«Det er lov å brenne det norske flagg. Hvorfor skal vi sverge troskap til det?»

Akhtar Chaudhry ut mot Abid Q. Raja

HVORFOR? SVs stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry synes forslaget om troskapsed er et slag i lufta fra Abid Raja. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
HVORFOR? SVs stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry synes forslaget om troskapsed er et slag i lufta fra Abid Raja. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| SVs stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry går til et frontalangrep på Venstres Abid Q. Raja som mener en statsborgertest langt fra er godt nok, og krever at nye statsborgere også «må sverge evig troskap til det norske flagg og grunnlov».

- Det er enda et slag i luften fra Raja. Det høres ut som det går riktig så galt for Venstre, når en må komme med denne typen uttalelser, sier Chaudhry og legger til:

- Vi har nettopp avkriminalisert å brenne det norske flagget. Hvorfor skal vi da sverge troskap til det?

Evig troskap
Lørdag uttalte den kjente advokaten og Venstre-politikeren Abid Q. Raja at han mener det ikke er godt nok å kreve en statsborgertest:

- Innvandrere som vil bli statsborgere må forplikte seg til den norske grunnloven. Klarer man ikke å stå med hånda på hjertet og sverge troskap til grunnloven, da er man ikke verdt et norsk statsborgerskap, sier Raja til Dagbladet.

- Her må Raja ha sovet i timen. Det er ikke lenge siden Stortinget vedtok at en ikke lengre blir straffet for å brenne det norske flagg. Da er det uforståelig at en skal sverge troskap til flagget, sier Chaudhry.

Imot test
Fredag skrev Dagbladet at fra og med 2011 må alle nye statsborgere enten fullføre norskopplæring på 600 timer eller bestå en statsborgertest. Dagbladet fikk Høyre til å lage et eksempel på en test. Den kan du ta her.

- Det viktigste er at vi opplever at vi er en del av samfunnet og at vi har en lojalitet til landet, ikke at vi skal stå på et podium og love evig troskap. Det er ingen garanti for at den som står der og lover evig troskap, ikke begår lovbrudd dagen etter, sier Chaudhry.

- Kunne du tenke deg å sverge evig troskap til det norske flagg og grunnlov?

- Jeg gjør det hver dag. Jeg sitter på Stortinget. Når jeg er med på å vedta nye lover, så gjør jeg det. Som gode borgere skal vi respektere samfunnets lover og være lojale. Dessuten skal vi yte etter evne inn til fellesskapet. Derfor ser jeg ikke noe behov for det, sier Chaudhry.

Raja hetses av muslimer
Lørdag fikk Dagbladet tilgang på en av flere hetsende sms-er og henvendelser Raja har fått av muslimer og andre etter sitt utspill lørdag.
En av smsene har følgende innhold:

«Slm.ak. jg har et par spørsmål du bør tenke over. Har du blitt kafir? Du begynner å høres ut som en kristen korsbærer. sverger du til norsk grunnlov hver dag og kysser norsk flagg godnatt og goddag hverdag, men ikke forvent at vi resten av muslimer skal gjøre det samme. du er for klok til å spille idiot. kanskje du bør vurdere deg inn til fro. så vet vi hvor vi har dg. for akkurat nå er du en dår og narr. smiskingen din er helt kvalmende. en gang var du sympatisk person nå klarer vi oss bedre uten dg. jg er dypt skuffet over personen du har blitt. å få norsk statsborgerskap bør bero på om man har gjort alvorlige forbrytelser. ikke noe mer. Har du som i et eller annet ukeblad kalt norske damer for billiger horer el.noe lign. fått statsborgerskap fortjener vel andre det også. slutt å spille! hilsen lovlydig muslimmann i Norge i 34 år nå. du undervurderer oss (allmennheten) det liker jeg dårlig. slm.ak»

Ifølge Raja er det å kalle en muslim kafir (vantro) noe av det groveste en kan kalle en muslim. Ut fra en tradisjonell tolkning er straffen for vantro eller frafalne døden.

- Jeg tolker ikke dette som trusler. Jeg tolker ham som at han forsøkte å skade mitt selvbilde ved å fortelle meg at muslimer betrakter meg som kafir. Jeg antar at han mente alvor, det er alltid litt spesielt med de direkte støtende tilbakemeldingene. Raja til VG.


- Uakseptabelt

Chaudhry reagerer kraftig på hetsen Raja har blitt utsatt for.


- Det der er ikke akseptabelt. Det er ikke ulovlig å begå dumheter i dette landet. Raja skal respekteres for sine meninger og har rett til å si hva han mener. Vi forventer et visst nivå på en slik debatt. Jeg vet ikke hvem som har kalt ham for dette, men vi må kunne forvente et visst nivå fra deltakerne i en slik debatt. Jeg håper ikke Raja tar til seg dette.


Kritisk til statsborgertest

Også en statsborgertest er SVeren kritisk til.

- Regjeringen foreslår at man skal ha 600 timer i norskopplæringen. Jeg synes det er greit at en stiller noen krav til de som får tilbud om statsborgerskap. Det er greit at innvandrerne har noe å strekke seg etter, at den utdanningen de skal gå igjennom får høy status.

VIL KREVE TROSKAPSED: Abid Raja Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
VIL KREVE TROSKAPSED: Abid Raja Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Chaudhry mener det viktigste er at nye statsborgere blitt tatt på alvor og blir bidragsytere til det norske samfunnet.


- Det viktigste er at alle som kommer til Norge må få et tilbud til språkopplæring og at de får bruke sine egne rettigheter til å komme i arbeid. Det skal være de individuelle handlingene som bestemmer deres posisjon i samfunnet, ikke hudfarge eller religion.