«Det er klart vi er lettet»

SØRUMSAND (Dagbladet): Halvannet år etter at Sørumsand ble satt brått og brutalt på Norges-kartet, kom dagen da lensmannen bød pressen på nytraktet kaffe og konfekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens de gråbrune sørpevollene langs Oslos gater er i ferd med å passere halvmeteren, brer Sørum-jordene seg uskyldshvite utover. Et par unger går på ski langs veien, en med og en uten blånisselue.

Tilværelsen ser idyllisk ut i Romerikes mest omtalte bygd det siste halvannet året denne formiddagen. Men idet vi svinger inn i Sørumsand sentrum, legger en grå filt seg over de skjeve juletrærne langs hovedgata. De første sluddkladdene klasker mot frontruta før vi har parkert bilen.

Vi må inn til lensmann Harald Kopperud for å finne tilbake til den gode stemningen. Når han møter oss med åpne armer og «Kom inn - jeg tenkte dere ville dukke opp, så jeg satte på kaffen», går tankene til de kollegene som har fått utendørsjobben oppe på tunet på gården noen hundre meter unna. Mens Veronica og Per Orderud naturlig nok byr sine ubudne gjester på lukket dør og en anmodning om å få være i fred, har Kopperud ikke bare kaffen klar, men Sfinx-konfekt og gode historier i tillegg.

- Feirer ikke

- Ja, vi feirer ikke. Men det er klart vi er lettet, innleder Kopperud.

På veggen over lensmannskontorets furubord henger en plakat: «Make my day - En fin dag på jobben har du ansvar for selv» står det. Teksten er ikke helt sann i dag: Kopperud skjønte at det ville bli en god dag da han først leste Aftenposten, og deretter tilfeldigvis slo på TV-en. Etter halvannet år i uvissa, kunne han konstatere at alle de fire siktede i Orderud-saken blir tiltalt for overlagt drap.

Var på noen fester

- Nå blir det møte i morgen. Og så blir det vel en to- tre mann borte fra kontoret fram til rettssaken 17. april. Det er bra jeg ikke går på ski, for nå må vi brette opp ermene igjen, sier lensmann Kopperud blidt, før han legger ansiktet i alvorligere folder:

- Jeg ble jo litt deppa da telefonen ringte klokka 01.40 nyttårsaften om at det hadde vært et drap til her, men jeg tror nok folk flest er ganske lettet nå.

Einar Bakke (69) står sammen med sambygdingen Kolbjørn Brekke (65) utenfor Coop. Han er født og oppvokst i bygda. Han var «ikke akkurat omgangsvenn» med ekteparet Orderud, men de var nå på noen fester sammen.

- Hva vi tenker i dag? Tja. Vi er jo lettet. Og hvis dette kan føre til at de skyldige blir tatt, er jo det bra, og da er det vel best om de tar alle fire. Da kan det jo hende at én sprekker, sier Bakke.

Stomperud-bygda

De er blitt vant til at folk utenfra får én og samme assosiasjon når de hører hvor de kommer fra, men ingen av dem har følt det spesielt belastende.

- Nei, vi kan da fortsatt si hvor vi er fra. Selv om «Stomperud»-bygda kanskje låter mer positivt, sier Brekke.

- Når noe sånt skjer som egentlig ikke kan skje der du kommer fra, blir alt veldig uvirkelig. Vi prater jo ikke om dette hver dag vi her ute heller. Det blir som med folk ellers i landet: Når det står noe i avisa, sier han.

For Harald Orderud, nevø av det avdøde ekteparet, er denne januaronsdagen mer enn en vanlig dag på jobben. Det har vært uvanlig mange telefoner.

- Ingen kommentar

- Du er ikke den første som ringer, for å si det sånn, sier Orderud. Men han høres ikke ut som han er lei. Selv om ordene er nøkterne, høres han faktisk mer ut som om han har fått en Sfinx-sjokolade og en kopp nytraktet kaffe på kontoret til Kopperud.

- Er du overrasket?

- Ingen kommentar. Det blir for mye på kanten, sier han.

- Hvordan reagerte du på nyheten?

- Jeg tar til etterretning at det er tatt ut tiltale. Nå har man endelig mulighet til å komme til bunns i saken.

- Det har gått lang tid?

- Ja. Det har drøyd. Men tenk: Nå har vi kanskje svaret før sommeren, sier Orderud.

Når vi forlater Sørum har blånissebarna gått inn til middag, og de få fotgjengerne som er ute, har nok med å balansere paraplyer og handleposer hjem i hus. Juletrærne langs hovedgata er i ferd med å drukne i sørpe. Akkurat som alle andre steder på Østlandet.

- Det er ikke noe annerledes å være ordfører her enn andre steder, sier ordfører Hans Marius Johnsen.

- Det blir mest sånn geografisk: Jeg er tilfeldigvis ordfører et sted hvor det skjedde en tragedie. Og boligprisene er på vei opp her også.

ORDFØREREN: - Det er ikke noe annerledes å være ordfører her enn andre steder, sier Hans Marius Johnsen.