NY LEDER I AUF OSLO: Vegard Wennesland er den nye lederen for Oslo AUF. Han overtar etter Håvard Vederhus, som mistet livet i massakren på Utøya.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NY LEDER I AUF OSLO: Vegard Wennesland er den nye lederen for Oslo AUF. Han overtar etter Håvard Vederhus, som mistet livet i massakren på Utøya. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Det er med tungt hjerte jeg overtar etter Håvard

Dempet stemning da AUF i Oslo utropte ny leder i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOLKETS HUS (Dagbladet): Det var en dempet stemning da AUF i Oslo dag presenterte sin nye leder, Vegard Wennesland (27). Siden 22. juli har AUF-laget vært uten en sjef.

Håvard Vederhus ble leder for AUF i Oslo i februar i år, og var blant dem som mistet livet på Utøya. Han var spådd en lysende politisk karriere.

Vederhus ble bare 21 år gammel. 

- Tungt - Det er med tungt hjerte jeg tar over, jeg skulle gjerne ha ønsket at det var Håvard som ledet oss gjennom valgkampen. Men jeg er motivert for å kjempe for de verdiene vi står for, om mulig enda mer motivert enn hva jeg var før, sier Wennesland til Dagbladet, like etter at han er blitt utropt til ny leder for AUF i Oslo.

Wennesland er tidligere nestleder i AUF i Oslo. Han var selv til stede på Utøya, men overlevde. Han beskriver avdøde Håvard Vederhus som en ener og en glimrende leder.

- Han var kunnskapsrik og en stor inspirasjonskilde for Oslo AUF og meg personlig. Vi vil aldri glemme ham eller de seks andre vi mistet, sa han fra talerstolen.

Mange nye ansikter Det var et ekstraordineært styremøte i Fylkesstyret i AUF i dag, og her ble det enstemmig vedtatt Wennesland skulle ta over som ny leder. Han vil sitte som leder fram til neste årsmøte i februar 2012.

- Situasjonen og omstendighetene gjør det vanskelig og tungt, men for meg gir det ny mening å være politisk aktiv. Jeg er motivert og klar for å snakke om politikk, sier han selv.

Litt over klokka fem talte han for rundt 50 frammøtte ungdommer. Ifølge Wennesland var det mange nye fjes i salen på Folkets Hus.

- Er det rart å stå foran disse ungdommene og tale?

- Jeg har gjort det så mange ganger før under så mange omstendigheter, men nå var det rart.

- Viktig valgkamp Fra talerstolen sa den nye lederen at AUF i Oslo nå må ha en god balanse mellom det som skjedde på Utøya og det de skal gjøre framover.

MISTET LIVET: Håvard Vederhus (21) var leder for Oslo AUF. Han mistet livet på Utøya.
MISTET LIVET: Håvard Vederhus (21) var leder for Oslo AUF. Han mistet livet på Utøya. Vis mer

- Jeg er stolt over samholdet vi har vist, og det vil vi bygge videre på. Dette er en viktig valgkamp - vi vil ha et nytt byråd i Oslo, sa han i sin tale.

Til Dagbladet forteller Wennesland at han har fått mange råd og tips fra andre i partiet og folk rundt ham. På møtet i dag fikk ungdommene besøk av en psykolog, som snakket med dem om hvordan de skulle komme seg  gjennom dette.

Første skritt på veien - Dette er det første møtet etter 22. juli. Det er flott å se at ungdom engasjerer seg. Vi skal sammen gjenreise oss etter det verste angrepet siden krigen. Dette møtet er første skritt på veien, sier han.

Dagbladet avslutter samtalen med å gratulere ham med det nye vervet.

- Takk... ja, jeg setter stor pris på det, men det er jo vanskelig. Men støtten jeg får varmer, det gjør den.

I alt sju medlemmer av AUF i Oslo mistet livet i masakren. Prableen Kaur (18) fortsetter som nestleder for AUF i Oslo. Også hun var til stede på Utøya.

KLAR FOR VALGKAMP: Den nye lederen for Oslo AUF, Vegard Wennesland, sier det er viktig at Oslo AUF nå må ha en balanse mellom det som skjedde på Utøya og arbeidet de skal gjøre i tida framover.  Foto: Marie Melgård
KLAR FOR VALGKAMP: Den nye lederen for Oslo AUF, Vegard Wennesland, sier det er viktig at Oslo AUF nå må ha en balanse mellom det som skjedde på Utøya og arbeidet de skal gjøre i tida framover. Foto: Marie Melgård Vis mer