Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er mer enn ord mot ord

Jentas bistandsadvokat mener det er mange elementer som underbygger jentas forklaring i Øygard-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER: I dag begynner rettssaken der Vågå-ordfører Rune Øygard står tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med ei mindreårig jente.

- Det er veldig bra at saken nå starter slik at vi kan få et helhetlig bilde. Jeg føler at det har vært vanskelig for fornærmede å vise saken fra sitt synspunkt, slik som ordføreren har gjort gjennom sine kilder i hele år, sier jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdahl.

Bevis Etter at han ble siktet for overgrepene i fjor høst, er Øygard blitt avhørt av politiet to ganger, siste gang før jul i fjor. Da han ble innkalt til avhør for tredje gang, nektet Øygard å stille.

Til TV2 sa Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, at årsaken til at hun rådet Øygard til å ikke la seg avhøre videre, var at politiet skulle ha gjort et ulovlig oppptak av en samtale melom henne og sin klient.

Ordføreren har dermed ikke forklart seg om noen av de mest sentrale bevisene i saken.

 TILTALT: Rune Øygård sitter i dag på tiltalebenken i Tinghuset på Lillehammer. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TILTALT: Rune Øygård sitter i dag på tiltalebenken i Tinghuset på Lillehammer. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- På et tidspunkt har han sagt at han ikke lenger vil la seg avhøre mer, og da forholder vi oss til det. Han har rett til å ikke forklare seg. Vi vil stille de spørsmålene vi eventuelt trenger å stille under rettssaken, har statsadvokat Thorbjørn Klundseter tidligere sagt til Dagbladet.

- Det er mer enn ord mot ord i denne saken, sier bistandsadvokat Hjortdahl.

Rykter Mette Yvonne Larsen har hevdet at ordføreren har vært som en farsfigur for jenta. Det avviser bistandsadvokaten.

- Øygard har aldri vært noen reservefar for den fornærmede i denne saken, sier Nina Braathen Hjortdahl.

Saken har preget lokalsamfunnet i Vågå der Rune Øygard har fått støtte fra sine sambygdinger. Ifølge Hjortdal har det versert mye rykter i bygda om hennes klient.    

PREGER BYGDA: Vågå i Gudbrandsdalen er preget av saken som har fått stor oppmerksomhet i media. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PREGER BYGDA: Vågå i Gudbrandsdalen er preget av saken som har fått stor oppmerksomhet i media. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Det har kommet meg for øre mange rare rykter om fornærmede og hennes familie som har versert i bygda, sier Hjortdahl.

Ifølge Nina Braathen Hjortdahl, ønsker jenta å få alle fakta på bordet i en åpen rettssak slik at alle kan få se hva som har foregått.

MULIG ÅSTED: Jenta skal ha fortalt i avhør av overgrep skal ha forekommet i ordførerens hus som er avbildet her. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MULIG ÅSTED: Jenta skal ha fortalt i avhør av overgrep skal ha forekommet i ordførerens hus som er avbildet her. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer