Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er mange døde mennesker her

Norske turister løp som gale fra strendene for å redde livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet.no har snakket med norske turister som var på stranda i Thailand da bølgene traff land i natt norsk tid.

Reddet livet fordi hun skulle smøre seg

Christina Ødegård (30) kom til Phuket med kjæresten sin i går. I dag morges skulle de spise frokost i hotellets frokostsal rett ved Patong Beach da den første kjempebølgen kom.

- Jeg skulle bare smøre meg med solkrem først. Etter å ha gjort det, gikk jeg ut på balkongen og så at stranda hadde blitt så langgrunn. Så så jeg en svak bølge langt ute. Det var ikke en bølge sånn som man forestiller seg, men en stor vannmasse. Det sto folk på stranda som ikke skjønte at det var farlig, sier hun på mobiltelefon til Dagbladet.no.

Bølgen traff stranda med voldsom kraft. Ødegård anslår at bølgen sto opp til andre etasje på hotellet, der hun selv sto i fjerde etasje.

- Jeg tror det er mange døde mennesker her, sier hun.

Frokostsalen, der hun selv skulle ned noen minutter senere, ligger i første etasje og ble oversvømmet.

Etter den første bølgen gikk de to nordmennene ned for å se om de kunne hjelpe noen.

PHUKET: Badeturister måtte flykte fra strendene da flodbølgen kom. Foto: Scanpix
PHUKET: Badeturister måtte flykte fra strendene da flodbølgen kom. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi så en hånd under trappeavsatsen og hørte rop om hjelp. Men da den andre bølgen kom, måtte vi løpe opp igjen. Jeg tror ikke det gikk bra med ham.

Havet forsvant

- Det gikk rykter på stranda om at noen store bølger var på vei. Vi var i ferd med å gå ombord i en båt, men plutselig ble alt vannet langs stranda sugd ut i havet, sier Daniel Bodilsen (26) fra Drammen som er på ferie i Railay Beach sammen med søsteren sin Maria (24).

Feriestedet ligger på fastlandet nær Krabi og har kun båtforbindelse.

Båten Daniel skulle ombord i sto plutselig på tørr grunn.

- Så kom den første bølgen innover. Vi la på sprang og løp som gærne innover mot land, sier Daniel.Han forteller at trær på stranda ble revet opp, bassengområder på hotellene ble knust og vann skylte inn over gatene i Railay Beach.

Forsvant i havet

- Flere ble skadd av flygende møbler. En kvinne ble sugd ut i havet, men noen ansatte på et av hotellene fikk tak i henne og dro henne på land etter at den første bølgen hadde skylt inn over land, sier Bodilsen.

Han forteller at båten han skulle sette seg i senere ble funnet knust på land sammen med noen trær.

- Vi har rømt opp på en høyde som ligger omtrent 60-70 meter over havet. Vi sitter her i badebukse og bikini og vet ingenting.

Etter den første bølgen beveget Bodilsen og andre nordmenn seg ned mot stranda igjen for å hjelpe.

- Men det kom en ny bølge etter bare noen minutter. Da la vi på sprang igjen og siden har vi ikke beveget oss tilbake til stranda.

Tilsammen tre bølger traff stranda der han og vennene hans solte og koste seg ved 10.30-tida lokal tid.

Null informasjon

Dagbladet.no forteller ham om ødeleggelsene rundt om i Asia og Daniel Bodilsen blir helt stille.

- Hva skal vi gjøre? Er det trygt å bevege seg ned til sentrum igjen? Vi vet ingenting, sier han.

Han sitter på høyden sammmen med seks-sju andre nordmenn. I tillegg er det et 20-talls svensker, noen amerikanere og folk fra Australia der.

- Vi er vel rundt 60 mennesker her nå.

Evakuerer

Faren for etterskjelv er tilstede og det kan utløse nye flodbølger. Thailandske myndigheter har evakuert tre provinser, blant annet de populære Phi-Phi-øyene.

AFP melder om at nye flodbølger er på vei mot landområder.

I Phuket er så langt 84 meldt omkommet og 600 er rapportert skadd. Flere er savnet. Ødeleggelsene er også store andre steder i Thailand.

Star Tour sier at ingen av deres turister er rapportert skadd, men Saga har ikke full oversikt ennå. Utenriksdepartementet jobber med å få oversikt over norske borgere i Thailand gjennom sin ambassade.

- Telefonlinjene er nede som følge av jordskjelvet. Det gjør det vanskelig å få kontakt, men vi jobber med å skaffe informasjon om det har skjedd noe med nordmenn i de berøret områdene, sier rådgiver i Utenriksdepartementet Cathrine Andersen.

Utenriksdepartementet har opprettet et beredeskapsteam som kan nås på følgende telefonnumre:

22 24 33 23

22 24 35 62

22 24 35 63

22 24 34 93

22 24 34 99

22 24 33 23

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media