- Det er mange som slåss og blod over alt

Øyenvitne til Dagbladet.no om opptøyene etter valgfusk i Aserbajdsjan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skuddene gir gjenlyd i sentrum av Baku, og OSSE fordømmer valget i Aserbajdsjan.

I natt ble det klart at Ilham Alijev vant presidentvalget i Aserbajdsjan med nesten 80 prosent oppslutning. Men umiddelbart etter at valglokalene ble stengt, fordømte Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE) valget.

- Dette valget var en tapt sjanse for en ekte demokratisk prosess, sier lederen for OSSE-observatørene i landet, Peter Eicher, til nyhetsbyrået AP.

Flere norske valgobservatører tok del i overvåkingen av valget. De skal også ha rapportert om omfattende valgfusk.

OSSE melder om kjøp av stemmer, fusk i opptellingen av stemmer, og uautorisert personell som blandet seg inn i folks stemmegiving. Enkelte av de offisielle valgmannskapene innrømmer fusket, men hevder at de ikke har hatt noe valg.

I forkant av valget er den nye presidenten anklaget for massiv korrupsjon, og for å ha monopolisert statsmediene i valgkampanjen sin.

NTB melder at en 52 år gammel opposisjonell ble banket opp og drept av politiet.

Liket lå under et laken utenfor et sykehus. Flere demonstranter skal ha blitt nektet behandling.

Opprør i Baku

I hovedstaden Baku meldes det nå om skuddvekslinger mellom tilhengere av de tapende opposisjonskandidatene og opprørspoliti. Tusenvis av skuffede velgere tok til gatene etter at valgresultatet var klart. Der skal de ha gjort opprør mot valgfusket ved å ødelegge biler og butikker.

Opposisjonen ønsket å arrangere et allmøte på Frihetsplassen i sentrum av Baku, men ble nektet av politiet. Da folk likevel samlet seg på plassen rykket opprørspolitiet inn.

- Det er mange som slåss, og det er blod overalt, sier et øyenvitne til Dagbladet.no.

Ved den norske ambassaden i Baku får Dagbladet.no opplyst om at ingen er å treffe. Ambassadepersonellet er ute i gatene for å observere det som skjer.

Statoil er representert i Baku med seks nordmenn og 35 lokalt ansatte. Flere humanitære organisasjoner har også nordmenn stasjonert i landet.

Følger situasjonen nøye

- Det er klart situasjonen er alvorlig, og vi følger nøye med på situasjonen, sier informasjonssjef i Statoil, Kai Nilsen, til Dagbladet.no.

Statoil har en evakueringsplan klar for alle ansatte i internasjonal virksomhet, men vurderer ikke situasjonen i Aserbajdsjan som så alvorlig at de vurderer å trekke ut sine ansatte.

- Foreløpig er det ikke aktuelt, sier Nilsen. Opptøyene i Baku skal ikke være i nærheten av Statoils kontorer.Les også:

FYRER LØS: Opprørspolitiet i Baku skyter mot demonstranter i gatene. Presidentvalget i går har satt sinnene i kok.
FULLT OPPRØR: Tusenvis av demonstranter uttrykker sin misnøye med valgfusket. OSSE har fordømt valget i Aserbajdsjan.