- Det er lynsjestemning her

Drapsmistenkt nordmann frykter fengsel er like ille som dødsstraff.

OPPGITT:  Her sitter 27-åringen som sitter fengslet sammen med Tjostov Moland (28) i militærleiren i Kisangani utenfor cellen han deler med seks andre. Han har akkurat spist middag; bønner og ris. Foto: Espen Røst
OPPGITT: Her sitter 27-åringen som sitter fengslet sammen med Tjostov Moland (28) i militærleiren i Kisangani utenfor cellen han deler med seks andre. Han har akkurat spist middag; bønner og ris. Foto: Espen RøstVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KISANGANI (Dagbladet): Kameraten Tjostolv Moland har ved to anledninger fortalt i Dagbladet om hvordan det er å frykte for livet som fange i et militærfengsel i Kongo. Den 27-årige kameraten har til nå vært taus, men nå forteller han for første gang om turen som gikk så alt for galt.

Guttetur
Han sier de to kameratene skulle på guttetur.

– Vi reiste inn på turistvisa. Det var jo kult å ta en motorsykkeltur tvers gjennom Afrika da.

De to satte seg på samme sykkel, en 600 kubikks off-road, og kjørte rundt 110 mil på tre dager. De bodde i telt og de bodde på hotell.

Men i diamanthandelsbyen Kisangani begynte uhellene å forfølge dem. Først brøt motorsykkelen sammen. Seksbarnsfaren Abeidi Kasongo hadde pickup. Han ble hyret for å kjøre de to nordmennene halvveis tilbake mot grensa til Uganda. Der skulle de møte noen kjente.

Bønner og ris
Men så langt kom de aldri. 109 kilometer fra Kisangani ble sjåføren deres skutt. Kongolesiske militære er overbevist om at det var nordmennene som skjøt ham.

– Jeg vil ikke fortelle om det som hendte der. Det vil bare bli brukt mot meg seinere om jeg sier noe. Det eneste jeg kan si er at alt det de beskylder oss for er løgn, sier 27-åringen.

Han sitter på benken utenfor den bekmørke cella han deler med rundt seks andre. Misjonær Jon Anders Bregård serverer bønner og ris.

Hver dag inntil de tre siste dagene har han sittet i lange avhør.

– Uansett hva de sier er vi uskyldige. De beskylder oss for å være alt fra al-Qaida til etterretningsagenter til gull- eller diamanthandlere.

27-åringen avviser alt sammen. Han avviser også at han jobber i sikkerhetsbransjen, selv om de hadde visittkort fra sikkerhetsselskapet SIG på seg.

– Jeg har aldri vært i Kongo før, sier han.

Lynsjestemning
Det banker i celledørene. Andre fanger spør om sigaretter og mat.

– De rapper madrasser, sigaretter, medisiner og plass hver gang vi er ute, og lufter oss, men sånn er det.

Nordmannen får rundt en halv times lufting om dagen. Behandlingen er blitt bedre etter at saken begynte å få stor oppmerksomhet.

– I begynnelsen var det ren tortur her. Det er godt over 30 grader her om natta. Og jeg har bare fått vasket meg en gang siden jeg ble tatt. Det er bare et spørsmål om tid før vi blir skikkelig syke. En på cella har tuberkulose.

Han har ingen tro på noen rask vei ut av uføret. Og dødsdom eller fengselsstraff kan gå ut på ett.

– Her blir vi dømt uansett. Det er hundre prosent sikkert. Og havner vi i et vanlig fengsel er vi ferdige. Det er lynsjestemning her.