert atmosfære bak tunge ståldører i stortingsarkivets indre; nå hentet frem til almenhetens påsyn for første gang på 25 år.

Tåler ikke lys De gamle dokumentene er på kjøretur for første gang siden evakueringen av alle viktige nasjonale papirer fra Oslo til sølvgruvene på Kongsberg under krigen, på Eidsvoll for første gang siden de ble signert her for nøyaktig 200 år siden.

Og båret inn i Eidsvollsbygningen av Thommessens egne, hanskekledde hender.

- Joda, det er klart jeg var redd for å miste den i gulvet. Jeg ser at sjefsarkivaren er så nervøs at det smitter over på oss alle, sier Thommassen, staslig dresset opp i festdrakt fra Gudbrandsdalen og omgitt av sikkerhetsvakter med steinansikt.

- Men jeg glad han er nervøs. Dette er klenodiet over alle klenodier, erklærer stortingspresenten.

Tåler ikke lys Arkene - i sin tid produsert ved Brentse Brug rett nedenfor Bentsebrua på Sagene i Oslo - får ligge noen minutter i grunnlovssalen og noen minutter i det tilstøtende rommet der signeringen skjedde 17. mai 1814, før de anbringes i monter i Havestuen, der de 17. mai-feirende på Eidsvoll får se den noen korte timer før returen til hovedstaden. Køen utenfor er lang.

Etter ytterligere noen uker på utstilling i Stortinget, der du må bli med en av de guidede turene for å se den, bærer det tilbake til det mørke hvelvet for originalgrunnloven. Ingen vet om den noengang vil bli hentet ut igjen.

- Den tåler egentlig ikke så mye lys, hvisker Stortingets kommunikasjonsrådgiver Jorunn Nilsen.

Avkall på eneveldet Thommessen, på sin side, snakker med stemmen full av andakt.

- Ved å bringe Grunnloven tilbake til Eidsvollsbygningen for første gang siden 1814 undestreker vi verdiene den bygger på. Grunnloven la rammene for dannelsen av staten Norge - uten denne, ikke noe moderne, demokratisk Norge. Slik er det faktisk, sier han.

Og minner om at vi ikke bare fikk en demokratisk stat innenfor disse historiske treveggene den gangen, vi kvittet oss med noe også:

- Det kongelige eneveldet, som var et diktatur uten menneskerettigheter, en nasjon der Staten beskyttet seg selv med brutale midler. Den frihetshandlingen det var å vedta Grunnloven, har vi stadfestet hver dag siden. Men det var med dette det begynte, sier stortingspresidenten.

Senere i dag kommer statsministere og regjeringsmedlemmer, ambassadører, høyesterettsjustitariuser, parlamentariske ledere og til sist kongene og dronningene i såvel Norge som Sverige og Danmark til Eidsvoll for å markere den norske grunnlovens jubileum. I kveld blir det tv-overført festforestilling med Jakob Oftebro og Haddy N'jie som verter og artister som Mo, Lido Lido, Ole Paus, Sissel Kykjebø og Ingrid Olava.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer