VÅT LØRDAG: Store nedbørsmengder og flom er ventet over store deler av Sør-Norge til helga. 
Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
VÅT LØRDAG: Store nedbørsmengder og flom er ventet over store deler av Sør-Norge til helga. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

- Det er lov å dra utenlands

Forbered deg på innehelg: Store mengder regn er på vei mot Sør-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finn fram paraply, eventuelt sydvest; lørdag kommer til å regne bort over store deler av landet. Meteorologisk institutt har nå utstedt et OBS-varsel for Østlandet (særlig sør for Lillehammer), Aust-Agder og Telemark hvor de advarer om lokalt store nedbørsmengder.

I et varsel melder NVE om raskt økende vannføring i mindre og mellomstore vassdrag i de aktuelle fylkene, pluss Akershus, Hedmark og Vest-Agder. Dette medfører også jordskredfare.

- Dette er kraftige saker: Det ser ut til å bli mye nedbør. Årsaken er et lavtrykk i sørøst. Senteret ligger ute i Nordsjøen, men nedbørsområdet i forbindelse med lavtrykket vil sakte, men sikkert, bevege seg nordover. Det vil dekke et veldig stort område, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Prognosene er foreløpig noe usikre, og det kan bli store variasjoner fra sted til sted, men meteorologen regner med nedbørsmengder i landskapet fra 40 til 50 millimeter i løpet av lørdag. «Og vi kan ikke utelukke at det lokalt blir mer,» sier han.

På grunn av godvær i Europa som bringer varm luft nordover, vil ikke temperaturene bli så ille, men «ligge på rundt 20 grader,» sier Gislefoss.

Nedbørsområdet får landkjenning allerede i kveld, og vil fortsette å dumpe vann over sørlige deler fram til sent lørdag, før det beveger seg videre oppover i løpet av helgen. Hvor intens nedbøren blir over nordlige strøk er foreløpig usikkert.

En ting er sikkert: Ingen steder i Norge får oppleve sammenhengende, strålende sommervær denne helga, sier meteorologen. Om du vil se sola, hjelper det ikke å flykte fra OBS-varselet ved å dra nordover. Du må krysse grenser.

- Fra Bodø og nordover vil det være perioder med sol, men også enkelte regnbyger. Det er lov å dra utenlands. Øst i Sverige ser bra ut, sier Gislefoss.