REGELENDRNIG: Jens Stoltenberg varslet en regelendring som gjør at Laila Navrud får bli i Norge under sin tale til AUF på Utøya. Foto: Scanpix
REGELENDRNIG: Jens Stoltenberg varslet en regelendring som gjør at Laila Navrud får bli i Norge under sin tale til AUF på Utøya. Foto: ScanpixVis mer

- Det er lov å bruke hodet

Laila Navrud får bli i Norge. Det er takket være en våken presse, mener advokat Fritdjof Feydt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Laila Navrud (28) er gift med nordmannen Ole Kristian og har et barn sammen med ham. Men fordi hun tok seg jobb på et bakeri da hun kun hadde arbeidstillatelse til å jobbe som au pair, utviste Utlendingsnemda (UNE) henne fra Norge.

Anken på vedtaket ble avvist mandag 12. juli, dermed var Laila klar for å pakke sakene sine og reise til Filippinene.

I dag tok imidlertid saken en ny vending da statsminister Jens Stoltenberg i sin tale på Utøya varslet en regelendring som ikke straffer utlendinger som jobber før de har vært i Norge i to år.

Endringen går ut på at man som hovedregel ikke skal utvise utenlandske statsborgere som har arbeidet ulovlig i Norge i mindre enn to år, hvis de har barn i Norge som de skal bo fast sammen med og ellers fyller vilkårene for familiegjenforening.

Dermed får Laila bli i Norge, etter å ha levd med utkastelsesspøkelse i månedsvis.

- Frihet - Frihet. Det er så deilig at jeg nå har frihet og mulighet til å hente sønnen min på fem år på Filippinene. Det er bare så deilig, sier Laila til TV2 etter den gledelige nyheten.

Ektemann Ole Kristian sliter ennå med å forstå at marerittet er over.

- Jeg klarer ikke å tro at det er sant ennå. Endelig skal vi få være sammen som en helt vanlig familie.

I mai tok advokatkontoret til Fridtjof Feydt saken, han er opprørt over UNEs saksbehandling som endte med utkastelse.

- Det finnes ingen juridisk begrunnelse som forklarer hvordan det er mulig å vise henne ut. Bruker man hodet i denne saken, kommer man fram til det som nå blir resultatet: Laila får bli i Norge. Det er umulig å forstå hvordan det er mulig for UNE å mene noe annet, sier Feydt til Dagbladet.

- Smart politisk trekk Feydt mener videre at Stoltenbergs varslede regelendring i dag ikke burde ha noen innvirkning i saken - siden hun har klar tilknytning til Norge gjennom barn og ektemann. Samtidig er Norge bundet av Barnekonvensjonen der barnets beste skal gå foran.

- Stoltenberg forandrer reglene for ikke å kritisere UNE. Det er et smart politisk trekk, sier advokaten.

- Man kunne løst denne saken på et langt tidligere tidspunkt, men takket være medienes belysning av saken ble det umulig å gjennomføre utvisningsvedtaket.

- Hvordan vil du beskrive familiens situasjon, der de har levd i uvisshet i så lang tid?

- Det må ha vært helt umenneskelig. Vedtaket var umenneskelig, det er en eneste ting å si om det. Samtlige politikere har forstått det, fra Fremskrittspartiet til SV, det er bare utrolig at ikke UNE har brukt hodet og også forstått det.

OPPRØRT: Advokat Fridtjof Feydt. Foto: Scanpix
OPPRØRT: Advokat Fridtjof Feydt. Foto: Scanpix Vis mer