DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på Små Enheter. Foto: Privat
DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på Små Enheter. Foto: PrivatVis mer

Drapsofferets bror til Dagbladet:

- Det er lettere å akseptere om det blir en dom; at hun har en skyld i det hun har gjort

For familien til drapsofferet Anna Kristin Gillebo Backlund (30) er det surrealistisk å høre på tiltaltes (16) forklaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BORGARTING LAGMANSRETT (Dagbladet): I dag fortsetter den nå 16 år gamle jenta sin forklaring om drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund (30), som skjedde på barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker den 28. oktober 2014.

Også i dag har jenta på seg et belte som hindrer henne i å bevege armene fritt. Det er lagt ned forbud mot offentlig gjengivelse av hennes forklaring for retten. Hun nekter straffskyld etter tiltalen.

FORKLARER SEG: Den 16 år gamle tiltalte jenta fortsetter i dag sin forklaring for retten. Tegning: Fedor Sapegin
FORKLARER SEG: Den 16 år gamle tiltalte jenta fortsetter i dag sin forklaring for retten. Tegning: Fedor Sapegin Vis mer

- Viktig forklaring

Familien til drapsofferet Anna Kristin Gillebo Backlund (30) følger rettssaken, og 30-åringens bror, Amund Gillebo forteller at det er krevende.

- Det oppleves som surrealistisk å sitte og se og høre på tiltalte - selv om vi har gjort det før. Hun klarer å svare på spørsmålene hun får, og jeg synes det er viktig at retten får et bilde av hvordan hun er nå, sier Gillebo til Dagbladet.

OFFERETS BROR: Amund Gillebo. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
OFFERETS BROR: Amund Gillebo. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Hovedtemaet som behandles i denne ankesaken er om den tiltalte jenta var psykotisk eller ikke da hun begikk drapet på 30-åringen. Etter at hun fikk den ni år lange forvaringsdommen i Asker og Bærum tingrett i fjor (en dom hun anket på stedet), har jenta blitt dårligere. Hun er for tiden innlagt på Sandviken sykehus, og har av sine behandlende leger fått en psykosediagnose.

Om hun hadde hatt denne diagnosen på gjerningstidspunktet hadde hun ikke vært strafferettslig tilregnelig, forklarte statsadvokat Erik Førde overfor Dagbladet i går.

- Enklere med dom

Amund Gillebo forteller at familien merker at fokuset i ankesaken er et annet enn i tingretten - og han sier at de gjør seg refleksjoner rundt mulighetene for at tiltalte kan bli dømt utilregnelig.

- For oss er det lettere å akseptere om det blir en dom, at hun har en skyld i det hun har gjort. Er man utilregnelig har man jo ikke det, så det er klart det er lettere for oss å jobbe videre og godta en domfellelse enn om hun blir dømt til psykisk helsevern, sier Gillebo og utdyper:

- Vi synes det med tvungent psykisk helsevern er litt usikkert. Vi har fra før hørt eksempler på at det via psykisk helsevern har blitt gjort vurderinger som har ført til en gjerningsperson har blitt sluppet fri for tidlig, før det er trygt for personen selv og samfunnet for øvrig".

Tillit til de sakkyndige

Under sitt innledningsforedrag for retten i går nevnte tiltaltes forsvarer Cecilie Nakstad at det etter drapet er mange leger og psykiatere som har snakket med den tiltalte jenta, og at deres vurderinger av henne er sprikende. De tre sakkyndige som er oppnevnt av retten, leverte en tilleggsvurdering før ankesaken startet. Der stod de fast ved sin konklusjon om at tiltalte ikke var psykotisk på gjerningsøyeblikket.

- Vi har tillit til at de sakkyndige har gjort en solid jobb. De er enige i sine uttalelser i tre erklæringer, som er mer enn i de aller fleste ansdre saker, sier Gillebo.

- Samtidig har vi lest om forsvarets sakkyndige og skjønt at det er uenighet rundt dette her, tilføyer han.

- Lite om Anna Kristin

I går ble den tiltalte 16-åringen ført ut av retten etter det hennes forsvarer omtalte som en «selvskadingsepisode». Også i tingretten hadde tiltalte liknende reaksjoner, ifølge Gillebo.

- Det er fælt å se at hun har det som hun har det, selv om hun har gjort det hun har gjort mot søster. Vi unner henne ikke å ha det sånn, samtidig er det viktig for oss at det ikke skal virke formidlende, sier han, og legger til at det er viktig for familien at retten ikke glemmer offeret i saken.

SAVNET: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept den 28. oktober 2014. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SAVNET: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept den 28. oktober 2014. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Fokuset er mye på tiltalte, og vi har jo mistet Anna Kristin, og det er lite om henne. Vi vil at den personen Anna Kristin var, også kommer fram. Men det viktigste er at rettssaken blir grundig gjennomført, og da er det tiltalte det må handle om, sier Gillebo.

Filmet avhør

I dag skal det etter planen legges fram et nytt bevis i saken. Det er en video av det første avhøret av tiltalte, tatt 12 timer etter drapet.

- Hvordan gjerningspersonen framstod da kan kaste lys eller si mer om hvordan hun var på drapstidspunktet enn den jenta vi ser i retten i dag. Så slik sett har denne videoen en egen bevisverdi, sier statsadvokat Erik Førde til Dagbladet.

- Denne filmen kan blant annet være med på å belyse selve drapshandlingen, sier jentas forsvarer Cecilie Nakstad til Dagbladet.