Det er lovpålagt å slippe ut dyra, men flere står fortsatt inne i fjøset

«Dyreplageri», mener NOAH. «I så fall har vi drevet med det i århundrer», sier Mattilsynet.

KUA MÅ UT: Det er blitt lovpålagt å la kuene beite utendørs i minst åtte uker hver sommer. Flere står fortsatt inne, ifølge dyrevernorganisasjon. Foto: NOAH
KUA MÅ UT: Det er blitt lovpålagt å la kuene beite utendørs i minst åtte uker hver sommer. Flere står fortsatt inne, ifølge dyrevernorganisasjon. Foto: NOAHVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dyrevernorganisasjonen NOAH anklager Mattilsynet for dyreplageri, etter å ha funnet ut at flere gårdsbruk ikke slipper ut kuene sine om sommeren.

Fra 1. januar i år ble det lovpålagt å la alle kyr være ute på beite i minst åtte uker om sommeren. Mattilsynet har ansvaret for å følge opp og ta tak i eventuelle brudd.

- Urimelig - Det har tatt lang tid å få til lovendringen, men på tross av det får vi masse tips om at dyr har stått inne hele eller vesentlige deler av sommeren, og nærmest slippes ut for syns skyld om høsten. Det er dyreplageri, sier veterinær Siri Martinsen i NOAH til Dagbladet.

Hun forteller at dyrevernorganisasjonen har kontaktet Mattilsynet i de distriktene det gjelder.

- Men vi har fått en reaksjon vi synes er helt urimelig. Mattilsynet har informert bøndene om at de kan søke dispensasjon i stedet for å sørge for at kuene deres ut. Det er ikke slik lovverket skal praktiseres. Kuer trenger beite, men i stedet gis bønder dispensasjoner. Mattilsynet legger til rette for det, sier Martinsen.

Mattilsynet er ikke enig.

- Hvis dette skal defineres som dyreplageri, så har vi drevet med det i århundrer. Dyreplageri er for oss at dyr dør eller må avlives eller sultes i hjel, sier Ole-Herman Tronerud til Dagbladet.

- Bare til 15 Han er veterinær og seniorrådgiver i Mattilsynet.

- DYREPLAGERI: Det mener NOAHs Siri Martinsen. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
- DYREPLAGERI: Det mener NOAHs Siri Martinsen. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

- NOAH bør vegre seg fra å slenge ordet rundt slik, så ikke det vannes ut. Det bør vi bruke når det trengs.

Han understreker at det er vel og bra at NOAH «holder dem i ørene» og passer på at alt går riktig for seg, men mener tallene ikke tilsier at Mattilsynet gir dispensasjoner i det omfanget NOAH anklager dem for.

- Et grovt, kjapt søk i systemene våre, viser at vi har gitt 15 dispensasjoner til bønder siden 1. januar i år. Til sammenligning er det omlag 20 000 storfehold i Norge - altså de som driver med både kjøtt- og melkeproduksjon. Det er cirka 11 000 som driver med melkeproduksjon, sier Tronerud.

NOAH uttrykker likevel stor bekymring rundt det de mener er innesperring av dyra.

- Det er veldig alvorlig, alle dyr trenger å være ute. For kuer er det veldig viktig med beiteadferd, bevege seg og å få komme seg ut i sola, sier Martinsen.

- Særskilte tilfeller Mattilsynet viser til at det finnes spesielle der det kan være «både riktig og nødvendig» å gi dispensasjon.

- I noen tilfeller kan det være særskilte tilfeller som gjør at de kan få dispensasjon: Noen gårder kan ligge i en veldig skråning og har en fem meter mur på ene siden, og på andre siden en riksvei. Det er ikke sikkert man har rukket å organisere seg etter at det ble lovpålagt med de åtte ukene.

- Noen av bøndene har for eksempel spurt om de kan få en utsettelse fram til 1. januar, slik at de kan få organisert seg. Vi synes det er bedre at de spør, enn at de «later som om» dyra er ute.

- I noen tilfeller kan det være at bøndene tar ferie om sommeren, men så slipper ut dyra i åtte uker fra nå av, sier han.

NOAH tror ikke det skjer. De mener det handler om latskap.

- Vi opplever at det gjøres av bekvemlighetssyn. Pengene gis uansett om dyra er inne eller ute, så da er det enklere å la dyra gå inne.

- DYREPLAGERI: NOAH mener det er dyreplageri at dyra ikke kommer seg ut i sommermånedene. Mattilsynet mener det er ytterst få bønder som ikke slipper ut dyra sine - og at det kan ha flere forklaringer. Foto: NOAH
- DYREPLAGERI: NOAH mener det er dyreplageri at dyra ikke kommer seg ut i sommermånedene. Mattilsynet mener det er ytterst få bønder som ikke slipper ut dyra sine - og at det kan ha flere forklaringer. Foto: NOAH Vis mer

Mattilsynet mener det at det i enkelte tilfeller også kan være bra for kuene å være inne.

- Det kan være at mange av dyra ikke har vært ute nå i den verste varmen vi har hatt - men at de heller kommer ut nå. For mange kan det kanskje ha vært en fordel å være inne når det har vært så varmt. Men selvsagt skal det ikke gå ut over mosjonskravet, sier Tronerud.

- Slipp dem ut nå - Vår oppfordring til Mattilsynet er at de tar et tilsyn så fort som overhodet mulig, før sommeren er over, og sørger for at kuene får være ute i alle fall litt, sier Martinsen i NOAH.

Tronerud understreker at de gjerne ønsker bekymringsmeldinger fra folk som mistenker at dyr ikke har fått tilfredstilt mosjonskravet.

Han ber likevel tipserne om ikke å umiddelbart skal slå fast at dyra er «innesperret» fordi man har kjørt forbi en gård uten storfe utenfor fjøset.

- Det kan godt hende det står en åpen dør ett sted man ikke ser fra der man står. Kanskje de har en luftegård på andre siden. Det er ikke standarden, men det er en mulighet, sier han.

Tine opplyser til Dagbladet at de forventer at reglene følges.

- Mosjonskravet er tydelig. Dyrene skal kunne oppholde seg utendørs minimum åtte uker om sommeren. Dette er bestemt av offentlig regelverk og det forholder vi oss også til. Vi forventer at våre leverandører følger det offentlige lovverket, men det er Mattilsynet som har tilsynsansvaret, sier Harald Volden i Tine.

- Derfor ser vi gjerne at NOAH tar kontakt med Mattilsynet dersom de ser leverandører som ikke følger regelverket.

ÅTTE UKER UTE, iKKE INNE: BIldene i saken er tatt i sommer, av dyrevernorganisasjonen som da besøkte flere gårder og sjekket om dyra var ute eller inne. Foto: NOAH
ÅTTE UKER UTE, iKKE INNE: BIldene i saken er tatt i sommer, av dyrevernorganisasjonen som da besøkte flere gårder og sjekket om dyra var ute eller inne. Foto: NOAH Vis mer