Du leser nå Dagbladet Pluss

«Det er lett å forme en ekstremist. Det vet jeg, for jeg var en morder i den irske republikanske armé»

Hvorfor vender unge mennesker seg til IS og andre radikale grupper? Sean O'Callaghan tror han vet det, etter å ha skrevet om den republikanske opprøreren som «fikk meg i fyr og flamme».

PÅ VEI MOT DET EKSTREME: Sean O'Callaghan har skrevet boken om hvordan han ble en del av IRA delvis for å bedre forstå sin egen vei til ekstremisme. Foto:
PÅ VEI MOT DET EKSTREME: Sean O'Callaghan har skrevet boken om hvordan han ble en del av IRA delvis for å bedre forstå sin egen vei til ekstremisme. Foto:Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten 40 år er gått siden Sean O'Callaghan trakk seg fra den irske republikanske arméen, men han ser seg stadig over skulderen og venter på kulen bakfra som kanskje aldri kommer. O'Callaghan har levd et mørkt og underlig liv, først som en  IRA-agent og leiemorder, og så som informant for det irske politiet.

Senere overga han seg til politiet og fikk en fengselsstraff på 539 år av en domstol i Belfast for mord og andre straffbare handlinger før han endelig ble benådet i 1997.

Historien om livet hans ble trykket først i The Sunday Times for over tyve år siden og senere i boken hans, «The Informer» («Informanten»). For mange briter og moderate var han en helt, en modig mann som skiftet mening. For mange i Irland var han i beste fall en sleip løgner som hadde glorifisert sin egen tvilsomme fortid, i verste fall en forræder og en tyster.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

E-avisa er inkludert hver dag

1 UKE*

Prøv Pluss

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr per første uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.