VIL HA STEINING AV HOMOFILE: En av initiativtakerne til demonstrasjonen, Mohyeldeen Mohammad (med mikrofon) advarte mot at man kunne få et 11. September på norsk jord. Nå går han ut og mener alle muslimer må være for henrettelse av homofile. Foto: Espen Røst / Dagbladet
VIL HA STEINING AV HOMOFILE: En av initiativtakerne til demonstrasjonen, Mohyeldeen Mohammad (med mikrofon) advarte mot at man kunne få et 11. September på norsk jord. Nå går han ut og mener alle muslimer må være for henrettelse av homofile. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

- Det er kvalmende

Stortingspolitikerne er rystet av den norske islamisten som går inn for å henrette homofile. Muslimer mener uttalelsene er uislamske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Norske politikere reagerer med forferdelse etter uttalelsene fra norsk-irakiske Mohyeldeen Mohammad i Klassekampen i dag.

Støtter steining24-åringen fikk kritikk etter det mange oppfattet som en indirekte trussel om terror på norsk jord, da han talte til demonstrasjonen mot Dagbladet i Oslo fredag. I Klassekampen i dag, går enda lengre og gir sin fulle støtte til somalisk terror og drap på homofile.

På spørsmål om hvordan han forholder seg til hvordan somaliske al-Shabaab nylig steinet en mann til døde, svarer han:

— Etter det jeg kjenner til var den personen homofil, og det er den straffen han da fortjener. Det er det standpunktet enhver muslim er påtvunget gjennom sin religion, sier 24-åringen fra Larvik til Klassekampen.

- Et gufs
I bloggen sin på nettsidene til tidsskriftet Minerva, kritiserer Høyres Torbjørn Røe Isaksen utspillet.

- Det er kvalmende. Jeg har ikke andre ord for det. Et gufs fra de mørkeste avkroker av menneskelig tenkning, et sted hvor enkeltmennesker er underlagt selvutnevnte lovgiveres tolkning av Guds ord, og menneskelivet alltid ligger i makthavernes hender, skriver Røe Isaksen.

SJOKKERT Innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen i Fremskrittspartiet sier Muhammad har vist seg som islamsk ekstremist.
Foto: Knut Falch / SCANPIX .
SJOKKERT Innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen i Fremskrittspartiet sier Muhammad har vist seg som islamsk ekstremist. Foto: Knut Falch / SCANPIX . Vis mer

- Viktig å motarbeideSpaltist og tidligere leder for Muslimsk Studentsamfunn, Mohammad Usman Rana, mener at Mohyeldeen Mohammads budskap er uislamsk, og at muslimer i Norge bør hindre at slike holdninger får grobrunn i Norge.

- Jeg mener at muslimer i Vesten og Europa skal jobbe for at tradisjonell islam i en vestlig form forblir toneangivende med sitt fokus på praksis av islam og nulltoleranse for ekstremisme. Jeg mener Mohyeldeen Mohammads budskap er uislamsk og agitatorisk. Det representerer ikke islams budskap, som er fred og harmoni, sier Rana og fortsetter:

- Det er fullt mulig å være praktiserende muslim og være tilhenger av et sekulært demokrati. Ja, muslimer skal kjempe for sin rett til å praktisere islam både privat og offentlig, men vi må samtidig hindre at holdninger som Mohammads får grobunn her. Vi må være trofaste mot vårt eget land. Advarsler og trusler fullstendig uakseptabelt, sier Rana.

Han mener Mohyeldeen er en «ytterst marginal stemme», som ikke er kvalifisert til å representere norske muslimer:

- Han skal ikke få mulighet til å kapre samtalen om vår religion, utdyper Rana.


- Uislamsk Forstander i det islamske forbundet i Oslo, og systemkonsulent i IKT i Dagbladet, Basim Ghozlan, synes det er viktig å ta opp Mohammads uttalelser.

BLIR KVALM:  Høyres Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Scanpix
BLIR KVALM: Høyres Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg synes dette må tas på alvor. På alle plan. Slike holdninger egner ikke seg til et sivilisert samfunn. De er både skadelige og tilbakestående. For min del er de også uislamske, sier Ghozlan.

Demokratisk rett SVs stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry reagerer på uttalelsene til Mohyeldeen Mohammad.
 
- Jeg er ikke enig. Uttalelsene strider mot norsk rett. Så enkelt er det.
 
- Synes du det var feil at Mohammad var på talelisten under fredagens demonstrasjon?
 
- Nei, det er hans demokratiske rett å holde tale. Men jeg synes det er synd hvis forholdet mellom muslimer og ikke-muslimer i Norge blir skadelidende på grunn av hans uttalelser.

- Muslimer mobbesChaudhry vurderte sjøl om han skulle være med i fredagens demonstrasjon. Stortingsrepresentanten holdt seg unna, fordi han ikke visste hvilke paroler som var med, eller hvem som stod bak demonstrasjonen.
 
- Nå håper jeg ikke at dette ødelegger for det langvarige arbeidet vi har gjort for å få et godt forhold mellom majoritet og minoritet i Norge. Muslimer i Norge i dag nyter godt av de demokratiske rettighetene i det norske samfunnet, og de bidrar. På den andre siden, har vi sett at muslimer er blitt utsatt for noe jeg har kalt mobbing i Norge og i Europa.
 
- Hvordan er det å være muslim i Norge i dag?
 
- Muslimer opplever en uforskyldt trakassering, og vi har sett at muslimer i Sveits er fratatt sine demokratiske rettigheter (får ikke bygge flere minareter på moskéene). I Norge er en barnefar drept fordi han er muslim og i Tyskland ble en kvinne drept fordi hun hadde på seg hijab. Debatten i Norge er blitt hardere. Muslimer opplever det på ordvalget, ordbruken og kroppsbruken, sier Chaudhry.

YtringsfrihetFremskrittspartiets Per-Willy Amundsen sier Mohammad gir den radikale islamismen i Norge et ansikt.

- Steining av homofile er så absurd fjernt fra verdiene i det norske samfunnet i dag. Han har åpenbart demonstrert at han er en rimelig ekstrem islamist. Det er mildt talt svært merkelig at han ble valgt som taler på det som skulle være en fredelig demonstrasjon fredag, sier Amundsen til Dagbladet.

- Det er vel ikke overraskende at det finnes en liten minoritet i det muslimske miljøet i Norge som mener dette, men det er vel første gang noen har vært så tydelige på det.

UISLAMSK:  Mohyldeen Mohammads budskap er både uislamsk og agitorisk, mener spaltist Mohammad Usman Rana. Foto: Scnpix
UISLAMSK: Mohyldeen Mohammads budskap er både uislamsk og agitorisk, mener spaltist Mohammad Usman Rana. Foto: Scnpix Vis mer

Amundsen sier likevel det er positivt at Muhammad velger å gå ut offentlig med sine synspunkter, slik at det er mulig å ta en åpen debatt og et oppgjør med holdningene.

- Vi har ytringsfrihet, og det er bedre at dette diskuteres i det offentlige rom. Men det viser at vi har utfordringer, når noen mener dette i Norge i 2010, sier Amundsen.

Studerer i MedinaMohyeldeen Mohammad har bakgrunn fra Irak og studerer for tiden i Medina i Saudi-Arabia. 24-åringen hevder også at muslimer som innordner seg demokratiet enten er hyklere eller frafalne.

— Demonstrasjonen var en måte å svare på angrepet som er lovlig. I andre land skulle vi ha tatt i bruk andre metoder. Demokratiet har ingen plass i islam, fordi islam forbyr menneskeskapte lover. Den eneste som kan komme med lover er Allah, sier Mohammad til Klassekampen.

Torbjørn Røe Isaksen mener utspillet bør få et tydelig svar.

MÅ TAS PÅ ALVOR:  Holdningene til Mohyldeen Mohammad må bekjempes, mener Basim Ghozlan. Foto: Scanpix
MÅ TAS PÅ ALVOR: Holdningene til Mohyldeen Mohammad må bekjempes, mener Basim Ghozlan. Foto: Scanpix Vis mer

- Ytringsfriheten gir en rett til å ytre, men ingen plikt til å godta. Derfor er det helt fint at 3000 muslimer demonstrerer (stort sett fredelig) i Oslos gater. På samme måte må vi reise oss og rope ut vår protest mot uttalelsene som Mohammad kommer med, skriver Høyre-politikeren.

Dagbladet har ikke fått svar fra Mohyeldeen Mohammad i formiddag.

MOBBET:  Muslimer blir mobbet og debatten mer hatsk, advarer SVs stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry (t.v). Foto: Scanpix
MOBBET: Muslimer blir mobbet og debatten mer hatsk, advarer SVs stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry (t.v). Foto: Scanpix Vis mer