ØKONOMISK KRISE: Wikileaks-toppene Kristinn Hrafnsson (t.v) og grunnlegger Julian Assange forteller om økonomisk krise i Wikileaks - mens mange andre tjener gode penger på navnene. Foto:  AFP/Carl de Souza/Scanpix
ØKONOMISK KRISE: Wikileaks-toppene Kristinn Hrafnsson (t.v) og grunnlegger Julian Assange forteller om økonomisk krise i Wikileaks - mens mange andre tjener gode penger på navnene. Foto: AFP/Carl de Souza/ScanpixVis mer

- Det er mange som prøver å tjene penger på Julian og Wikileaks

Samtidig trues organisasjonens framtid på grunn av økonomisk blokade av de bank- og kredittgigantene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble nok en biografi om Wikileaks-grunnlegger Julian Assange gitt ut. Fra før har det blitt utgitt minst fem andre bøker om den verdenskjente lekkeren.

I tillegg er flere filmer under produksjon eller planlegging.

- Har sett sitt snitt - Det er mange som har prøvd å tjene penger på Julian og Wikileaks med flere bøker ute og filmer i produksjon, sier Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson til Dagbladet.

- Føler dere at dere har blitt sviktet av Canongate Books etter at de bestemte seg for å gi ut boken til tross for at Assange motsatte seg dette?

- Jeg vil ikke gå inn på verken mine eller Julians følelser, men det er helt åpenbart mange parter som har sett sitt snitt til å tjene noen kroner på Wikileaks og Julian Assange, sier Hrafnsson.

Sliter Samtidig sliter Wikileaks økonomisk.

- Mens massevis av folk tjener penger på Wikileaks, sliter vi med å få det til å gå rundt fordi vi er under en økonomisk blokade av Visa, Mastercard, Bank of Amerika og Paypal.

Ikke bare er kontoene til Wikileaks i seg selv stengt, men også flere samarbeidspartere og Assanges eget forsvarsfond i forbindelse voldtektssaken i Sverige.

- Truer Wikileaks framtid - Den europeiske kommisjonen vil komme med sine første funn i oktober, og det vil gi en indikasjon på hvordan dette vil løse seg. De kan blant annet bestemme seg for å gjøre en formell granskning av det ulovlige disse selskapene har gjort, sier Kristinn Hrafnsson.

- Jeg håper dette løser seg innen kort tid. EU kan iverksette en tvangskjennelse som gjør at selskapene må fjerne blokaden mens det hele etterforskes, og det håper jeg skjer, sier han til Dagbladet.

Assange selv sier i en uttalelse at den økonomiske blokaden truer Wikileaks framtid.

FRAMTIDA TRUET: Den økonomiske blokkaden truer Wikileaks framtid, mener Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. Foto: AFP/Leon Neal/Scanpix
FRAMTIDA TRUET: Den økonomiske blokkaden truer Wikileaks framtid, mener Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. Foto: AFP/Leon Neal/Scanpix Vis mer