Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rystet av hetsen:

- Det er mange fryktelige konspirasjoner mot muslimer

Raja gir Frp's bruk av snikislamisering del av skylda for hatet mot ham. Siv Jensen sier hun «ikke vil bruke tid» på Raja eller hetsen.

DYPE SPOR: Abid Raja forteller Dagbladet at moskéangrepet i Bærum satt dype spor i ham. Raja sier små gnister her og der til slutt kan bli en stor brann. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DYPE SPOR: Abid Raja forteller Dagbladet at moskéangrepet i Bærum satt dype spor i ham. Raja sier små gnister her og der til slutt kan bli en stor brann. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Som født og oppvokst i Norge, blir jeg faktisk ganske lei meg når noen mener jeg er fremmed i dette landet. Om «selv jeg» betraktes som fremmed, så hva med alle andre minoriteter, sier Abid Raja til Dagbladet onsdag ettermiddag.

Han er opprørt etter hetsen mot ham onsdag. Den kom etter at nettstedet Resett publiserte en kommentar med tittel «Abid Raja er en frekk, populistisk pakistaner – hans fiendtlighet mot det norske er farlig».

Abid Raja rister på hodet over det han kaller «konspirasjonsteorier mot muslimer».

- Det er mange falske og fryktelige konspirasjoner der ute om at muslimene skal ta over dette flott langstrakte landet vårt; ikke bare byene, men også distriktene. Snike seg her og der, og snike til seg det ene og det andre. Det må vi politikere ta ledelsesansvar for å ta ned. Nei, muslimer driver ikke å sniker her og der for innføre islamisme. Det finnes ikke snikislamisering i Norge, og jeg er helt enig med Erna Solberg i det, sier Raja til Dagbladet onsdag ettermiddag.

- Kan bli en stor brann

Venstre-topp Abid Raja har stått i stormen det siste døgnet. Han har beklaget at han beskyldte Frp for å drive med «brun propaganda». Blant annet statsminister Erna Solberg har gitt Raja påpakning, og Trine Skei Grande maner nå til ro i rekkene.

Raja innrømmer at moskéangrepet i Bærum rørte noe ved ham.

- Blant de siste tids hendelser, har moskéangrepet i Bærum satt dype spor i meg. Og dette preger så mange mennesker. Jeg har møtt mange som føler seg direkte berørt av moskéangrepet, men jeg vet at også dette preger muslimer over hele landet. Ikke bare muslimer, men nordmenn føler seg preget av dette, det hatet, som driver slike ekstreme krefter framover.

Raja advarer nå mot at farlig retorikk til slutt «kan bli en stor brann».

- Åpenbart ble moskeen i Bærum angrepet av en terrorist med et enormt sinne, et hat, en enorm innvendig brann. Vi vet foreløpig ikke nok om bakgrunnen for hvordan han kom til det punkt at han gjennomførte angrepene, men små gnister her og der, kan til slutt bli en stor brann.

- Bidrar til hets

Raja virket preget da han i dag fikk spørsmål om ordbruken i Resett-kommentaren, og Raja sier hetsen som nå kommer hans vei, viser hvorfor han gikk til angrep på Frp's begrepsbruk.

- Siv Jensen fikk mye kritikk for snikislamiseringsbegrepet i etterkant av mosketerrorer. Hun sto på det ordet i valgkampen, og skrev en hel kronikk om det i VG. Hva gjør du neste gang hun bruker det ordet?

MØTTE PRESSEN: Venstre-politiker Abid Raja uttaler seg om bråket etter uttalelsene om Frp. Foto: Øystein Sæthre Vis mer

- Det at Siv Jensen bruker den betegnelsen, når Erna Solberg sier det ikke finnes, så synes jeg det er veldig leit. Det påhviler et ekstra ansvar på landets ledere, og når hun bruker det begrepet, så mener jeg hun ikke tar det ansvaret. Da er det viktig at vi sier ifra, sa Raja under et improvisert pressetreff på Gardermoen.

- Er hetsen mot deg i dag en konsekvens av bruken av snikislamiseringsbegrepet?

- Ja, det er helt klart at det bidrar til det. Det begrepet bidrar til den typen hat som florerer på sosiale medier. Det kan det ikke være noen tvil om.

Raja sier også at Jensen dermed ikke tar sitt ansvar som en av landets ledere.

- Siv Jensen er en av landets mektigste. Hun er finansminister, og nummer to i regjeringen, og det påhviler et ekstra stort ansvar på landets ledere. Når hun bruker det begrepet, så mener jeg at hun ikke tar det ledelsesansvaret befolkningen i Norge har gitt henne. Da er det veldig viktig at vi sier fra at hun tross alt har et ledelsesansvar, fortsatte Raja.

Han innrømmet samtidig at han gikk for langt i egen begrepsbruk og at han har beklaget overfor de Frp-erne som er såret.

- Jeg burde der brukt begrepet «når de fremmer fremmedgjørende retorikk». Jeg tror innholdet er det samme, sa Raja.

- Det var overhodet ikke i mine tanker at det begrepet skulle knyttes opp mot nazismen. Det var ikke min intensjon. Det falt meg ikke inn i det hele tatt, la han til.

Utfordret statsministeren

I sin siste kronikk i Aftenposten tirsdag utfordret Raja statsminister Erna Solberg (H) direkte:

- Kjære statsminister, dette aksepterer jeg ikke. Nok er nok. Det stinker av Frp's retorikk. Det er ingen anstendighet i Siv Jensen og Sylvi Listhaugs ordbruk. Hvilke verdier mener statsministeren at vi skal stå for?

Sylvi Listhaug er taus i debatten som har oppstått etter Rajas kronikker i Aftenposten. Hun viser til partileder Siv Jensen.

BEKLAGER: Venstres Abid Raja lover nye oppgjør hvis Siv Jensen (Frp) fortsetter med ord som «snikislamisering». Vis mer

Dagbladet konfronterer Siv Jensen med hetsen mot Abid Raja og hans påstand om at hennes bruk av snikislamisering bidrar til den.

- Ønsker Siv Jensen å si noe til Abid Raja i denne sammenheng, når han utsettes for grove trusler og hans intensjoner blir mistenkeliggjort på dette nivået?

- I går konkluderte jeg med å ikke bruke mer tid på Abid Raja, det gjelder i dag også. Vi kommer til å fortsette å snakke om egen politikk, det gjelder også innvandrings- og integreringspolitikk, svarer Jensen.

Venstre-nestleder Terje Breivik kommer nå med støtte til Raja

- Jeg har stor forståelse for reaksjonen til Abid på den retorikken Frp brukte i slutten av valgkampen, og deler hans kritikk av den. Når nå Abid har beklaget bruken av begrepet «brun propaganda», er det bra, sier han til NTB.

Helge Lurås i Resett sier nettstedet hans sletter upassende og grove kommentarer fortløpende.

- Stygge kommentarer, som den du viser til, blir slettet umiddelbart. Denne er publisert på vår Facebook-side. Det er fullstendig uakseptabelt og en kommentar vi tar helt avstand fra.

– Har provosert

Lurås avviser at overskriften hans – «Abid Raja er en frekk, populistisk pakistaner - hans fiendtlighet mot det norske er farlig» – legger opp til hat i retning Raja.

- Nei, jeg mener vi ikke legger opp til hat. Som jeg skriver i innlegget mitt, hvor jeg kommenterer på min egen overskrift, så kaller jeg ham en populistisk pakistaner for å vise at et bevisst provoserende språkbruk treffer folk. Det er sånn sett helt som forventet at den tittelen får reaksjoner. Abid Raja har også provosert veldig mange med sitt bevisst provoserende språkbruk.

- Er Abid Raja norsk eller pakistaner, slik du ser det?

- Han er begge deler, også pakistaner. Han kan sikkert omtales som nordmann også. Vanligvis ville jeg kalt ham norskpakistaner, svarer Lurås.

- Hvorfor kaller du ham bare pakistaner?

- I denne settingen her, hvor Raja angriper en stor del av befolkningen som sympatiserer med Frp, så er det naturlig å bruke uttrykket pakistaner om ham.

- Hvorfor det?

- Fordi Raja har provosert en stor del av den norske befolkningen.

Lurås legger til at alle de store nyhetsformidlerne også opplever grums i sine kommentarfelt.

- Det er ingen forskjell på vårt kommentarfelt og kommentarfeltet i Dagbladet eller på VG. Det kommer upassende kommentarer i kommentarfelt i alle medier, sier Lurås.

MANGE SPØRSMÅL: Statsminister Erna Solberg prøver igjen å legge konflikten mellom Frp og Venstre død, under åpningen av Vamma kraftverk nektet hun å svare på flere spørsmål om regjeringsbråket. Vis mer

- Langt over streken

Jon Engen-Helgheim, Frp's innvandringspolitiske talsmann, har tidligere gitt økonomiske bidrag til Resett. Han er kritisk til Helge Lurås' kommentar.

- Omtalen av Abid Raja som en frekk pakistaner som er fiendtlig til det norske, har jeg svært lite til overs for. Jeg mener vi skal tåle debatter med høy temperatur, men når man begynner å sette slike merkelapper på hverandre, så har man gått over en grense. Raja gikk langt over streken da han sa vi drev med brun propaganda, det har han omsider innsett. Resett gjør samme bommen med å framstille Raja som en fiende av Norge.

Helge Lurås svarer ved å si at Helgheim bommer i sin kritikk.

- Jon Engen-Helgheim må lære seg å lese. Jeg har ikke omtalt Raja som en «fiende av Norge», jeg har skrevet av han utviser «fiendtlighet mot det norske». Det er faktisk to forskjellige ting. Jeg har heller ikke stilt spørsmål ved Rajas lojalitet til Norge. Men det jeg har skrevet, som mange Venstre-folk også sier, er at Raja er en opportunist som i hovedsak har lojalitet til seg selv, ikke til partiet sitt, sier Lurås.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling