- Det er kvinnene som kommer til å redde verden

Jubel for Argentinas kvinnelige president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cristina Fernandez de Kirchner er valgt til Argentinas neste president. Dermed kan førstedamen og hennes ektemann, sittende president Nestor Kirchner, bytte roller.

Da 95 prosent av stemmene var talt opp, hadde Fernandez fått 45 prosents oppslutning – nesten det dobbelte av hennes nærmeste utfordrer Elisa Carrio, som allerede tidlig mandag innrømmet nederlaget og gratulerte vinneren.

Med den klare valgseieren er det ikke nødvendig med en ekstra valgomgang. Argentinas valglov slår fast at Fernandez slipper en ny omgang hvis hun får minst 40 prosents oppslutning fra velgerne og i tillegg holder seg 10 prosent foran nærmeste utfordrer.

– Vi har vunnet en klar seier, men det gir oss ikke noe privilegium. Tvert om, en slik seier setter store krav og legger et stort ansvar på oss, sa Fernandez (54) i sin seierstale til sine mange tilhengere. Hun blir Argentinas første valgte kvinnelige president.

Gratulasjoner

Gratulasjonene strømmet inn til valgvinneren mandag. Først ute var Brasil, Venezuela og Chile.

Chiles president Michelle Bachelet, som ble sitt lands første kvinnelige president i januar i fjor, gratulerte «på vegne av alle kvinner og hele det chilenske folk».

Venezuelas president Hugo Chaves hyllet Fernandez for hennes «vakre seier».

SEIERSKVINNE: Cristina Fernandez de Kirchner er valgt til Argentinas neste president. Foto: Jorge Saenz /AP/Scanpix
SEIERSKVINNE: Cristina Fernandez de Kirchner er valgt til Argentinas neste president. Foto: Jorge Saenz /AP/Scanpix Vis mer

– Dette er en seier for alle kvinner i Latin-Amerika, for det er kvinnene som kommer til å redde verden, sa Chavez.

Også Brasils president Lula da Silva var raskt ute med å gratulere nabolandet. Ikke lenge etter kom det også en gratulasjon fra USA og Det hvite hus, som sier de ser fram til å samarbeide med henne.

Hillary-sammenligning 

Tidligere parlamentariker Carrio fikk 23 prosent av stemmene og tidligere økonomiminister Roberto Lavagna fikk 17 prosents oppslutning. Resten av stemmene fordeler seg på de øvrige elleve kandidatene.

Cristina Fernandez blir stadig sammenlignet med USAs tidligere førstedame Hillary Clinton, som kan bli USAs neste president ved valget i november neste år. Blir Clinton valgt, kan både USA og Argentina skilte med tidligere førstedamer som presidenter og to tidligere presidenter ved sin side.

Familien Fernandez-Kirchner har etablert seg som Argentinas ledende politiske dynasti, og noe lignende har ikke landet opplevd siden legendariske Evita og Juan Perons dager. Den populære førstedamen sjarmerte den gang en hel nasjon, og sorgen var stor da hun døde i 1952 – bare 33 år gammel.

Argentina har også tidligere hatt kvinnelig president. Isabel Peron var visepresident da hennes ektemann Juan Peron døde, men hennes 20 måneder i presidentpalasset kastet landet ut i kaos og førte til at generalene grep inn.

Ingen ny kurs
De færreste argentinere tror Cristina Fernandez vil legge om kursen når hun overtar som president. Etter den økonomiske krisen i 2001-02 har Argentina opplevd en eventyrlig vekst under Kirchner ved makten.

Han har nedbetalt hele gjelden til Det internasjonale pengefondet (IMF) på 9,5 milliarder dollar (nesten 55 milliarder kroner). Den årlige økonomiske veksten har ligget på rundt 8 prosent, men inflasjonen har også vært høy.

I tillegg er arbeidsledigheten er halvert, noe som kan forklare den sterke stilling presidentparet har blant landets mange millioner fattige. Cristina Fernandez går for å være en arrogant overklassekvinne, i motsetning til populære Evita Peron, som kom fra de fattiges rekker.

– Cristina vil fortsette i sin forgjengers fotspor og fortsette der han nå slipper. Hun vil arbeide for å bringe mer velstand til landet, sier den 54 år gamle husmoren Betty Cuadros.

I tillegg til presidentvalget var det søndag også valg av en tredel av senatorene og halvparten av medlemmene i deputertkammeret.

(NTB)