Brasils regnskog i brann:

- Det er krise

Tysklands forbundskansler Angela Merkel stiller seg bak Frankrikes president Emmanuel Macrons vurdering av skogbrannene i Amazonas.

BRASIL BRENNER: Så langt i år har det vært flere enn 72 000 skogbranner i Brasil. Flere enn halvparten av dem har skjedd i Amazonas. Her et satelittbilde som viser noe av ødeleggelsen. Foto: AP / NTB Scanpix
BRASIL BRENNER: Så langt i år har det vært flere enn 72 000 skogbranner i Brasil. Flere enn halvparten av dem har skjedd i Amazonas. Her et satelittbilde som viser noe av ødeleggelsen. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Da den svarte røyken la seg som et tjukt teppe over Brasils største by mandag, ble bildene av mørklagte São Paulo, sammenliknet med den bibelske betydningen av apokalypse - dommedag.

Brasil brenner, og så langt i år er det brutt ut flere enn 72 000 branner. Det er en økning på 84 prosent i forhold til i fjor, ifølge The Guardian. Flere enn halvparten av brannene herjer i verdens største regnskog - Amazonas.

Nå stiller Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Storbritannias statsminister Boris Johnson seg bak vurderingen til Frankrikes president Emmanuel Macron:

Det verden er vitne til i Amazonas er en «akutt krise», mener de to statslederne.

Brann på G7

Den tyske forbundskansleren tar derfor til orde for, i likhet med Macron, å ta opp saken under helgas G7-møte, skriver BBC.

Det samme gjør Boris Johnson, som forteller at han er «dypt bekymret», ifølge Sky News.

G7 består av Frankrike, Japan, Tyskland, Storbritannia, USA, Italia og Canada.

Også FNs generalsekretær António Guterres sier at han er «dypt bekymret» over brannene.

- Midt i den globale klimakrisen har vi ikke råd til mer skade på en viktig kilde til oksygen og biologisk mangfold. Amazonas må beskyttes, skriver han på Twitter.

Macron tok derfor torsdag til orde for at de mange brannene i Brasils regnskog må diskuteres på G7-møtet i Frankrike i helga.

Regnskogen i Amazonas blir gjerne kalt «verdens lunger» fordi den binder CO₂ og begrenser utslippene i atmosfæren.

- Huset vårt brenner. Bokstavelig talt. Amazonas' regnskog, lungene som produserer 20 prosent av planetens oksygen, står i brann, skriver Macron på Twitter.

SKOGBRANN I AMAZONAS: Brasils president Jair Bolsonaro blir beskyldt for ikke å ta grep. Presidenten på sin side hevder det er miljøorganisasjoner som står bak skogbrannene. Video: AP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Angrep Macron

Brasils høyrepopulistiske president Jair Bolsonaro angrep da Macron, og anklaget den franske presidenten for å inneha en «kolonialistisk mentalitet».

- Den franske presidentens forslag om at Amazonas-problemene skal diskuteres på G7 uten deltakelse fra land i regionen, framkaller en kolonialistisk mentalitet som ikke hører hjemme i det 21. århundre, skrev han på Twitter, ifølge NTB.

Bolsonaro mener Macron forsøker å oppnå personlige politiske seire i en sak han mener er internt anliggende i Brasil og andre land regnskogen strekker seg over.

Torsdag uttalte den brasilianske presidenten også at land som gir penger for å bevare Amazonas-regnskogen, gjør det ikke for veldedighet, men «griper inn i suvereniteten» til Brasil, skriver Reuters.

Onsdag mente Bolsonaro at det var ikke-statlige organisasjoner som sto bak brannene. Konfrontert av journalister om påstanden torsdag sa presidenten at han ikke har beviser for å si det. Han mente de «mest sannsynlig» er står bak.

- Vil slippe unna

På andre sida anklager miljøvernorganisasjoner Bolsonaros politikk for å ha medvirket til Amazonas' avskoging, som de igjen har bidratt til årets mange skogbranner.

I juli ble det påvist en markant økning i avskoging i Brasil, skriver The Guardian. Lokale aviser skriver at bønder visse regioner skal ha organisert «branndager», for å skape nye beiteområder for blant annet kyr, ifølge den britiske avisa.

Siden Bolsonaro tok over presidentembetet i Brasil, har brasilianske miljøvernmyndigheter i langt mindre grad håndhevet regelverket som forbyr for eksempel uautorisert brenning av skog, eller tømmerhogst.

- Å brenne regnskog eller å hogge regnskog uten tillatelse, er fremdeles like ulovlig som det var før Bolsonaro ble president, men siden Bolsonaro tok over, tror folk at de nå vil slippe unna med det, sa Øyvind Eggen, generalsekretær i Regnskogfondet til Dagbladet torsdag.

Frykter «vippepunkt»

Han beskrev brannene som svært «dramatiske» og frykter at de - i tillegg til øvrig avskoging - vil bidra til et «vippepunkt» Regnskogfondet og andre organisasjoner frykter.

- Forskning viser veldig tydelig at det kommer et punkt hvor regnskogen mister evnen til å vedlikeholde seg selv. Når det skjer, vil skogen svekkes videre, uavhengig av hva vi gjør, sa generalsekretæren.

Han fortalte at «ingen» vet hvor dette vippepunktet er, men flere forskere frykter at det kan ligge rett rundt hjørnet.

- Da vil vi aldri klare å stanse klimaendringene, sa Eggen.