Det er mangel på flinke folk i Norge, mener John Fredriksen

Derfor flytter verdens 59. rikeste ut mye av virksomheten fra Norge.

EMMIGRANT: John Fredriksen flytter ut deler av virksomheten fordi det er mangel på flinke folk i Norge. Foto. Nina Hansen / Dagbladet
EMMIGRANT: John Fredriksen flytter ut deler av virksomheten fordi det er mangel på flinke folk i Norge. Foto. Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Norske politikere og maktpersoner gratulerer seg selv med hvor flinke og gode nordmenn er, men fra verdens rikeste skipsreder kommer helt andre toner, skriver Finansavisen i dag.

- Flinke folk. Det er noe det er mangel på i dette landet. Det er derfor vi flytter ut mye av virksomheten, sier John Fredriksen til avisen på vei ut fra RS Platous vorspiel på Aker Brygge onsdag kveld.

John Fredriksens våpendrager gjennom mange år, Tor Olav Trøim, skyter inn at det er trist at shipping er en døende bransje i Norge.

- Det synes vi oppriktig at er synd, sier Trøim.

Norge er blitt for lite Ifølge Finansavisen har Fredriksen og Trøim rett og slett blitt for store for lille Norge.

- Se på Seadrill, som nylig flyttet fra Stavanger til London. Der har vi etablert et kontor med 80 høyt kompetente ansatte. Det er klart at i en by med 15 millioner innbyggere er det lettere å skaffe folk enn i Stavanger, sier Trøim til avisen.

John Fredriksen har hatt suksess i shipping og offshore og litt av hvert annet. Ifølge Bloombergs milliardærliste skal det bare være 58 personer i verden med en større formue. John Fredriksen skal være god for 14,8 milliarder dollar, tilsvarende 87 milliarder kroner.

En veldig stor del av formuen er i aksjer notert på Oslo Børs, og bare siden nyttår har den norske aksjeformuen steget med nesten 8 milliarder kroner i verdi.

Fredriksen føler seg heldig Fredriksen har utvilsomt hatt suksess og har erfart mye gjennom sin karriere. Det og formuen ville han ikke byttet med noe.

- Kjærlighet? spurte DN torsdag.

— Nei, jeg er ikke sikker på det, sier han.

SHIPPING : Det er synd at shipping er døende i Norge, mener John Fredriksen og hans våpendrager gjennom mange år, nordmannen Tor Olav Trøim. Foto. Nina Hansen / Dagbladet
SHIPPING : Det er synd at shipping er døende i Norge, mener John Fredriksen og hans våpendrager gjennom mange år, nordmannen Tor Olav Trøim. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

— Jeg tror at jeg har vært heldig som har vært i denne bransjen. Og vært ute og bodd ute og sett allting. Det har vært det viktigste av alt for meg. Jeg ville ikke byttet bort det med noe, sier han til avisen.

Han bryr seg ikke så mye om sitt ettermæle, men ifølge DN vil han ikke bli husket som en kjeltring.

Flytte hjem? Onsdag uttalte Fredriksen at han håpte på de borgerlige i høstens valg og at en seier kunne få han til å vurdere å flytte hjem.

- Da vurderer jeg å flytte hjem, sa Fredriksen til Dagbladet.

Det har ikke Trygve Hegnar noen tro på.

- Big joke, skriver Trygve Hegnar på lederplass i dagens Finansavisen.

Les også: - Vi er ikke så veldig bekymret

LITE LAND: Norge er blitt for lite for John Fredriksen, men Jens Ulltveit Moe
holder ut. Foto. Nina Hansen / Dagbladet
LITE LAND: Norge er blitt for lite for John Fredriksen, men Jens Ulltveit Moe holder ut. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer