- Det er minst 88 000 rotter bare i Oslo

Høsten er høysesong for rotter. Nå trekker de inn for å føde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De tåler et fall på 16 meter og kan hoppe nesten én meter vertikalt. De kan klatre rett opp vegger, de kan til og med svømme. Og nå trekker de inn for å føde.

- Rotter yngler om våren og høsten. Drektighetsperioden varer i 22 dager, og et kull består vanligvis av 8-12 unger, men opptil 20 unger har vært observert, opplyser Arnulf Soleng ved avdeling for skadedyr hos Folkehelseinstituttet.

- 88 000 i Oslo Han forteller at de ikke har noen klar oversikt over rottebestanden i Norge, men at bestanden holder seg relativt javn.

Fettvett.no skriver imidlertid at tall fra København viser at det er cirka 4 rotter per 100 meter avløpsledninger i byen.

- I Oslo kommune er det 2200 kilometer med avløpsledninger. Det betyr at det sannsynligvis er minst 88 000 rotter bare i Oslo bykommune, heter det på nettsida, som utarbeides av Asker, Bærum og Oslo kommune, samt VEAS (Vestfjorden avløpsselskap) og BEVAS (Bekkelaget Vann as).

Og at det er flere av dem om høsten, får Soleng støtte i.

- Høsten er toppsesong for rotter, og ynglesesongen nærmer seg nå. Nå leiter de etter tørre og varme reirplasser, som ofte viser seg å bli en husvegg, sier bilolog og tekniker Kari Rigstad i ABS Skadedyrkontroll til Dagbladet.

Skremmes ut av kloakken Rigstad har mange titalls oppdrag i året som gjelder på fjerning av rotter.

- I Oslo sentrum er det mange rotter, men de fleste lever i kloakken. Vi ser at særlig at byggprosjekter kan skremme rottebestanden opp fra kloakken, sier Rigstad.

Tidligere i sommer ble Mattilsynet koblet inn da nettopp dette skjedde under byggingen av leiligheter på Aker Brygge og Tjuvholmen, og dn.no omtalte da saken.

HØYSESONG: Rottene trekker nå inn for å føde, opplyser bilolog og tekniker Kari Rigstad i ABS Skadedyrkontroll. Denne døde rotta ble nylig funnet under kjøkkenbenken i et hus i Oslo. Foto: Kari Rigstad / ABS Skadedyrkontroll
HØYSESONG: Rottene trekker nå inn for å føde, opplyser bilolog og tekniker Kari Rigstad i ABS Skadedyrkontroll. Denne døde rotta ble nylig funnet under kjøkkenbenken i et hus i Oslo. Foto: Kari Rigstad / ABS Skadedyrkontroll Vis mer

- Det ble gravet mye i området, som forstyrret rottene slik at de forsøkte å ta seg inn på nye steder, sier seniorinspektør Arne Brørs hos Mattilsynet til Dagbladet.

- Kom opp fra do Skrekkeksemplene er mange. Brørs forteller om rotter i restauranter og på kjøkkenbenker, og tidligere i sommer skrev Dinside om Bård som filmet at en rotte kom opp i toalettet.

- Jeg ble først litt skremt og tenkte at dette var noe katta hadde dratt inn, men jeg skjønte fort at denne hadde kommet seg i doen på egen hånd, sier Bård til Dagbladet.

Bård bor i en leilighet i tredje etasje i en bolig i Oslo, og også to skadedyrkontrollører har ifølge ham siden bekreftet at rotta faktisk kom opp via toalettrøret.

- Har det skjedd flere ganger?

-BRUK FELLE: - Rydd opp utenfor, fjern mat og skjulesteder. For de fleste vil vanlige rottefeller løse problemet hvis det ikke er for mye rotter, sier  Arnulf Soleng ved avdeling for skadedyr hos Folkehelseinstituttet til Dagbladet. Foto: ABS Skadedyrkontroll
-BRUK FELLE: - Rydd opp utenfor, fjern mat og skjulesteder. For de fleste vil vanlige rottefeller løse problemet hvis det ikke er for mye rotter, sier Arnulf Soleng ved avdeling for skadedyr hos Folkehelseinstituttet til Dagbladet. Foto: ABS Skadedyrkontroll Vis mer

- Nei, heldigvis ikke. Vi har sluppet unna.

Ifølge Vivi Paulsen i Vann- og avløpsetaten i Oslo er det slett ikke er uvanlig at rotter kommer opp i do.

- Rottene trekker opp i røra i hus eller blokker der det er mye mat, og det er ikke usannsynlig at noen av dem kommer opp i do, sier Paulsen til Dagbladet.

Fett i kloakkrøra Hun forteller at årsaken er at det er mye fett i kloakkrørene, og oppfordrer derfor alle om å tørke av fett og matavfall før man skyller oppvasken eller oppvaskmaskina settes på.

- Problemet er at fettet stivner i avløpsrøra, også blir det mat til rottene. De elsker maten og det fettet som samler seg i røra, sier Paulsen.

På nettsida fettvett.no har Vann og avløpsetaten lagt ut flere filmer som viser disse fettoppsamlingene, og Dagbladet har fått tillatelse til å bruke videoene i denne saken.

Slik sikrer du deg - En annen grunn til å ikke skylle fettet ned i kloakken er at fettklumpene som danner seg kan bli så store at kloakken tetter seg. I verste fall kan en privatperson da oppleve at kloakken kommer opp av sluket, sier Paulsen.

I Norge eksisterer både svart- og brunrotte, men brunrotta er mest vanlig, opplyser Soleng i Folkehelseinstituttet.

- Brunrotta er større enn svartrotta. Halen er kortere enn kroppen, og ørene er små og behåret helt ut til spissen. Svartrotta har derimot en hale som er lenger enn kroppen, den har smalere snute og større ører som er uten hår på spissen, forklarer han.

Han oppfordrer alle til å sikre huset sitt mot rotter.

PÅ KJØKKENBENKEN: Mattilsynet har mange oppdrag hver år som gjelder rotter i restauranter, opplyser seniorinspektør Arne Brørs hos Mattilsynet. Illustrasjonsfoto.
PÅ KJØKKENBENKEN: Mattilsynet har mange oppdrag hver år som gjelder rotter i restauranter, opplyser seniorinspektør Arne Brørs hos Mattilsynet. Illustrasjonsfoto. Vis mer

- Rydd opp utenfor, fjern mat og skjulesteder. For de fleste vil vanlige rottefeller løse problemet hvis det ikke er for mye rotter. Giftbruk medfører ofte døde dyr inne i huset med påfølgende luktproblemer, og er også skummelt å bruke med tanke på mennesker og dyr, sier han til Dagbladet.

Han har forøvrig laget flere faktaark om rotter og mus i Norge, for Folkehelseinstituttet.

LØSER PROBLEMET: Bilolog Kari Rigstad jobber som tekniker for ABS Skadedyrkontroll i oslo, og forteller at hun har mange rotterelaterte oppdrag hver eneste år - spesielt om høsten. Foto: Privat
LØSER PROBLEMET: Bilolog Kari Rigstad jobber som tekniker for ABS Skadedyrkontroll i oslo, og forteller at hun har mange rotterelaterte oppdrag hver eneste år - spesielt om høsten. Foto: Privat Vis mer
88 000 I OSLO: Ifølge fettnett.no er det anslagsvis 88 000 rotter bare i Oslo bykommune. Foto: fettvett.no
88 000 I OSLO: Ifølge fettnett.no er det anslagsvis 88 000 rotter bare i Oslo bykommune. Foto: fettvett.no Vis mer