Det er millioner av mennesker i Paris, men akkurat her er det musestille

Selv ikke barna sier et ord.

HELT STILLE: Utenfor Charlie Hebdos lokaler i Rue Nicolas Appert i Paris, er det helt stille søndag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HELT STILLE: Utenfor Charlie Hebdos lokaler i Rue Nicolas Appert i Paris, er det helt stille søndag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PARIS (Dagbladet): Søndag møttes 3,3 millioner mennesker i Paris' gater for å minnes de drepte og for å ta tilbake ytringsfriheten.

Sammen marsjerte de fra Republikkplassen til Bastilleplassen, cirka tre kilometer unna. I resten av landet demonstrerte to millioner til. 

I gatene er det smil - til tross for landesorgen - og tilrop som «Je suis Charlie», som har blitt et symbol på den franske friheten i dagene etter terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo. 

Men på ett sted er det til tross folkemengden, helt musestille: 

Trøster hverandre Utenfor magasinets lokaler, der tolv mennesker ble skutt og drept for fire dager siden, tenner unge og gamle lys for de døde.  - Det er fint å være samlet her. Det gir en helt spesiell stemning når det er så stille til tross for alle menneskene som er her, sier Baptiste Besson (26) til Dagbladet.  Han er der med moren sin. De to sier ikke så mye, ser på blomsterhavet og trøster hverandre og tørker tårer.

Selv de yngste barna som er blitt med foreldrene sine hit, er musestille.  - Måten franskmenn har reagert på, viser at terrorangrepet ikke rammet bare de drepte - men en hel nasjon. Når de drepte journalistene, så drepte de en del av oss, sier 26-åringen.  Rundt hjørnet og opp en trang, typisk Paris-gate, gikk minnetoget til ære for de døde og for ytringsfriheten.  - Mistet identiteten  Til tider blir det helt stille, også her. Og så ropes det på nytt:  «Lenge leve friheten!»  - Vi mistet venner og journalister. De var identiteten vår, sier Fatiha David til Dagbladet.  Hun går i toget sammen med familien sin. De har alle skilt med «Je suis Charlie» påskrevet, og på ryggen en tegning av en knyttneve som viser langefingeren til terroristene. - Det er det jeg har å si til dem, sier hun.  - Så mange mennesker Magali Dres (40) har kledd seg i svart for anledningen.  Jeg er her for friheten. Det blir kanskje umulig å gå i selve toget fordi det er så mange mennesker, men jeg synes det er utrolig fint at så mange er samlet. Det er historisk.  - Reaksjonen på terrorangrepet er genial. Vi er minnet på at vi må være sammen, kjempe samme for friheten, sier hun.  Lik Dagbladet på Facebook. Lik Dagbladet på Facebook.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.