KOLLAPSET: Kværner Verdal opererte krana som kollapset etter dispensasjon fra Arbeidstilsynet. Under en pressekonferanse i dag sier bedriften at det har mange ubesvarte spørsmål etter den alvorlige arbeidsulykken, som førte til svært harde skader på tre personer. Foto: Tor Aage Hansen
KOLLAPSET: Kværner Verdal opererte krana som kollapset etter dispensasjon fra Arbeidstilsynet. Under en pressekonferanse i dag sier bedriften at det har mange ubesvarte spørsmål etter den alvorlige arbeidsulykken, som førte til svært harde skader på tre personer. Foto: Tor Aage HansenVis mer

- Det er mange ubesvarte spørsmål

Krana som kollapset på Kværner Verdal ble operert etter dispensasjon fra Arbeidstilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VERDAL/OSLO (Dagbladet): Lite er kjent omkring handlingsforløpet eller årsaken til at en kurv med tre personer falt 35 meter fra en kran som knakk hos Kværner Verdal i går ettermiddag. Alle tre ligger alvorlig skadd på St. Olavs sykehus i Trondheim.

Under en pressekonferanse i dag sier bedriften at de sitter med mange spørsmål etter ulykken, men at «mange har vi ikke svar på før granskinga er ferdig».

- Det vi vet er at tre personer falt fra stor høyde. De befant seg i en kurv som hang i en kran. Dette er en traumatisk hendelse for alle som jobber her, de som var der og jobber her. Mange får helsemessig oppfølging, sier administrerende Nina Udnes Tronstad.

Fikk dispensasjon De skadde utførte en befordring av en stålkonstruksjon da krana knakk av ukjente årsaker. Arbeidet foregikk etter dispensasjon fra Arbeidstilsynet, sier regiondirektør i tilsynet, Stig Magnar Løvås, til Dagbladet.

- Utstyr som skal utføre høye løft av personer skal være spesielt laget for formålet, men det kan være tilfeller der det ikke er mulig. Da kan det søkes om dispensasjon, noe som ble gjort i dette tilfellet. Kværner Verdal fikk dispensasjon til å bruke disse kranene i 2012, under særlige vilkår, sier Løvås.

- Hva slags vilkår er dette?

- Blant annet at det må foretas en risikovurdering og tas ekstra hensyn til sikkerheten, sier Løvås, og legger til at de nå skal granske om disse vilkårene er blitt brutt på noe vis.

Går gjennom rutinene Administrerende direktør Tronstad i Kværner Verdal sier de avventer politiets og Arbeidstilsynets granskninger for å få svar på spørsmålene.

- Her oss hos jobber vi ofte og mye i høyden. Vi frakter personer i kurv hvor den henger i en kran. Det har vi tillatelse til fra Arbeidstilsynet. Vi har krav til utstyr og sertifisering, sier hun.

- Vi skal gå gjennom våre rutiner ved befordring med kran. Alle som har den typen jobb, går nå gjennom prosedyrene. Ingen skal føle ubehag eller press i å gjennomføre denne type operasjoner.

Alvorlige skader Rundt 950 personer arbeider ved verftet. Av disse er cirka 250 innleid arbeidskraft som ikke er ansatt i selve bedriften. Alle de tre skadde tilhører denne kategorien.

Den 49 år gammel kvinnen fra Vestlandet ligger med meget alvorlige skader på intensivavdelingen ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Tilstanden beskrives som ustabil.

Hennes to mannlige kolleger på 44 og 36 år har alvorlige skader, men er stabile. Den ene mannen er fra Romania.

Ulykkeskrana av typen Link-Belt 248 var innleid fra Trondheim-selskapet Nordic Crane.

- Verste som kan skje Ståle K. Johansen er opprinnelig sveiser ved Kværner Verdal, men jobber nå som klubbleder ved hjørnesteinsbedriften.

— Det er det verste som kan skje på arbeidsplassen når noen du arbeider sammen med får så mye skade, sier Ståle K. Johansen til Dagbladet.

Dagbladet møtte ham hjemme i Inderøy seint i går kveld. Klubblederen har snakket med flere som var på havna i Verdal da ulykka
skjedde i 14-tida i går.

Farlig jobb — Dette gjør et veldig sterkt inntrykk på alle sammen. Man får helt vondt i magen. Du blir helt satt ut fysisk og psykisk. Tankene går først og fremst til de som er skadd og vi håper de kommer så godt ut av det som mulig, sier Johansen.

— Samtidig som dette er veldig trist, er det en påminnelse om at det vi gjør har en risiko, sier han.

Han er glad ledelsen bestemte seg for å avslutte arbeidet på stedet da ulykka skjedde. Arbeidet skal etter planen gjenopptas i dag.

— Jeg tror det er viktig at folk prater nå og tar vare på hverandre, sier Johansen.