STEMMER: Her ser representanten for Portugal, Jose Filipe Moraes Cabral (t.v.) og representanten for Sør-Afrika, Baso Sangqu (t.v.) på den russiske representanten, Vitaly Churkin, som stemmer i mot resulosjonen de stemmer for. Foto: Scanpix/AP Photo/Jason DeCrow
STEMMER: Her ser representanten for Portugal, Jose Filipe Moraes Cabral (t.v.) og representanten for Sør-Afrika, Baso Sangqu (t.v.) på den russiske representanten, Vitaly Churkin, som stemmer i mot resulosjonen de stemmer for. Foto: Scanpix/AP Photo/Jason DeCrowVis mer

- Det er kvalmende og utilgivelig

Mange i FN-systemet reagerer sterkt på dagens veto. Syria-ekspert sier at det er grenser for hvor lenge Russland kan holde hånden over Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sikkerhetsrådet behandlet i dag et resolusjonsforslag som krever at Assad går av. 13 av landene i Sikkerhetsrådet stemte for, men Russland og Kina la ned veto mot forslaget.

- Undergraver FNs rolle - Dette er en stor skuffelse for folket i Syria og Midtøsten, og alle tilhengere av demokrati og menneskerettigheter. Det undergraver rollen til FN og det internasjonale samfunnet i en periode når de syriske myndighetene trenger å høre en enhetlig stemme som krever en umiddelbar slutt på volden mot det syriske folket, sier Ban Ki-Moon, FNs generalsekretær, i en uttalelse.

- Det er kvalmende at Russland og Kina hindret FNs sikkerhetsråd fra å oppfylle sitt formål, skriver USAs FN-ambassadør, Susan Rice, på Twitter.

Tidligere i dag uttalte USAs president Barack Obama at Assad må gå av. Reaksjonen kom etter at flere hundre mennesker skal være drept i massive granatangrep mot den syriske byen Homs.

Kina og Russland forsvarer vetoet, og sier at forslaget var ubalansert. Russland sier at resulosjonen bare gikk mot Assad og myndighetene, og de savnet tiltak mot væpnede opposisjonsgrupper, skriver BBC.

- Utilgivelig - Siden disse to medlemslandene sist brukte vetoet mot resulosjonen har rundt 3000 syriere blitt drept, nesten 250 av dem ble drept i går. Mange tusen har blitt pågrepet og torturert. Nok en gang kan det modige folket i Syria se hvilke land som støtter deres kamp, og hvilke som ikke gjør det, sier Rice til Al Jazeera, hun sier at vetoet er utilgivelig.

Syria-ekspert Kai Kverme sier at det som har skjedd i Syria de siste dagene tyder på at regimet vakler, og at de desperat klamrer seg til makten.

- Følger Russland Han synes det er vanskelig å tolke russernes veto mot resolusjonen.

- De sier selv at de ikke går inn for et regimeskifte i Syria. Russland og Syria har lenge vært allierte, og under opprøret har de solgt våpen til Syria. Men det er nok grenser for hvor lenge de kan holde hånden over dem, sier Kverme.

- Kina har tradisjonelt fulgt den russiske linja, lista er høy for å blande seg inn. De liker også svært dårlig når andre land blander seg inn i deres anliggende, sier Kverme.

Human Rights Watch reagerer også på vetoet fra Russland og Kina.

OPPRØRT: USAs FN ambassadør Susan Rice sier til Al Jazeera at Russland og Kina har blod på hendene om flere liv blir tapt i det syriske opprøret. Foto: Scanpix/AP Photo/Mary Altaffer
OPPRØRT: USAs FN ambassadør Susan Rice sier til Al Jazeera at Russland og Kina har blod på hendene om flere liv blir tapt i det syriske opprøret. Foto: Scanpix/AP Photo/Mary Altaffer Vis mer

- Vetoene fra Moskva og Beijing for fire måneder siden var uansvarlige. I dag er de brannstiftere. Risikoen er stor for at Assad-regimet vil se dette som et grønt lys for enda mer vold, sier Human Rights Watch sin FN direktør, Philippe Bolopion. Han kaller det et slag i ansiktet på den arabiske liga og et svik mot det syriske folket.

Mister kontroll Han sier at det som skal ha skjedd i Homs i natt viser en eskalering som skyldes flere ting.

-  I det siste har flere deler av landet glidd ut av myndighetenes kontroll og inn i hendene på avhoppere fra den syriske hæren. Dette er farlig for regimet, som slår ned på dette med militære løsninger, sier Kverme til Dagbladet.

Denne eskaleringen i Syria har også ført til flere reaksjoner fra både den arabiske og den vestlige delen av verden. Den syriske ambassadøren er utvist fra Tunisia, og Kverme sier at han venter at det kan bli enda kraftigere reaksjoner fra EU og den arabiske verden.

- Det er et regime som desperat kjemper for å overleve. De humanitære forholdene er en ting, men de er også økonomisk presset i kne, det er et land med enorme problemer, som helt fra begynnelsen har prøvd å slå ned på opprørene ved bruk av makt, sier han.