- Det er meg Audun snakker om

Lysbakken var inhabil da han tildelte penger til prosjekt ledet av nær venn. - Det er meg Audun snakker om, bekrefter Gjermund Skaar i stiftelsen Reform overfor Dagbladet.

AVSKJED I NÅDE:  Audun Lysbakken måtte i dag på Slottet der han formelt mistet jobben som Barne- og likestillingsminister.
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
AVSKJED I NÅDE: Audun Lysbakken måtte i dag på Slottet der han formelt mistet jobben som Barne- og likestillingsminister. Foto: Stian Lysberg Solum / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Store pengetildelinger til Reform - ressurssenter for menn, står sentralt i saken som førte til Audun Lysbakkens avgang som statsråd i dag.

Det er nå klart at Lysbakken lot være å melde seg inhabil til tross for at det var en nær venn som sto for aktuelle søknader fra stiftelsen.

- Det er helt vanlig at statsråder melder seg inhabile. Det uheldige i denne saken er at Lysbakken ikke erklærte seg inhabil fordi han sto så nær denne personen som jobbet i Reform, sa statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse på slottsplassen i ettermiddag.

Lysbakken var også styremedlem i Reform fram til 2008. Tidligere i dag innrømmet han at han burde ha erklært seg inhabil.

Etter det Dagbladet forstår er det Gjermund B. Skaar, prosjektleder i Reform, som omtales som Lysbakkens venn i de omstridte tildelingssakene.

- Det er meg Audun snakker om på pressekonferansen, bekrefter Skaar i en tekstmelding til Dagbladet.

Milliontildelinger Årlig har Reform fått rundt fire millioner kroner fra Barne- og likestillingsdepartementet, men det er uklart hvilke bevilgninger som knyttes til vennskapsbåndet mellom Skaar og Lysbakken.

Selv ville Skaar i ettermiddag ikke utdype sin rolle.

MOTTAKER: Gjermund B. Skaar i stiftelsen Reform var ansvarlig for søknaden da det ble tildelt penger fra Lysbakkens departement.
MOTTAKER: Gjermund B. Skaar i stiftelsen Reform var ansvarlig for søknaden da det ble tildelt penger fra Lysbakkens departement. Vis mer

- Jeg er ikke klar  til å uttale meg om dette ennå og henviser til styrelederen i Reform, sier prosjektlederen.

Skaar er leder for det Reform-driftede prosjektet «Hvitt Bånd» - en kampanje mot menns vold mot kvinner, der Lysbakken er «ambassadør». Skaar er også nestleder i Akershus SV. Han driver suppekjøkken og er styrelder i studieforbundet Solidaritet.
- Flere regelbrudd Etter ekstraordinært statsråd på Slottet klokka 15 i dag, holdt Jens Stoltenberg en pressekonferanse på slottsplassen der han gjorde det klar at minst tre forhold førte til Lysbakkens avgang:

Mulig brudd på habilitetslovgivningen da Lysbakken tildelte penger til Reform, der en god venn av ham var ansvarlig for søknaden.

• Mulig brudd på økonomireglementet da det ikke ble kunngjort anbud i forbindelse med tildelingene.

• Dårlig skjønn og manglende klokskap da han tildelte penger til, Jenteforsvaret, som sto SU så nær.

Det var særlig tildelingen til Reform som ble framhevet som kritikkverdig av statsministeren.

- Lysbakken har selv beklaget at tildelingen gikk til en organisasjon der han har et såpass nært vennskapsforhold til en person som er ansvarlig for søknader, og sagt at han burde erklært seg som inhabil. Det er en av tingene i en helhetsvurdering som gjør at han går av, sier Stoltenberg. 

Han gjentok gang på gang i ettermiddag at det var Lysbakken som selv skal ha tatt beslutningen om å gå av, og at statsministeren ble kontaktet om dette i går.

- Denne saken er en sak som handler om flere ulike saker. Det handler til dels om økonomiregelverket, skjønn i saken om Jenteforsvaret, og det handler om habilitetslovgivningen i tildelingen som handler om Reform, bekreftet Stoltenberg.

- Sterk støtte til Audun På en egen pressekonferanse med Kristin Halvorsen og Lysbakken i ettermiddag, uttrykte den avtroppende SV-lederen full støtte til den planlagte arvtageren, stilte seg bak ham i lederspørsmålet og hevder at han nå er en enda bedre kandidat etter «motbakkene» han har opplevd.

- Vi kommer nå rett fra sentralstyret som har følgende melding: Sterk støtte til Audun, sterk støtte til hans dømmekraft og lederskap. Min oppfordring til landsmøtet er å velge Audun som laeder, sa den avtroppende SV-lederen.

Halvorsen medgikk at saken kom på «et verst tenkelig tidspunkt» for SV.  Hun ville ikke kommentere selve feilene Lysbakken har begått eller karakterisere dem på noen måte, og ville i stedet rose Lysbakkens håndtering når Dagbladets avsløringer kom.

- Jeg føler meg ganske sikker på at partiet har blitt imponert over hvordan Audun har håndtert denne vanskelige saken. En partileder som tar ansvar for feil, er også en partileder som lærer av feil. Det er ingen partier som får valgt en leder som ikke gjør feil, sa Halvorsen.

Dagbladet.no kommer med mer.