- Det er leit å tre av fra sin post. Det skulle gjerne skjedd på en annen måte

Kirsti Bergstø (30) ba selv om å få gå av.

-LEIT:  Kirsti Bergstø sier det er leit å tre av som statssekretær. Foto: Sveinung Ystad
-LEIT: Kirsti Bergstø sier det er leit å tre av som statssekretær. Foto: Sveinung YstadVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens kollega Henriette Westhrin får forsette, går statssekretær Kirsti Bergstø (SV) i dag av sammen med sjefen Audun Lysbakken. 

Til Dagbladet sier hun at dette var etter eget ønske.

- Jeg har bedt om å få gå av fra min stilling. Lederskap og politikk krever sitt. Lysbakken har tatt en avgjørelse som innebærer å ta ansvar. Jeg ba om å få gå av fordi jeg også vil ta ansvar for de feil som er gjort, sier Bergstø. 

Hun bekrefter at hun ba om å fratre før hun visste at Lysbakken ville gå av som statsråd.

- Vi konkluderte med at det var riktig å være samlet i å rydde opp i denne situasjonen, og ble enige om at jeg skulle vente med å gå av, sier hun.

Syndebukk Selv om Audun Lysbakken har sagt at han som statsråd har det øverste ansvaret, har Bergstø hele tiden framstått som syndebukken. Lysbakken har nektet å svare på hva han visste om den kontroversielle tildelingen av 154 000 kroner til Jenteforsvaret.
SMS-er som i dag ble lagt fram, viser at Lysbakken allerede i oktober fikk beskjed om at SUs undergruppe trolig ville få en del av selvforsvarspotten.

Bergstø har likevel vært taus. Dette er første gang hun kommenterer saken. På spørsmål om hun har blitt en syndebukk, svarer hun følgende:

- Audun Lysbakken har aldri skjøvet ansvaret over på noen andre. Han har stått opp og sagt at uavhengig av hvordan saksgangen har vært så er det han som i siste rekke har ansvaret. Han har ikke forsøkt å skyve på skylden. Hva pressen skriver, har vært utenfor min kontroll, sier hun.  

Hun gjør det også klart at Lysbakken har hennes fulle støtte når partiet om fem dager skal velge ny SV-leder.

- Han har uten tvil min støtte i partiledervalget. Han har vist seg som en stor leder i måten han har håndtert denne situasjonen. Han er den beste til å lede partiet videre og jeg håper landsmøtet vil slutte opp om dette, sier hun. 

Hjem til Finnmark I morgen rydder Bergstø ut av kontoret i Barne- likestillings og inkluderingsdepartementet. Deretter går ferden til Finmark.

- Jeg er utdannet barnevernspedagog og har en jobb i Nesseby kommune som jeg har permisjon fra. Jeg skal forsette arbeidet for utsatte barn, sier hun. Bergstø er heller ikke ferdig med politikk. 

- På ingen måte. All den tid det finnes klasseforskjeller og kjønnsmakt vil jeg være et politisk menneske. På samme måte som Lysbakken, er jeg klar for å gjøre en jobb for SV på andre måter, sier hun før hun inndrømmer at det er vemodig. 

- Det er leit å tre av sin post. Det skulle gjerne skjedd på en annen måte. Samtidig vet jeg at arbeidet forsetter, sier hun.

Ikke overlegg Er det noe du angrer på i denne saken?

- Alle feil som er gjort i livet, skulle helst vært ugjort. Noen ganger har feil større konsekvenser. Men her er det snakk om at det er gjort feil, det er noe helt annet enn å gjøre noe galt med overlegg, sier hun. 

- Det var ikke slik at midlene til selvforsvar i utgangspunktet skulle gå i en bestemt retning. Det var heller ikke slik at det var oppe som et tema på forhånd at dette kunne være et regelbrudd, dette kom opp i etterkant. Det var likevel leit at det skjedde på en måte som ikke var i tråd med det økonomiske regelverket, sier hun.