- Det er litt lynsjestemning her

Australsk politi tror pyromane står bak flere av dødsbrannene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Australsk politi jakte pyromane de mener har tent på flere av de dødelige brannene.

Så langt har 128 mennesker mistet livet, mens rundt 750 boliger er lagt i aske.

Norske Ellen T. Doherty (33) bor i Melbourne, men kommer akkurat hjem fra besøk i brannrammede Churchill.

- Det er litt lynsjestemning her, forteller hun til Dagbladet.no.

- Rykter
- Det går veldig mange rykter. Alle er veldig opptatt av at brannene er påsatt. Den store diskusjonen nå er om man bør opprette lister med navnene på kjente brannstiftere. Folk er også sinte på media, som de mener skrev så mye om brannfaren på forhånd at de kan ha hauset opp pyromane, sier hun.

En 31 år gammel mann og en 15 år gammel gutt arrestert og siktet for ildspåsettelse i New South Wales.

REGNER ASKE: Aske regner over byen Churchill. Foto: ELLEN T. DOHERTY
REGNER ASKE: Aske regner over byen Churchill. Foto: ELLEN T. DOHERTY Vis mer

Brannene de skal stå bak kostet ingen menneskeliv, men politiet mener pyromane også står bak noen av de alvorligste brannene, skriver NTB.

- Massemord
- Det er ingen ord som kan beskrive dette, bortsett fra at det er massemord, sa statsminister Kevin Rudd da han ble spurt om hva han hadde å si til at branner er påtent, melder AP.
 
Store brannmannskaper fortsatte mandag kampen mot flammene i et landskap som preges av forkullede lik, nedbrente bolighus, svartsvidde skoger og flere utslettede tettsteder.

Minst 31 branner brant fortsatt i delstaten Victoria i det sørøstlige Australia. En rekke tettsteder var i full alarmberedskap siden vindretningen avgjør hvilken vei brannene tar.

- MASSEMORD: Mener statsminister i Australia Kevin Rudd. Mandag brenner fremdeles 31 branner. Foto: AP/SCANPIX
- MASSEMORD: Mener statsminister i Australia Kevin Rudd. Mandag brenner fremdeles 31 branner. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

- Helvete med alt dets raseri har besøkt Victorias gode mennesker de siste 24 timene, uttalte statsministeren i går.

Nyhetsoppleseren Brian Naylor er en av de omkomne. Han mistet livet da huset hans tok fyr i byen Kinglake nordøst for Melbourne.

Mange av de døde har mistet livet da flammen slukte bilene de forsøkte å flykte i. Selv om de ble advart om brannen var det ingen som forutså hvor ille det ville bli.

MANGE DØDE: Byen Churchill er et av stedene som er rammet av skogbrann, som har tatt livet av 128 mennesker i Australia så langt. Politiet tror pyromane kan stå bak flere av brannene. Bildet viser utsikten fra et hjem i Churchill lørdag. Foto: ELLEN T. DOHERTY
MANGE DØDE: Byen Churchill er et av stedene som er rammet av skogbrann, som har tatt livet av 128 mennesker i Australia så langt. Politiet tror pyromane kan stå bak flere av brannene. Bildet viser utsikten fra et hjem i Churchill lørdag. Foto: ELLEN T. DOHERTY Vis mer

Dødstallet øker
- Vi kommer til å finne flere døde når vi får adgang til en del av områdene. Vi har ikke vært istand til å komme inn flere steder, sier politisjef Christine Nixon i Victoria-politiet, ifølge den australske nettavisen News.com.au.

Hæren er satt inn i redningsarbeidet, og støtter over 4000 brannmenn og et stort antall frivillige i sjukningen. Men det kan fortsatt drøye lenge før  brannene i delstaten er under kontroll.

Rekordtemperaturer opp mot 46 grader og varme vinder som skyller over landet i sommermånedene bidrar til å holde liv i flammene, og området betegnes som en kruttønne.

MANGE MISTET HJEMMET: Hundrevis av hus er brent ned i skogbrannene som har herjet de siste dagene. Hele småbyer er ødelagt, ifølge politiet. Foto: AP/SCANPIX
MANGE MISTET HJEMMET: Hundrevis av hus er brent ned i skogbrannene som har herjet de siste dagene. Hele småbyer er ødelagt, ifølge politiet. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Hardest rammet er byene Kinglake, St. Andrews og Wandong nordøst for hovedstaden Melbourne. Fortvilte overlevende forteller om sin kamp mot flammene som har så godt som utslettet hus og liv i hele lokalsamfunn.

- Kinglake har opphørt å eksistere. Jeg kan ikke si annet enn at det var som et vedvarende bombeangrep, sier innbygger Moray Sharp - som selv mistet hjemmet sitt - til avisa Age.

GÅR MANGE RYKTER: Norske Ellen T. Doherty reiste til brannrammede Churchill. Hun forteller at det er mange rykter om hvordan brannene kan ha startet. Foto: PRIVAT
GÅR MANGE RYKTER: Norske Ellen T. Doherty reiste til brannrammede Churchill. Hun forteller at det er mange rykter om hvordan brannene kan ha startet. Foto: PRIVAT Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer