Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er klart vi tar vare på ham, vi er sambygdinger

Leder for Vågå Arbeiderparti, Live Langøygard (44), har hatt jevnlig kontakt med Rune Øygard det siste året.

Live Langøygard (44) har som leder for Vågå Arbeiderparti hatt jevnlig kontakt med permittert Vågå-ordfører Rune Øygard det siste året. - Men jeg har ikke noe behov for å vite detaljene i saken. Jeg kan ikke gjøre noe til eller fra. Det som har vært mest interessant i dag og i går er rettsprossessen, som er ny for meg. Men det er klart det er en alvorlig sak, det blir spennende men hennes og hans forklaringer framover, sier hun.   
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
Live Langøygard (44) har som leder for Vågå Arbeiderparti hatt jevnlig kontakt med permittert Vågå-ordfører Rune Øygard det siste året. - Men jeg har ikke noe behov for å vite detaljene i saken. Jeg kan ikke gjøre noe til eller fra. Det som har vært mest interessant i dag og i går er rettsprossessen, som er ny for meg. Men det er klart det er en alvorlig sak, det blir spennende men hennes og hans forklaringer framover, sier hun. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går startet den fire ukene lange rettssaken mot den overgrepstiltalte Vågå-ordføreren Rune Øygard i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer. 

I bostedsbygda Vågå har Live Langøygard (44), som leder for Vågå Arbeiderparti, det siste året hatt jevnlig kontakt med ordføreren.

IKKE NEVNT:  Ifølge kommunestyrerepresentant I Vågå Odd Erik Sveen (Ap) går livet i bygda som før. - Saken blir aldri nevnt, sier han. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
IKKE NEVNT: Ifølge kommunestyrerepresentant I Vågå Odd Erik Sveen (Ap) går livet i bygda som før. - Saken blir aldri nevnt, sier han. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Vi har hatt telefonkontakt og pratet om løst og fast, alt utenom saken og politikk. Det er klart vi tar vare på ham, vi er sambygdinger, og vi er her for ham dersom han har behov for å prate eller få hjelp. 

Etter at jentas familie anmeldte Øygard i september i fjor ble han først sykemeldt før han ble innvilget permisjon med full lønn i mai - til saken mot ham er over - av et enstemmig kommunestyre. 

- TRAGISK:  Odd Erik Sveen (Ap) ,mener Øygard-saken er svært alvorlig, og at det uansett hva utfallet blir er det tragisk for begge parter. - Dette har skjedd mellom to enkeltpersoner, sier han. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
- TRAGISK: Odd Erik Sveen (Ap) ,mener Øygard-saken er svært alvorlig, og at det uansett hva utfallet blir er det tragisk for begge parter. - Dette har skjedd mellom to enkeltpersoner, sier han. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Bygda kan ikke ligge på vent et år på grunn av dette. Vi har bare sagt at dersom han trenger noe fra oss, er vi her. Vagvernerne har oppført seg slik som forventet, rolig og balansert. Det blir sagt at vi blir spontane etter å ha tenkt oss om, vi tar ikke av med en gang, sier hun. 

Sambygding Gry Ramstad fortalte i går at hun mener at overgrepssaken mot Rune Øygard har blitt lagt lokk på i Vågå. 

Ivaretar ordføreren  Myndigheten til å beslutte å avskaffe Øygard ligger i kommunestyret, hvor Arbeiderpartiet har klart flertall med 13 av 21 plasser. Langøygard forteller at de innad i partiet ikke har diskutert hva kontakten med jenta vil ha å si for Øygards politiske karriere, uavhengig i om han blir dømt skyldig eller ikke.  

Sakens alvorlighet har ikke gjort ivaretagelsen av ordføreren mer vanskelig, forteller Langøygard.  

- Innad i partiet har vi ikke diskutert hans rolle videre, men han er permittert til rettssaken er over, og etter planen er det mulighet for for at han kan komme tilbake som ordfører. Vi må skille mellom sak og person. Han er uskyldig inntil han er dømt til det motsatte, sier hun. 

Følger rettssaken Sjøl fulgte Langøygard, som først kom inn som kommunepolitiker før valget i 2011, rettssaken gjennom media tirsdag. 

- Men jeg har ikke noe behov for å vite detaljene i saken. Jeg kan ikke gjøre noe til eller fra. Men det er klart det er en alvorlig sak. Personlig visste jeg ingenting om denne saken før den sprakk. Jeg kjenner Øygard dårlig, sier hun. 

- Unngår prat Odd Erik Sveen (Ap) har siden tidlig 2000-tallet sittet i kommunestyret i Vågå kommune, og kjenner Øygard gjennom politikken. Kommunepolitikerne hadde i høst flere møter hvor de diskuterte saken, opplyser han. 

Han mener at Vågå-innbyggerne har vært flinke til å ikke forhåndsdømme Øygard. 

- Her går livet som før, saken blir aldri nevnt. Vi har de samme meningene som for et og et halv år siden. Saken er svært alvorlig, og uansett hva utfallet blir er det tragisk for begge parter. Dette har skjedd mellom to enkeltpersoner. 

- Det kommer ikke på tale, tenkte jeg først da jeg hørte om anklagene. Etterhvert som det har sunket inn har vi vært opptatt av å ivareta de involverte uten å ta standpunkt og spekulere. Vi må støtte de involverte, de er mennesker med familier de og.  

Sveen ønsker ikke å kommentere den omfattende kontakten Øygard og fornærmede har hatt, ifølge aktoratet.

- Jeg skjønner at folk synes det er rart med så mye kontakt, men man kjenner generelt lite til hva som skjer mellom husets fire vegger. Det kan være en naturlig forklaring, og dette vil jeg ikke spekulere i. Denne saken ville vi helst vært foruten. Jeg håper virkelig sannheten kommer fram. 

image: - Det er klart vi tar vare på ham, vi er sambygdinger
09.09.2012, Vågå. Rettsaken mot den overgrepssiktede ordførenren i Vågå Rune Øygard startet i Lillehammer i dag. F.v Gry Ramstad og Nelly Bjerketvedt Einstulen (50) fra Otta
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
09.09.2012, Vågå. Rettsaken mot den overgrepssiktede ordførenren i Vågå Rune Øygard startet i Lillehammer i dag. F.v Gry Ramstad og Nelly Bjerketvedt Einstulen (50) fra Otta Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer